Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Χρυσωρυχείο… φόρων από υπερλίστα καταθέσεων και εμβασμάτων στο εξωτερικό

Χρυσωρυχείο… φόρων από υπερλίστα καταθέσεων και εμβασμάτων στο εξωτερικό

Χρυσωρυχείο… φόρων από υπερλίστα καταθέσεων και εμβασμάτων στο εξωτερικό
«Χρυσωρυχείο» αναμένεται να αποτελέσει η ογκώδης «λίστα» με τα στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών 1.364.069 Ελλήνων φορολογουμένων κατά την περίοδο 2000-2012, η οποία αποτελείται από 65 ψηφιακούς δίσκους και βρίσκεται, από το 2012, στα χέρια των φοροελεγκτών που υπάγονται στους Οικονομικούς Εισαγγελείς.
Γράφει ο Γιώργος Παλαιτσάκης
Η τεράστια αυτή λίστα περιλαμβάνει στοιχεία κινήσεων για περίπου 500.000 τραπεζικούς λογαριασμούς και αφορά περιπτώσεις φυσικών προσώπων τα οποία, εντός της περιόδου από 1η.01.2000 έως 8η.06.2012, πραγματοποίησαν, μέσω των λογαριασμών αυτών, συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ ή έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.
Τεράστια ποσά
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «F&Μ Voice», από τους ελέγχους που έχουν ήδη διενεργηθεί σε, μόλις, 34 περιπτώσεις της συγκεκριμένης υπέρ-λίστας, προέκυψαν καταλογισμοί φόρων συνολικού ποσού 260 εκατ. ευρώ! Στις υποθέσεις αυτές, δε, περιλαμβάνονται πασίγνωστοι επιχειρηματίες και άλλοι «επώνυμοι».
Οι 34 αυτές περιπτώσεις που επιλέχθηκαν να ελεγχθούν, κατά προτεραιότητα, αφορούν πολύ μεγάλα ποσά κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών και συγκεκριμένα πιστώσεις ποσών από 20 έως και 100 εκατ. ευρώ ανά λογαριασμό. Ωστόσο, οι έλεγχοι και σε άλλες υποθέσεις της λίστας, ακόμη και για χαμηλότερα ποσά της τάξεως του 1 έως 20 εκατ. ευρώ, μπορεί να αποβούν χρυσοφόροι για τα κρατικά ταμεία και να αποδώσουν έσοδα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Βασική προϋπόθεση ότι το επιτελείο των φορο-ελεγκτών της Οικονομικής Εισαγγελίας θα ενισχυθεί σύντομα με την προσθήκη, τουλάχιστον, άλλων 35 ελεγκτών, όπως, ήδη, έχει συμφωνηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Αδήλωτα εισοδήματα
Τα ευρήματα που έχουν προκύψει έως τώρα από τους ελέγχους στις πιο μεγάλες -από πλευράς ποσών που διακινήθηκαν στους λογαριασμούς- υποθέσεις της υπέρ-λίστας είναι άκρως εντυπωσιακά. Χαρακτηριστικές οι εξής περιπτώσεις:
Α. Μέλη οικογενείας μεγαλοεπιχειρηματία (σύζυγος και τέκνα) βρέθηκαν με πάνω από 50 εκατ. ευρώ συνολικό αδικαιολόγητο ποσό στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Το ποσό αυτό προσδιορίστηκε ως «αδήλωτο εισόδημα» καθώς δεν καλυπτόταν και δεν δικαιολογείτο από τις φορολογικές δηλώσεις της οικογένειας. Έτσι, οι ελεγκτές καταλόγισαν φόρους και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ!
Β. Σε έλεγχο έτερου φορολογούμενου προσδιορίστηκε συνολικό αδικαιολόγητο ποσό καταθέσεων ύψους 45 εκατ. ευρώ το οποίο πιστώθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό. Επιβλήθηκαν φόροι και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 38,5 εκατ. ευρώ, καθώς το ποσό αυτό θεωρήθηκε εισόδημα μη δηλωθέν. Ο φορολογούμενος κατέθεσε ενδικοφανή προσφυγή στην αρμόδια υπηρεσία διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών του υπουργείου Οικονομικών και, στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, κατάφερε να προσκομίσει στοιχεία και να δικαιολογήσει ένα μεγάλο μέρος από τα 38,5 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι το επιβληθέν ποσό των φόρων και των προσαυξήσεων ανήλθε στα 13 εκατ. ευρώ.
Γ. Σε άλλη υπόθεση βεβαιώθηκαν φόροι και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ. Ο ελεγχθείς υπήχθη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ν. 4321/2015 που προέβλεπαν πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής της αρχικής οφειλής και… καθάρισε πληρώνοντας 3,2 εκατ. ευρώ.

Έκαναν… φτερά
Πάντως, όπως διαπιστώνουν, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, από τους ελέγχους της συγκεκριμένης υπέρ-λίστας, για την περίοδο από τις αρχές του 2000 έως τις 8-6-2012, προκύπτει ότι το περισσότερο χρήμα διακινήθηκε την… προμνημονιακή περίοδο 2004-2008. Από το 2009 και μετά, που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, παρατηρούνται συνεχείς αναλήψεις μεγάλων ποσών από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς και… διοχέτευσή τους προς άγνωστη κατεύθυνση, πιθανότατα στο εξωτερικό, με συνέπεια τα υπόλοιπα που εμφανίζονται στους ελεγχόμενους λογαριασμούς στα έτη 2010-2012 να είναι πολύ μικρά.
Προσθήκη ελεγκτών
Βασική προϋπόθεση για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των ελέγχων είναι να ενισχυθεί, σύντομα, το επιτελείο των φορο-ελεγκτών της Οικονομικής Εισαγγελίας με την προσθήκη τουλάχιστον άλλων 35 ελεγκτών, όπως, ήδη, έχει συμφωνηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Όμως, οι ανάγκες της Οικονομικής Εισαγγελίας σε ανθρώπινο δυναμικό έμπειρων εφοριακών που θα μπορούν να διεκπεραιώνουν, σύντομα, πολύπλοκες και προσοδοφόρες, για το δημόσιο, υποθέσεις φοροδιαφυγής είναι πολύ μεγαλύτερες. Μάλιστα, ο ίδιος οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου έχει ζητήσει, τουλάχιστον, δύο φορές, πρόσφατα, με επιστολές του προς τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, την ενίσχυση του επιτελείου του με 300 ελεγκτές για να μπορέσει να φέρει, το συντομότερο δυνατό, σε πέρας το τεράστιο όγκο ελεγκτικού έργου με το οποίο έχει επιφορτιστεί η υπηρεσία του.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: