Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 13:23
Πάταξη φοροδιαφυγής με πολιτικές…copy paste
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ο λογιστής θα παρακολουθεί τον πελάτη του. Αν διακρίνει περίεργη συμπεριφορά, τον ιδρώτα να τρέχει …ποτάμι στο πρόσωπό του ή νευρικότητα στις κινήσεις του, θα τον θεωρεί ύποπτο για ξέπλυμα χρήματος και θα τον καταγγέλλει. Κάθε οικονομική συναλλαγή, από τα ξενύχτια στα μπουζούκια μέχρι η καταβολή διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, θα φακελώνεται στο υπερτροφικό taxis έτσι ώστε ο έφορος να μπορεί να υπολογίζει το εισόδημά μας και με τις έμμεσες μεθόδους.
Αγορές άνω των 500 ευρώ θα κάνουμε μόνο με πλαστικό χρήμα (χρεωστική ή πιστωτική κάρτα) ενώ ο έφορος θα έχει τη δυνατότητα να μπουκάρει σε σπίτια και έδρες επιχειρήσεων αν κρίνει ότι χρειάζεται για να εντοπίσει επί τόπου τη φοροδιαφυγή.
Σενάρια επιστημονικής φαντασίας; Κάθε άλλο. Νόμους του ελληνικού κράτους περιγράφει η παράγραφος που προηγήθηκε. Στην αγωνία μας να δείξουμε ότι καταπολεμάμε τη φοροδιαφυγή, έχουμε ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο κάθε πολιτική που μας υπέδειξαν οι δανειστές. Αναπτύξαμε ένα από τα αυστηρότερα και απαιτητικότερα συστήματα στην Ευρώπη λέγοντας «ναι» σε κάθε απαίτηση. Τεκμήρια που εξοντώνουν κάθε επιθυμία για επένδυση. Έμμεσες πρακτικές ελέγχου που προϋποθέτουν φακέλωμα όλων των οικονομικών συναλλαγών. Δρακόντεια μέτρα όπως η κατάσχεση μισθών και καταθέσεων ενεργοποιούνται με το …καλημέρα. Και το …κερασάκι στην τούρτα: λογιστές, συμβολαιογράφοι και λοιποί επαγγελματίες θα παρακολουθούν τις συναλλαγές των πελατών τους για να εντοπίζουν κινήσεις που θα υποκρύπτουν το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.
Άλλο όμως είναι το ζήτημα: Στα χαρτιά, φτιάξαμε ένα εξαιρετικά απαιτητικό πλαίσιο το οποίο φτάνει στο σημείο να στραγγαλίζει την οικονομική δραστηριότητα (π.χ πόθεν έσχες στα ακίνητα ένα μέτρο που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται ανά εξάμηνο). Ποιος θα το υπηρετήσει; Πώς θα γίνεται η καταγραφή των συναλλαγών; Να πληρώνουμε με πιστωτικές κάρτες τις συναλλαγές. Όμως το ζητούμενο δεν είναι πώς θα πληρώσουμε αλλά αν θα κοπεί απόδειξη. Αυτό ποιος θα το ελέγξει; Θα περιμένουμε τα …κίνητρα που θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών από το φθινόπωρο. Πώς θα δημιουργηθεί η βάση δεδομένων που θα επιτρέψει να λειτουργήσουν οι έμμεσες πρακτικές ελέγχου; Ποιος θα παρακολουθεί τις συναλλαγές μέσω των τραπεζικών λογαριασμών;
Και το κυριότερο; Πότε θα επιδείξει ο φορολογικός μηχανισμός αποτελέσματα; Επιβάλλουμε πρόστιμα 100 ευρώ και εισπράττουμε δύο. Υποθέσεις εξακολουθούν να λιμνάζουν στα φορολογικά δικαστήρια παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Τα έσοδα από το ΦΠΑ εξακολουθούν να μειώνονται καθώς η ύφεση νικάει τις όποιες προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής.
Κάθε μέτρο που θα συμβάλλει στον περιορισμό της μαύρης οικονομίας και θα ελαφρύνει τα βάρη που σηκώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι ευπρόσδεκτο. Όμως ο κίνδυνος η υπερρύθμιση να οδηγήσει σε απορρύθμιση είναι ορατός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου