Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ Το μεγάλο στοίχημα με τον ΦΠΑ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Το μεγάλο στοίχημα με τον ΦΠΑ

Η κυβέρνηση ανησυχεί για το αν θα μειώσουν οι επιχειρήσεις τις τιμές. Στη μικρή φωτό το αυτοκόλλητο σήμα που είχαν οι γαλλικές επιχειρήσεις εστίασης όταν μειώθηκε ο ΦΠΑ από το 19,6% στο 5,5% το 2009
Η κυβέρνηση ανησυχεί για το αν θα μειώσουν οι επιχειρήσεις τις τιμές. Στη μικρή φωτό το αυτοκόλλητο σήμα που είχαν οι γαλλικές επιχειρήσεις εστίασης όταν μειώθηκε ο ΦΠΑ από το 19,6% στο 5,5% το 2009
Χρήστος Κολώνας
Μάχη σε δύο μέτωπα δίνει η κυβέρνηση για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην αγορά και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
O ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις να μη μετακυλίσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τελικές τιμές πώλησης, με το πρόσχημα των ήδη διαμορφωμένων χαμηλών τιμών στην αγορά λόγω της κρίσης. Για τον σκοπό αυτό, ετοιμάζεται η θέσπιση «λουκέτων»-εξπρές σε όσους φοροδιαφεύγουν.
Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται στο κυριακάτικο άνοιγμα της αγοράς. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης λίγες ώρες πριν από τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τους «κανόνες λειτουργίας της αγοράς» δέχεται πιέσεις από τους μικρομεσαίους εμπόρους για τη θέσπιση διατάξεων που θα περιορίζουν τον αριθμό των Κυριακών κατά τις οποίες τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Και τα δύο θέματα απασχόλησαν τη συνάντηση που έγινε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη.
ΦΠΑ
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της μείωσης του ΦΠΑ από το 23% στο 13%, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ και τον υπουργό Ανάπτυξης, τόνισε τη σημασία και την αναγκαιότητα ώστε οι επιχειρήσεις να ρίξουν τις τιμές.
«Πρόεδρε», φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς στον κ. Κορκίδη, «με νοιάζει να περάσετε τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων. Έδωσα μάχη για να κερδίσω το αίτημα των εμπόρων και πρέπει κι εσείς, με τη σειρά σας, να κατεβάσετε τις τιμές. Όλοι μας έχουμε να κερδίσουμε από την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου».
Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για τα αποτελέσματα της προχθεσινής ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της εστίασης και του τουρισμού αλλά και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Θεοχάρης αποδέχτηκε την πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) για τη θέσπιση αυστηρών ποινών σε βάρος όσων δεν εκδίδουν φορολογικές αποδείξεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης «η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε η αυτοσυμμόρφωση στην οποία έχουν δεσμευτεί οι φορείς, να συμπληρωθεί από μέτρα αυστηροποίησης όπως του άμεσου κλεισίματος ή όποια άλλα μέτρα θα μπορέσουν για να αυστηροποιήσουν τις διαδικασίες. Ακόμη θα ενταθούν και οι έλεγχοι το επόμενο χρονικό διάστημα».
Κίνητρα
Πέραν όμως των αυστηρών ποινών, το υπουργείο Οικονομικών μελετά και το ενδεχόμενο χορήγησης κινήτρων: «Επίσης θα εξετάσουμε εάν υπάρχουν κίνητρα τα οποία πρέπει να δοθούν για να μπορέσει να 'εμφανιστεί' αυτός ο τζίρος ο οποίος είναι αφανής και να αυξηθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα των επιχειρήσεων».
Το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με τους φορείς της εστίασης και του τουρισμού αναμένεται να εφαρμόσει το γαλλικό μοντέλο για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του μέτρου. Πρόκειται για μία προσπάθεια που είχαν αναλάβει το 2009 η τότε κυβέρνηση Σαρκοζί με τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών εστίασης και καφέ όταν έπεσε ο ΦΠΑ στο 5,5% από 19,6%. Είχαν υπογράψει συμφωνία για μειώσεις τιμών κατά 11,8% σε πολλά είδη των μενού των επιχειρήσεων. Επιπλέον στις επιχειρήσεις που έριχναν τις τιμές δίνονταν κι ένα αυτοκόλλητο σηματάκι, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να διακρίνουν τα εστιατόρια και τα καφέ που πέρασαν τη διαφορά του ΦΠΑ.
Το ίδιο σύστημα θα εφαρμοστεί και στην ελληνική αγορά, με τις λεπτομέρειές του να εξειδικεύονται μέσα στην εβδομάδα.
Αυστηρές ποινές σε όσους εστιάτορες δεν κόβουν αποδείξεις προτείνει ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ). Ο ΣΕΠΟΑ δηλώνει σύμφωνος με την πρόταση του ΣΕΤΕ να τιμωρούνται αυστηρά οι παραβάτες και να κλείνουν τα καταστήματα που δεν εκδίδουν αποδείξεις, αμέσως για 3 ημέρες με τη διαπίστωση της παράβασης, ενώ προσθέτει ότι σε περίπτωση υποτροπής, «θα πρέπει να αφαιρείται η άδεια και να κλείνουν οριστικά, καθώς μόνο τότε θα σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός».
Χρονική επέκταση
O πρόεδρος του συνδέσμου Θ. Παπανικολάου, προτείνει να επεκταθεί χρονικά η μείωση του ΦΠΑ και την επόμενη χρονιά. Για το κατά πόσο θα «περάσει» η μείωση του ΦΠΑ στις τελικές τιμές ο κ. Παπανικολάου δηλώνει ότι αν και ο σύνδεσμος προτρέπει τα μέλη του να χαμηλώσουν τους τιμοκαταλόγους τους, ωστόσο είναι κάτι που επαφίεται στον κάθε επαγγελματία ξεχωριστά. Και υποστηρίζει ότι η μείωση τιμών που προκύπτει από την εσωτερική αφαίρεση του 23% προς το 13% είναι 8,1% και όχι 10%.
Συνεχείς διορθώσεις για τις Κυριακές
Αλλαγές πάνω στις αλλαγές, ακόμη και την τελευταία στιγμή γίνονται στο νομοσχέδιο για τους «κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών».
Έτσι, αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο επίμαχο άρθρο 16 του νομοσχεδίου που προβλέπει την προαιρετική λειτουργία των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές η προθεσμία των δύο μηνών μετά την ψήφιση του νόμου, κατά την οποία οι αντιπεριφερειάρχες θα πρέπει να ορίσουν τις Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά των περιοχών τους, αυξήθηκε στους τρεις μήνες. Έγινε «νομοτεχνική βελτίωση», ενώ στο ίδιο άρθρο προστέθηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία ο αντιπεριφερειάρχης από τον Ιανουάριο του 2015 και κάθε χρόνο, τον ίδιο μήνα, θα μπορεί να αναθεωρεί την απόφασή του. Επίσης καθορίστηκε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές που θα είναι 11 το πρωί με 8 το βράδυ.
Ο αριθμός
Χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ενώπιον του πρωθυπουργού ζήτησε από τον κ. Χατζηδάκη τρεις αλλαγές στο άρθρο 16, σε μία απόπειρα να περιορίσει τον αριθμό των Κυριακών.
Για την ακρίβεια ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης μετά την πάροδο των τριών μηνών να απαντά θετικά ή αρνητικά στο υπουργείο Ανάπτυξης και να μην ισχύει η άπρακτη προθεσμία που θα ερμηνεύεται ως ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.
Η δεύτερη αλλαγή που θέλει η ΕΣΕΕ είναι ο αντιπεριφερειάρχης να αποφασίζει όχι μόνο για τον αριθμό των Κυριακών στην περιοχή του αλλά και για συγκεκριμένες ζώνες ή τμήματα της περιφέρειάς του. Αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης το βλέπει θετικά, λένε οι πληροφορίες.
Η τρίτη αλλαγή που ζήτησε ο κ. Κορκίδης είναι στις τουριστικές περιοχές να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις καθημερινές και μετά τις εννέα το βράδυ.
Γαλλικό μοντέλο
Το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με τους φορείς της εστίασης και του τουρισμού αναμένεται να εφαρμόσει το γαλλικό μοντέλο για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του μέτρου.
Είχαν υπογράψει συμφωνία για μειώσεις τιμών κατά 11,8% σε πολλά είδη των μενού των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: