Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Τι τρέχει με τις αντικειμενικές τιμές

Τι τρέχει με τις αντικειμενικές τιμές


Του Σπύρου Δημητρέλη

Με τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές πρόκειται να υπολογισθεί και να βεβαιωθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων το 2014, ο οποίος πρόκειται να αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (χαράτσι) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Όσον αφορά την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων που αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, αυτή πρόκειται για γίνει σε δυο φάσεις, το 2015 και το 2016. Αυτά προβλέπει η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα αναφορικά με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Πιο αναλυτικά:

- για το 2014 δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στις τιμές με τις οποίες υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων. Το μόνο που θα γίνει έως το τέλος του έτους είναι να ορισθεί ο μόνιμος μηχανισμός -μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου θα μεταβάλλονται  κάθε χρόνο οι αντικειμενικές τιμές προκειμένου να ευθυγραμμίζονται με τις εμπορικές. Η διατήρηση των σημερινών αντικειμενικών τιμών και το 2014 εξυπηρετεί και τους εισπρακτικούς στόχους του ΥΠΟΙΚ καθώς από τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναμένονται έσοδα τουλάχιστον 2,9 δις ευρώ και μια εξίσωση  των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές τιμές θα απομάκρυνε την επίτευξη αυτού του στόχου. Επίσης, η εξίσωση είναι και ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο απαιτεί χρόνο.

- το ΥΠΟΙΚ έχει συμφωνήσει με την τρόικα ότι έως τον Ιανουάριο του 2015 πρόκειται να γίνει μια αναπροσαρμογή των σημερινών τιμών ζώνης προκειμένου αυτές να αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ακινήτων. Αυτό μεταφράζεται σε αυξομειώσεις των σημερινών αντικειμενικών τιμών, όχι όμως και την πλήρη ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές τιμές.

- το τελευταίο βήμα θα γίνει το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2016 όπου θα πραγματοποιηθεί η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο τρόπο υπολογισμού των τιμών στον οποίο θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία όπως αυτά της Τράπεζας της Ελλάδος, των εκτιμήσεων που πραγματοποιούν οι τράπεζες για την χορήγηση δανείων, των αγγελιών για την πώληση ακινήτων και των συναλλαγών (μεταβιβάσεων κλπ) ακινήτων.

Κρίσιμο για την επιτυχία του εγχειρήματος δημιουργίας μιας αξιόπιστης βάσης δεδομένων θεωρείται από την τρόικα η πλήρη ανεξαρτητοποίηση του μηχανισμού αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει ότι την αποκλειστική ευθύνη για την εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού επικαιροποίησης των αντικειμενικών τιμών θα έχει η διεύθυνση φορολογίας Κεφαλαίου του υπουργείου Οικονομικών.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: