«Αφορολόγητο» το πετρέλαιο θέρμανσης
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Κουίζ: Πώς γίνεται να επιβάλλουμε σε ένα προϊόν φόρο ο οποίος υπολογίζεται πρακτικά με συντελεστή 44% και τελικώς το προϊόν αυτό να καταλήγει να είναι …αφορολόγητο; Κι όμως συμβαίνει και αυτό. Η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και οι …κακοί υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών καθιστούν το πετρέλαιο θέρμανσης πρακτικά αφορολόγητο για περισσότερα από 800.000 νοικοκυριά.
Με βάση το τελευταίο δελτίο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης, διαμορφώνεται στην Αττική στα 0,898 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη στα 0,897 ευρώ. Η μέση πανελλαδική τιμή είναι 0,91 ευρώ. Από αυτήν την τιμή:
1. Τα 0,23 ευρώ είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης
2. Τα 0,17 ευρώ (περίπου) είναι ο ΦΠΑ και λοιπές κρατήσεις
Έτσι, σε ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, ο φόρος φτάνει τα 40 λεπτά και ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 44,44%. Ωστόσο, τα 35 λεπτά είναι το επίδομα θέρμανσης. Σε πόσους αφορά; Πρακτικά στους περισσότερους από όσους έχουν αγοράσει πετρέλαιο μέχρι σήμερα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι εγκεκριμένες αιτήσεις για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης έχουν ήδη ξεπεράσει τις 840.000. Δηλαδή, για 840.000 νοικοκυριά, το πετρέλαιο θέρμανσης φορολογείται με πέντε λεπτά του ευρώ (40 λεπτά που είναι ο ονομαστικός φόρος μείον 35 λεπτά που είναι το επίδομα).
Είναι προφανές ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί –και οφείλεται στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και στην αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου- θα «χτυπήσει» στα φορολογικά έσοδα. Τουλάχιστον, ήρθαν τα κρύα και τα πρώτα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης. Αν αυτή η αύξηση της κατανάλωσης φανεί αρκετή ώστε να μην δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» έχει καλώς. Διαφορετικά, του χρόνου τέτοιο καιρό είναι πολύ πιθανό να συζητάμε για έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο φορολόγησης και επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου