Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Θα χάσουν τον φετινό χειμώνα!

Θα χάσουν τον φετινό χειμώνα!

fisiko_aerio.jpg

Τέσσερις μήνες μετά τις κυβερνητικες ανακοινώσεις ούτε τα 15 εκατ. ευρώ της επιδότησης έχουν αποδεσμευτεί ακόμη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ούτε οι Εταιρείες Παροχής Αερίου έχουν υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις εκχώρησης
Ομηροι των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης για την επιδότηση της αλλαγής καυστήρων πετρελαίου σε συστήματα φυσικού αερίου βρίσκονται πάνω από 20.000 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα.
Ενώ οι ανακοινώσεις έγιναν το φθινόπωρο και το σχετικό πρόγραμμα άνοιξε τον Νοέμβριο προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, καθώς επιδοτεί κατά 60% το κόστος αντικατάστασης του συστήματος θέρμανσης (σ.σ. ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις από 7.000 καταναλωτές και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 20.000), τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Ενέργειας και Οικονομικών έχουν κωλυσιεργήσει χαρακτηριστικά να τρέξουν τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να χάσουν στα σίγουρα τον φετινό χειμώνα.
Τέσσερις μήνες μετά και παρά τις τυμπανοκρουσίες του ΥΠΕΚΑ, ούτε τα 15 εκατ. ευρώ της επιδότησης έχουν αποδεσμευτεί ακόμη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ούτε οι Εταιρείες Παροχής Αερίου έχουν υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις εκχώρησης ώστε να μπορούν να προχωρήσουν τις αιτήσεις.
Ο υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης υπέγραψε την απόφαση μεταφοράς πιστώσεων στις 11 Δεκεμβρίου, ο συναρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας πριν από λίγες ημέρες, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών. Ηδη, όμως, πολλά νοικοκυριά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία έχουν καταβάλει χρήματα τόσο στις Εταιρείες Παροχής Αερίου για να πληρώσουν τα τέλη σύνδεσης όσο και σε εργολάβους για να προχωρήσουν οι συνδέσεις.
Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές μέχρι και τις 15 Απριλίου 2015 για κατοικίες που βρίσκονται στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Προϋπόθεση είναι η κατοικία να βρίσκεται σε τιμή ζώνης μέχρι 2.500 ευρώ/τ.μ. και να είναι ιδιόκτητη. Επιλέξιμη είναι κάθε εσωτερική εγκατάσταση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης (κεντρικό ή ατομικό) σε κατοικίες, για την αντικατάσταση της οποίας προβλέπεται επιδότηση 60%. Η επιδότηση ξεκινά από 1.000 ευρώ χωρίς αλλαγή λέβητα και φτάνει τα 5.500 ευρώ για αλλαγή λέβητα άνω των 200.000 kcal/ώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: