Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Τι θα σημάνει για επιχειρήσεις, ομόλογα Ευρωζώνης, νομίσματα, δάνεια και επενδυτές Οι 5 βασικές επιπτώσεις στις αγορές μετά την αποσύνδεση του ευρώ από το φράγκο

Τι θα σημάνει για επιχειρήσεις, ομόλογα Ευρωζώνης, νομίσματα, δάνεια και επενδυτές

Οι 5 βασικές επιπτώσεις στις αγορές μετά την αποσύνδεση του ευρώ από το φράγκο

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας δεν επηρεάζει μόνο την οικονομία της χώρας, αλλά μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και για τις αγορές. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal» οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν τη δέουσα προσοχή σε πέντε βασικά θέματα.
1. Πλήγμα για τις ελβετικές επιχειρήσεις
Η πορεία του φράγκου καθιστά άμεσα λιγότερο ανταγωνιστικές τις ελβετικές επιχειρήσεις έναντι αυτών της ευρωζώνης. Όμως το 50% των ελβετικών εξαγωγών κατευθύνονται σε χώρες της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου η αντίδραση του ελβετικού χρηματιστηρίου – το οποίο εμφανίζει ισχυρές απώλειες – ήταν απόλυτα λογική συνέπεια. Οι ελβετικές εταιρείες έχουν κατορθώσει να «ανθίσουν» παρά τη σκληρή νομισματική πολιτική της χώρας και μάλλον θα ξεπεράσουν και αυτό το σοκ. Εάν, όμως, δεν υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη του φράγκου, τότε το πλήγμα που θα δεχθούν θα είναι ισχυρό.
2. Υποχώρηση της ζήτησης ομολόγων κρατών-μελών της Ευρωζώνης
Η SNB ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ομολόγων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, στην προσπάθειά της να κρατήσει σταθερή την ισοτιμία ευρώ-φράγκου. Στα τέλη του γ' τριμήνου του 2014 το 45% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων ήταν σε ευρώ και το 75% σε κρατικά ομόλογα. Οι τιμές των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων βρίσκουν στήριξη και στην προοπτική εφαρμογής QΕ από την ΕΚΤ. Όμως εάν το QE της ΕΚΤ είναι απογοητευτικό, η απουσία αγορών κρατικών ομολόγων από την SNB θα προκαλέσει προβλήματα, ιδιαίτερα στις περιφερειακές οικονομίες της Eυρωζώνης.
3. Προβλήματα για ορισμένα hedge funds
Αρκετοί επενδυτές (οι λάτρεις της μόχλευσης) και hedge funds είχαν short τοποθετήσεις στο ελβετικό φράγκο. Αυτό σημαίνει ότι αρκετά hedge funds έχασαν σημαντικά ποσά από την απόφαση της τράπεζας. Θα χρειαστεί λίγος καιρός για να δούμε ποιοι ήταν αυτοί που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα.
4. Προβλήματα για τα στεγαστικά δάνεια σε ξένο νόμισμα
Τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ανατολική Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία. Η κρίση στην ευρωζώνη προκάλεσε αρκετά προβλήματα στους κατόχους τέτοιων δανείων, καθώς τα νομίσματα των χωρών τους υποχώρησαν έναντι του φράγκου. Για παράδειγμα ισχυρό πλήγμα είχαν δεχθεί οι Ούγγροι που είχαν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο -  κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη – με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα της χώρας να ξοδέψει αρκετά δισ. από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να τους σώσει.
5. Πλήγμα στην αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών
Η SNB δήλωνε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει την πολιτική της σχετικά με το φράγκο. Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα μέλη της διοίκησής της δήλωναν ότι αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει. Αποφάσισε απότομα και σαφώς προκαλώντας σοκ να αλλάξει την στάση της, κάτι που έπληξε την αξιοπιστία της. Εάν οι επενδυτές αρχίσουν να αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών αυτό θα επηρεάσει αρνητικά.


Πηγή: Οι 5 βασικές επιπτώσεις στις αγορές μετά την αποσύνδεση του ευρώ από το φράγκο | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/81667/oi-5-vasikes-epiptoseis-stis-agores-meta-tin-aposyndesi-toy-eyro-apo-fragko#ixzz3P4dQtRJc

Δεν υπάρχουν σχόλια: