Οι αγορές κερδοσκοπούν με τα σενάρια για την Ελλάδα
Από τα τρομολαγνικά σενάρια του Grexit στις θετικές προσδοκίες για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τανάπαλιν, οι περιβόητες «αγορές» παίζουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου την τύχη της Ελλάδας στις μετοχές και τα ομόλογα, κερδοσκοπώντας προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση ανάλογα με το κλίμα που καλλιεργούν ξένοι αναλυτές, διεθνή μέσα ενημέρωσης και διαχειριστές κεφαλαίων.
Την έντονη υποχώρηση των προηγούμενων ημερών διαδέχτηκε από την Παρασκευή, αλλά κυρίως χθες, ένα ισχυρό ράλι «ανακούφισης» στο Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων, καθώς το κλίμα άρχισε να αλλάζει συντονισμένα προς το καλύτερο και οι ελληνικές αξίες βρέθηκαν στον αφρό των αποδόσεων διεθνώς.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, κλείνοντας με κέρδη 3,78% στις 809,01 μονάδες, με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο (κέρδη 5,21% ), ενώ έντονη κινητικότητα καταγράφηκε και στην αγορά ομολόγων όπου οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν αισθητά. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση των δεκαετών τίτλων υποχώρησε κατά 6,5% χθες, στα επίπεδα του 9,5%, των πενταετών ομολόγων διολίσθησε στο 10,3% (-11,5%), ενώ οι αποδόσεις των τριετών εκδόσεων έπεσαν ακόμη περισσότερο (-12,27%) και διαμορφώθηκαν στο 11,9%.
Η κινδυνολογία περί Grexit, που τόσο ταλαιπώρησε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες την κεφαλαιαγορά και παρεισέφρησε στην προεκλογική αντιπαράθεση, δείχνει να ξεφουσκώνει - πρόσκαιρα ή όχι, μένει να φανεί. Nέα σενάρια που περιλαμβάνουν πλέον και την Ελλάδα στο επικείμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 500 δισ. ευρώ έως 1 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια.
Παράλληλα, από αρκετά διεθνή ΜΜΕ και επενδυτικές τράπεζες καλλιεργούνται προσδοκίες ότι η τρόικα είναι «πρόθυμη» να διαπραγματευτεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και να επανεξετάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, ειδικά ως προς το σκέλος της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, αρκεί να συνεχιστούν οι «μεταρρυθμίσεις».
Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγέ υποστήριξε στη γερμανική «Handelsblatt» ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσουν την επιμήκυνση των δανείων τους προς την Ελλάδα. Δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt» το περασμένο Σάββατο ανέφερε ακόμη ότι υψηλόβαθμοι παράγοντες της Ε.Ε., επιφορτισμένοι με τις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, συμφωνούν ότι το κούρεμα του χρέους είναι αναπόφευκτο, αλλά διαφωνούν για το αν αυτό θα πρέπει να γίνει στη διάρκεια του 2015 ή μετά από μερικά χρόνια, όταν θα έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν και άλλες χώρες ανάλογη μεταχείριση. Υπέρ ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50% τοποθετήθηκε ανοιχτά και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ. Ο σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι, αν η Ελλάδα συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει όπως λέει να διαγραφούν 120 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40-50 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη Γερμανία.
Οι «Financial Times» από την πλευρά τους σημειώνουν σε χθεσινό τους δημοσίευμα ότι οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους. Εάν κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να του προσφέρουν κάποια «καρότα» ως αντάλλαγμα απέναντι στο «μαστίγιο» των Ε.Ε.-ΔΝΤ. Στη βάση αυτή θα μπορούσαν να επιτρέψουν χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και μια κάποια αύξηση του κατώτατου μισθού υπό την προϋπόθεση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
Ζητούμενο είναι αν στόχος όλης αυτής της φιλολογίας που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες -περί κουρέματος του ελληνικού χρέους και δημοσιονομικής χαλάρωσης έναντι συνέχισης των μεταρρυθμίσεων- είναι εκτός από τη συνηθισμένη διευκόλυνση του παιγνίου των αγορών και η έγκαιρη διαμόρφωση της ατζέντας πάνω στην οποία θα κληθεί να συζητήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα. Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως όλοι οι παραπάνω σπεύδουν να προκαταλάβουν ότι με τίποτα δεν πρέπει να λείψουν από την επόμενη συμφωνία της Ελλάδας οι μεταρρυθμίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου