Μπλόκο σε επιδοτήσεις από Εφορία,τράπεζες και ΕΛΓΑ
Στο «κόκκινο» έχει ανέβει το θερμόμετρο της έντασης με τους αγρότες.
Ποσά ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που αφορούν την πρώτη δόση καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης εκταμιεύθηκαν προ δεκαημέρου στους λογαριασμούς των αγροτών, ωστόσο για χιλιάδες αγρότες οι επιδοτήσεις έκαναν... φτερά.
Το λεγόμενο τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης καταβάλλεται μέσω του Οργανισμού Πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό οι επιδοτήσεις πρέπει να καταβάλλονται στο ακέραιο.
Ωστόσο, Εφορία, ΕΛΓΑ και τράπεζες στους οποίους οι αγρότες έχουν οφειλές έσπευσαν να προχωρήσουν σε συμψηφισμούς χρεών με επιδοτήσεις. Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Κολυβάς, μιλώντας στην «Οικονομία» του «Εθνους της Κυριακής» επισημαίνει ότι ο κοινοτικός κανονισμός προβλέπει την καταβολή των επιδοτήσεων στο ακέραιο, ωστόσο από την στιγμή που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς, το πνεύμα του νόμου και του κανονισμού έχει εκπληρωθεί και οποιοσδήποτε συμψηφισμός είναι σύννομος.
Σύμφωνα με στοιχεία παραγόντων της αγοράς, τα «κόκκινα» δάνεια της πρώην ΑΤΕ υπολογίζονται σε 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα δάνεια των αγροτών στην Τράπεζα Πειραιώς που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 280.000 αγρότες δεν πληρώνουν σήμερα τις εισφορές τους στον ΟΓΑ και το συνολικό οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά βέβαια τον ασφαλιστικό φορέα των αγροτών, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΓΑ Αθανάσιο Μπακαλέξη, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, δεν έγιναν επί του παρόντος συμψηφισμοί ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού με επιδοτήσεις.
Η διαδικασία
Πηγές της Τράπεζας Πειραιώς ανέφεραν στην «Οικονομία» ότι χρήματα παρακρατούνται από λογαριασμούς δικαιούχων μόνο στην περίπτωση που οι αγρότες έχουν δώσει πάγια εντολή για την εξόφληση δανείων τους (στεγαστικών, επαγγελματικών κ.λπ.). Ακόμα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αυτό γινόταν από την εποχή ακόμη της παλιάς Αγροτικής Τράπεζας και διευκρίνιζαν ότι σε καμιά περίπτωση η Τράπεζα Πειραιώς δε προχωρά σε κατασχέσεις λογαριασμών.
Βέβαια, τραπεζικά στελέχη και παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τόνιζαν στην «Οικονομία» ότι στην πλειονότητά τους οι δανειακές συμβάσεις με τους αγρότες εμπεριέχουν την πάγια εντολή για την εξόφληση των δανείων τους.
Το ότι όλα γίνονται με σύννομο τρόπο δεν σημαίνει πως το πρόβλημα για τους αγρότες δεν είναι τεράστιο, προσθέτει ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Κολυβάς. «Φέτος, οι κοινοτικές ενισχύσεις είναι μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η ρευστότητα ανύπαρκτη. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι η εύρεση μιας συναινετικής λύσης, που να προβλέπει ότι εφόσον υπάρχουν οφειλές, να δεσμεύεται μέρος των επιδοτήσεων που πιστώνονται και όχι το σύνολό τους».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 36χρονου αγρότη από το χωριό της Μεσαράς, που έκανε γυαλιά-καρφιά τη ΔΟΥ Ηρακλείου όταν ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να εισπράξει τα χρήματα της επιδότησης λόγω ανεξόφλητων χρεών. Οργισμένος, άρχισε να εξυβρίζει τους υπαλλήλους ενώ σε κατάσταση αμόκ, έσπασε μια τζαμαρία.
Για το περιστατικό σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα δικογραφία από την Αστυνομία, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο 36χρονος πήγε στην τράπεζα ζητώντας να εισπράξει το ποσό της επιδότησης που δικαιούνταν, περίπου 17.000 ευρώ.
Τον ενημέρωσαν ότι τα χρήματα έχουν δεσμευτεί και θα έπρεπε να απευθυνθεί στην Εφορία. Εκεί, όταν ζήτησε τον λόγο για τη δέσμευση των χρημάτων, του εξήγησαν ότι για να του καταβληθούν τα χρήματα, θα έπρεπε πρώτα πληρώσει 15.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση της ρύθμισης για τις οφειλές του που αγγίζουν τα 150.000 ευρώ.
Πρόβλημα και με την πρώτη δόση
Την ίδια ώρα όμως που οι συμψηφισμοί χρεών με αγροτικές επιδοτήσεις παίρνουν μαζικό χαρακτήρα, εντείνοντας το κλίμα έντασης που υπάρχει στις τάξεις των αγροτών, απλήρωτοι αποδεικνύεται ότι έμειναν ένας στους τέσσερις αγρότες (περίπου 112.000 αγρότες) μετά την πρώτη δόση καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει λόγο για ένα προβληματικό σύστημα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ που δημιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσεις, υπογραμμίζοντας ότι καταβλήθηκε έγκαιρα η πρώτη δόση της εκκαθάρισης βασικής ενίσχυσης μέσα στις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμα πληρώσει τις ενισχύσεις.
Ωστόσο, πολλοί αγρότες αντίκρισαν άδειους λογαριασμούς, όχι γιατί τα ποσά συμψηφίστηκαν, αλλά επειδή έμειναν εκτός της λίστας των δικαιούχων βασικής ενίσχυσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αίτηση ενιαίας ενίσχυσης υπέβαλαν συνολικά 718.000 παραγωγοί. Για 676.000 από αυτούς εκδόθηκαν προσωρινά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης.
Το υπόλοιπο ποσοστό (5,8%) αφορά αιτήσεις παραγωγών οι οποίοι:
• Είτε κρίθηκαν ως μη ενεργοί γεωργοί (0,8%).
• Είτε δήλωσαν συνολικές εκτάσεις μικρότερες των 4 στρεμμάτων (2,9%).
• Είτε κρίθηκαν μη δικαιούχοι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο για διάφορες αιτίες (2,7%).
Βασική ενίσχυση
Επανέλεγχος για 22.000 παραγωγούς
Από το σύνολο των 676.000 παραγωγών για τους οποίους εκδόθηκαν προσωρινά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, πιστώθηκε την περασμένη Δευτέρα το 90% της εκκαθάρισης στους λογαριασμούς των 564.000. Περί τους 90.000 δικαιούνται βασική ενίσχυση μικρότερη των 250 ευρώ και ο κοινοτικός κανονισμός δεν επιτρέπει την καταβολή της. Εάν οι παραγωγοί αυτοί, είτε με την καταβολή του «πρασινίσματος» είτε και με τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων συμπληρώσουν τα 250 ευρώ ως δικαιούμενη ενίσχυση, θα εισπράξουν στο ακέραιο τα χρήματά τους. Διαφορετικά δεν θα εισπράξουν ενίσχυση, όπως συνέβαινε μέχρι πέρυσι, με το προηγούμενο καθεστώς, για όσους δικαιούνταν μέχρι 200 ευρώ. Για τους υπόλοιπους 22.000 παραγωγούς βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος τόσο των αιτημάτων μεταβολών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης όσο και ο έλεγχος για τον «ενεργό γεωργό» από το υπουργείο Οικονομικών.
Οσοι παραγωγοί κρίθηκαν μη δικαιούχοι με βάση το κριτήριο του ενεργού γεωργού ή λόγω μη ταυτοποίησης των στοιχείων τους θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα αναθεώρησης εφόσον το επιθυμούν. Η φετινή είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας KAΠ και ο υπολογισμός των δικαιωμάτων έγινε σε εντελώς διαφορετική βάση, ενώ και ο προϋπολογι- σμός, δηλαδή τα διαθέσιμα κονδύλια για τις ενισχύσεις, είναι λιγότερα από εκείνα της «παλιάς» ΚΑΠ περίπου κατά 15%.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου