Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Λανθασμένα στοιχεία τόκων έχουν "φορτωθεί" στο taxisnet

Λανθασμένα στοιχεία τόκων έχουν "φορτωθεί" στο taxisnet


Του Σπύρου Δημητρέλη

Λανθασμένα στοιχεία τόκων που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι το 2012 έστειλε μια τράπεζα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα στοιχεία τόκων που εμφανίζονται στο taxisnet κατά την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης να είναι λανθασμένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο ταλαιπωρίας των φορολογούμενων (υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων κτλ.).

Την αποστολή των λανθασμένων στοιχείων έχει επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης (χωρίς να έχει αποκαλύψει το όνομα της τράπεζας), ο οποίος υποστηρίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου το πρόβλημα να διορθωθεί. Πρακτικά, όταν οι φορολογούμενοι εισέρχονται στην εφαρμογή του taxisnet για την υποβολή του Ε1 δίπλα από τον κωδικό 659 υπάρχει ένας ηλεκτρονικός σύνδεσμος ο οποίος τους πληροφορεί για τα στοιχεία τόκων που έχουν εισπράξει το 2012 και τα οποία έχουν αποστέλλει στην ΓΓΠΣ από τις τράπεζες.

Στην εφαρμογή εμφανίζεται η τράπεζα, τα δυο τελευταία ψηφία του τραπεζικού λογαριασμού, το μικτό ποσό τόκων και ο φόρος που παρακρατείται.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει πριν τη συμπλήρωση του κωδικού 659 να αφαιρέσουν το ποσό των τόκων από το μικτό ποσό και να αναγράψουν στον κωδικό το υπόλοιπο. Το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε αναγράφεται στον κωδικό 432 – 433.

Στην περίπτωση που η ΓΓΠΣ δεν καταφέρει να διορθώσει τα ποσά των τόκων που απέστειλε λανθασμένα η μια τράπεζα υπάρχει κίνδυνος να κληθούν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις αν και θεωρείται πολύ πιθανό αυτό να αποφευχθεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Πάντως, λόγω των λανθασμένων στοιχείων πολλοί φορολογούμενοι αναμένεται να ταλαιπωρηθούν προκειμένου να επισκεφτούν τραπεζικά καταστήματα και να λάβουν βεβαιώσεις με τα πραγματικά ποσά που εισέπραξαν. Τέλος υπενθυμίζεται ότι ποσά τόκων έως 250 ευρώ ανά φορολογούμενο δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: