Οι νέες αντικειμενικές: Που πέφτουν, που ανεβαίνουν
Πόρισμα κομμένο και ραμμένο στις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας παρέδωσε η επιτροπή που συστήθηκε με εντολή Τσακαλώτου.
Πόρισμα κομμένο και ραμμένο στις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας το οποίο δεν οδηγεί σε εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές παρέδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή που συστήθηκε με εντολή Τσακαλώτου με στόχο την αλλαγή στις τιμές ζώνης των ακινήτων.
Ουσιαστικά, το πόρισμα οδηγεί σε μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξεως του 20% τη στιγμή όμως που σε δεκάδες περιοχές η διαφορά αντικειμενικών-πραγματικών ξεπερνά το 40%.
Μετά και την παραλαβή του πορίσματος, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε δύο αλλαγές. Η μία θα γίνει άμεσα και θα έχει αναδρομική ισχύ προκειμένου να ικανοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ και η δεύτερη θα γίνει προς το τέλος του 2016 προκειμένου να επέλθει η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικες
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της επιτροπής προς τον υπουργό Οικονομικών είναι να υπάρξουν αναπροσαρμογές πολλών ταχυτήτων στις τιμές ζώνης. Οι αλλαγές θα στηριχτούν στους ακόλουθους άξονες:
1. Σημαντική μείωση άνω του 15-20% στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Έτσι, στα ακριβά νότια προάστια (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη κλπ) αλλά και στα βόρεια (Φιλοθέη, Ψυχικό, Εκάλη κλπ) όπου οι πραγματικές αξίες αποκλίνουν πλέον αισθητά σε σχέση με τις αντικειμενικές, οι μειώσεις στις τιμές ζώνης θα είναι διψήφιες. Μετά τις αλλαγές θα εκλείψουν οι πίνακες με τιμές ζώνης της τάξεως των 6000-7000 ευρώ ανά τετραγωνικό που υπάρχουν σήμερα.
2. Στις «μεσαίες» περιοχές οι μειώσεις στις τιμές ζώνης θα είναι μικρότερες και σε πολλές περιπτώσεις μονοψήφιες. Οι μεσαίες περιοχές καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ.
3. Σε φθηνές αλλά και «καινούργιες» περιοχές (ζώνες όπου πέρασε το μετρό και οι οποίες γνώρισαν ανάπτυξη ακόμη και μέσα στην κρίση) δεν αποκλείεται να υπάρξουν οριακές ή και καθόλου μεταβολές ενώ δεν θα λείψουν και οι περιπτώσεις αυξήσεων.
Οι επιπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ- Παραδείγματα
Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις από τις αναδρομικές αλλαγές τριών ταχυτήτων στις αντικειμενικές αξίες; Η μεγαλύτερη αλλαγή από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα έχει να κάνει με τον ΕΝΦΙΑ του 2016. Η επίπτωση μπορεί αποτυπώνεται μέσα από τα ακόλουθα παραδείγματα:
1. Διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 2200 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο υπολογιζόταν μέχρι τώρα με 6 ευρώ το τετραγωνικό και ο ιδιοκτήτης του πλήρωνε 600 ευρώ. Μετά την αλλαγή, η τιμή ζώνης αναπροσαρμόζεται από τα 2200 στα 1760 ευρώ. Με την υφιστάμενη κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ο φόρος μειώνεται από τα 6 ευρώ ανά τετραγωνικό στα 4,5 ευρώ ανά τ.μ και ο ιδιοκτήτης γλιτώνει 150 ευρώ φόρο.
2. Διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1000 ευρώ η οποία αποφασίζεται να αυξηθεί κατά 10%. Σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό. Μετά την αύξηση, ο φόρος θα υπολογίζεται με 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό και ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με 80 ευρώ.
3. Ιδιοκτήτης ακινήτων σε ακριβές περιοχές του λεκανοπεδίου έχει ακίνητα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ και επιβαρύνεται με φόρο 300 ευρώ. Μείωση της περιουσίας στα 400.000 ευρώ (δηλαδή κατά 20%) συρρικνώνει την επιβάρυνση στα 100 ευρώ
Με το που θα κλειδώσουν οι νέες τιμές ζώνης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αναλάβει να υπολογίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις επί του ΕΝΦΙΑ. Και για το 2016, έχουμε δεσμευτεί με το μνημόνιο ότι ο φόρος κατοχής ακινήτων θα πρέπει να αποδώσει τα 2,65 δις. ευρώ που απέδωσε και το 2015. Αν κριθεί απαραίτητο, θα αναπροσαρμοστούν και οι συντελεστές του φόρου ανά ακίνητο αλλά και η κλίμακα υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών παραμένει η κατάργηση του φόρου ανά ακίνητο και η επιβολή ενός νέου φόρου τύπου ΦΜΑΠ. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί τελικώς και από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα έχει μια τόσο μεγάλη αλλαγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου