Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Την ώρα που η τρόικα πιέζει για πάταξη της φοροδιαφυγής... Μείωση έως και 50% στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις

Την ώρα που η τρόικα πιέζει για πάταξη της φοροδιαφυγής...

Μείωση έως και 50% στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις

Σημαντική μείωση προστίμων για φορολογικές παραβάσεις και, μάλιστα, με αναδρομική ισχύ, προβλέπουν οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή.
Το σκεπτικό είναι οι φορολογικές ποινές να είναι μικρότερες, αλλά να εισπράττονται πιο εύκολα και φυσικά πιο γρήγορα.
Έτσι, με τα νέα δεδομένα τα πρόστιμα θα είναι μειωμένα έως και κατά 50% στις περιπτώσεις έκδοσης πλαστών  τιμολογίων μεγάλης αξίας ή μη έκδοσης αποδείξεων, κάτι που, όπως ξεκαθαρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σχετίζεται με την προσπάθεια ανάσχεσης των μη εισπραττόμενων φόρων και δεν αποτελεί δώρο ή επιβράβευση στους φοροκλέπτες.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, οι ελαφρύτερες ποινές που προβλέπει ο Κώδικας για τους φοροφυγάδες μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή να ισχύσουν από τη δημοσίευση του νόμου (μέσα στον Αύγουστο) και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2014, οπότε θα ισχύσει κανονικά ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.
Ετσι, φορολογούμενοι στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί ποινές διότι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή την έχουν υποβάλει εκπρόθεσμα, δεν έχουν ανταποκριθεί σε αίτημα της Εφορίας για παροχή πληροφοριών, ήταν απρόθυμοι να συνεργαστούν στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου, δεν έχουν εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο όπως όφειλαν και δεν συμμορφώθηκαν με υποχρεώσεις σχετικές με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων είναι δυνατόν να τη γλιτώσουν με μικρότερες ποινές. Αυτό θα συμβεί διότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιτρέπουν σε όσους έχουν υποπέσει σε παραβάσεις μέχρι τον χρόνο δημοσίευσης του νόμου να επιλέξουν το ευνοϊκότερο καθεστώς.
Τι προβλέπουν οι ποινές για παραβάσεις φοροδιαφυγής:
- Για μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείου αξίας πάνω από 5.000 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας της συναλλαγής. Σήμερα για στοιχεία αξίας πάνω από 1.200 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με την αξία της συναλλαγής, το οποίο όμως μειώνεται κατά 50% στον συμβιβασμό. Στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο μειώνεται κατά 60%, καθώς περιορίζεται από το 100% στο 40% της αξίας της συναλλαγής. Όμως ταυτόχρονα καταργείται η ισχύουσα σήμερα διαδικασία της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς, μέσω της οποίας το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο ½ με αποτέλεσμα η πραγματική μείωση του προστίμου που επέρχεται με τη νέα διάταξη είναι της τάξεως του 20%.
- Για έκδοση πλαστού φορολογικού στοιχείου επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με το 100% της αξίας. Σήμερα για στοιχεία πάνω από 1.200 ευρώ το πρόστιμο είναι διπλάσιο της αξίας του τιμολογίου και στην περίπτωση συμβιβασμού μειώνεται στο μισό. Με τις νέες διατάξεις το πρόστιμο μειώνεται κατά 50% από το διπλάσιο στο ισόποσο της αξίας του στοιχείου. Ωστόσο με την κατάργηση του συμβιβασμού μέσω του οποίου το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο ½, με το νέο καθεστώς δεν προβλέπεται μείωση του προστίμου. Π.χ. για πλαστό φορολογικό στοιχείο αξίας 10.000 ευρώ θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ (ίσο με το 100% της αξίας), ενώ σήμερα προβλέπεται πρόστιμο 20.000 ευρώ (ίσο με το διπλάσιο της αξίας). Το πρόστιμο των 20.000 ευρώ, που επιβάλλεται με το ισχύον σήμερα καθεστώς, μπορεί να περιοριστεί στο 1/2, δηλαδή στα 10.000 ευρώ, με τη διαδικασία της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς.
- Στην περίπτωση έκδοσης ή λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% της αξίας. Με τις ισχύουσες διατάξεις για εικονικά στοιχεία άνω των 1.200 ευρώ το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας του φορολογικού στοιχείου το οποίο σε περίπτωση συμβιβασμού περιορίζεται στο μισό. Το προβλεπόμενο πρόστιμο μειώνεται κατά 75%, από το διπλάσιο στο 50% της αξίας του στοιχείου. Όμως με την κατάργηση της διαδικασίας του συμβιβασμού η μείωση του προστίμου φθάνει στο 50%.
- Στον ΦΠΑ, εφόσον μετά από έλεγχο αποδειχθεί ότι ο λήπτης εικονικού φορολογικού στοιχείου ή στοιχείου το οποίο νόθευσε αυτός ή άλλοι για λογαριασμό του, διενήργησε έκπτωση φόρου εισροών ή έλαβε επιστροφή φόρου ή ως εκδότης δεν απέδωσε φόρο, με βάση πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με το 50% του φόρου που εξέπεσε ή που επιστράφηκε ή δεν απέδωσε ανεξάρτητα αν δεν προκύπτει τελικά ποσό φόρου για καταβολή. Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται και στα πρόστιμα που έλαβαν επιστροφή φόρου με βάση πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσαν οι ίδιοι.


Πηγή: Μείωση έως και 50% στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/18376/meiosi-eos-kai-50-sta-prostima-gia-forologikes-paravaseis#ixzz2Zx648KSu

Δεν υπάρχουν σχόλια: