Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Οι 15 φόροι ύψους 2,3 δισ. ευρώ που θα πληρώσουμε μέχρι και το 2018

Οι 15 φόροι ύψους 2,3 δισ. ευρώ που θα πληρώσουμε μέχρι και το 2018

Οι 15 φόροι ύψους 2,3 δισ. ευρώ που θα πληρώσουμε μέχρι και το 2018

Πρόσθετους φόρους 2,3 δισ. ευρώ φέρνει μέχρι και το 2018 το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Oικονομικών, το οποίο φιλοδοξεί να κλείσει τις υποχρεώσεις της πρώτης αξιολόγησης και να ανοίξει στο Eurogroup της Τρίτης τον δρόμο για την εκταμίευση μιας δόσης τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ.

Το πρώτο και μεγαλύτερο κύμα φόρων έρχεται από φέτος και αφορά πρόσθετους άμεσους και έμμεσους φόρους ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Στο ημερολόγιο του 2016 το νέο νομοσχέδιο φέρνει φόρους που αφορούν:

- Την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, από την 1η Ιουνίου, με στόχο πρόσθετα έσοδα 250 εκ. ευρώ για το δεύτερο μισό του χρόνου. 

- Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αγοραίας αξίας παραχώρησης αυτοκινήτου που έχει στόχο πρόσθετα έσοδα 91 εκ. ευρώ.

- Την αύξηση από 1/6/2016 επενδυτικών οχημάτων και εταιριών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία με στόχο πρόσθετα έσοδα 33 εκ. ευρώ.

- Την επιβολή από 1η Ιουνίου τέλους 10% στην συνδρομητική τηλεόραση με στόχο πρόσθετα έσοδα με στόχο πρόσθετα έσοδα 90 εκ. ευρώ. 

- Την επιβολή από 1η Ιουνίου τέλους 5% στην σταθερή τηλεφωνία με στόχο πρόσθετα έσοδα 70 εκ. ευρώ. 

- Την κλιμακωτή αύξηση στην φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών με την επιβολή 30% επί μεικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% για το κλιμάκιο κερδών από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και 35% επί μεικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω. Τα έσοδα αποδίδονται στο δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν.

- Την αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού των τελών ταξινόμησης Ι.Χ: Από την 1η Ιουνίου αλλάζουν τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ και συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 30 εκ. ευρώ.

- Την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα με στόχο πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 520 εκ. ευρώ. Από την 1η Ιουνίου 2016, στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η επίπτωση θα είναι της τάξεως των 5 λεπτών από τα 1,35 στα 1,40 ευρώ ανά λίτρο σε επίπεδα μέσης τιμής με τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών. Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο (επιβάρυνση 8 λεπτών ανά λίτρο από το 1 ευρώ στο 1,08 ευρώ) και στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ (από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά, επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο). Στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2017 
Τον επόμενο χρόνο το πολυνομοσχέδιο έχει ένα λογαριασμό πρόσθετων φόρων ύψους 1,1 δισ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα:

- Αυξάνεται από την 1-1-17 από το 20% στο 26% ο αναλογικός φόρος στα τσιγάρα ενώ στον καπνό αυξάνεται από τα 156,70 στα 170 ανά κιλό με στόχο πρόσθετα έσοδα 699 εκ. ευρώ.

- Η απόδοση από την αύξηση του βασικού συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 24% αυξάνεται λόγω της επιβολή τους για το σύνολο του έτους και φτάνει τα 437 εκ. ευρώ φέρνοντας στα δημόσια ταμεία πρόσθετα έσοδα 182 εκ. ευρώ. 

- Από την 1-1-2017 προβλέπεται ο διπλασιασμός του ΕΦΚ στη μπύρα ο οποίος φτάνει τα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα). Παράλληλα αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα, ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στην μπίρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως. Ο στόχος είναι πρόσθετα έσοδα 70 εκ. ευρώ.

- Την επιβολή τέλους στα αναλώσιμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Συγκεκριμένα, επιβάλλεται, από την 1η Ιουλίου 2017, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος με στόχο πρόσθετα έσοδα 84 εκ ευρώ.

- Την επιβολή ΕΦΚ στον Καφέ: Κατά την εισαγωγή καφέ από την 1η Ιανουαρίου 2017, επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Ο στόχος είναι πρόσθετα έσοδα 70 εκ. ευρώ.

Το 2018 
Ο μικρότερος λογαριασμός για το 2018 είναι ο μικρότερος. Δεν ξεπερνά τα 150 εκ. αφού και αφορά:

- Την επιβολή από την 1η Ιανουαρίου 2018 φόρου διαμονής ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας. Για ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων ο φόρος είναι 0,50 ευρώ, για τα τρία αστέρια 1,5 ευρώ, για τέσσερα αστέρια τρία ευρώ και για ξενοδοχεία πέντε αστέρων 4 ευρώ. Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια 1-2 κλειδιών, για τα τρία κλειδιά αυξάνεται σε 0,5 ευρώ και για τέσσερα κλειδιά σε 1 ευρώ.

- Την κατάργηση από 1-1-18 του μειωμένου κατά 50% συντελεστή ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών που ισχύει στα Δωδεκάνησα ενώ από την ίδια ημερομηνία αυξάνεται ο φόρος από 2,6 σε 5 ευρώ ανά 100 λίτρα μπίρας και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά 100 λίτρα μπίρας για τις μικρές ζυθοποιίες, αυτές δηλαδή που παράγουν έως 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν πρόσθετα έσοδα 70 εκ. ευρώ.

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

Φοροκαταιγίδα 4 δισ. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση

Φοροκαταιγίδα 4 δισ. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση

Στα 4 δισ. φτάνει πια ο λογαριασμός των φορολογικών μέτρων για να κλείσει η πρώτηαξιολόγηση αφού στο πακέτο των άμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ προστίθενται τώρα άλλα 2,3 δισ. ευρώ με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο οικονομικών.

Το γενικό λογιστήριο του κράτους φτάνει το υπολογισμό για τα νέα έσοδα από νέους φόρους στα 1,6 δισ.χωρίς να κάνει όμως υπολογισμό για τα πρόσθετα έσοδα που θα έχει το δημόσιο από την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα . Από τις παρεμβάσεις αυτές το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει πρόσθετα έσοδα ύψους 450 - 500 εκ. ευρώ 

. Αν σε αυτό υπολογιστούν και οι επιπλέον επιβαρύνσεις ύψους 273 εκ. ευρώ που θα έχουν κάποιοι ιδιοκτήτες λόγω των αυξήσεων των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ που προβλέπονται στο νέο πολυνομοσχέδιο, το νέο πακέτο φόρων φτάνει κοντά στα 2,3 δισ. ευρώ. Οι αυξήσεις έρχονται για κλείσουν την τρύπα που δημιούργησε η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών που ήρθε τον Μάρτιο με στόχο να διατηρηθεί ο στόχο των εισπράξεων για το 2016 στα 2,65 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων του νομοσχεδίου ξεκινούν με ένα δεύτερο κύμα αυξήσεων του ΦΠΑ μετά την αλλαγή του καθεστώς ΦΠΑ που έγινε πέρσι. Στην κατεύθυνση αυτή από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή θα επηρεάσει τις τιμές σε όλα τα τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.), αναψυκτικά, χυμούς, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και κόμιστρα ταξί και καύσιμα έως τον κλάδο της εστίασης, εργασίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, υπηρεσίες από συγγραφείς , καλλιτέχνες, συνθέτες, άνθη, φυτά και αποχέτευση.

Παράλληλα στο 24% θα φτάσει ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ και για την δεύτερη ομάδα νησιών του Αιγαίου τα οποία θα χάσουν από την 1η Ιουνίου την έκπτωση του 30% στους συντελεστές του βασικού έμμεσου φόρου, με αποτέλεσμα ο υπερμειωμένος του 5% θα αυξηθεί στο 6,5%, ο χαμηλός από το 9% στο 13% ενώ ο υψηλός θα εκτοξευτεί από το 16% στο 24% Η δεύτερη ομάδα νησιών περιλαμβάνει , την Θάσο, την Άνδρο, την Τήνο, την Κάρπαθο, την Μήλο την Σκύρο την Αλόνησσο , την Κέα , την Αντίπαρο και την Σίφνο.

Οι απολύτως νέοι φόροι που φέρνει το πολυνομοσχέδιο αφορούν:
Το νέο τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση: Το τέλος επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου 2016, σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ.

Το νέο τέλος στη σταθερή τηλεφωνία: Από την 1η Ιουλίου 2017 επιβάλλεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης , προ ΦΠΑ.

Τον διπλασιασμό του ΕΦΚ στη μπύρα ο οποίος φτάνει τα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα) . Παράλληλα αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα , ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στη μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.

Την επιβολή τέλους στα αναλώσιμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου: Συγκεκριμένα επιβάλλεται, από την 1η Ιουλίου 2017, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος.

Την επιβολή ΕΦΚ στον Καφέ: Κατά την εισαγωγή καφέ από την 1η Ιανουαρίου 2017, επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιό καθαρού βάρους στον μη καβουδρισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουδρισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Τον νέο φόρο στα τυχερά παιχνίδια: Αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016, ορίζεται ότι για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται κλιμακωτά και διαμορφώνεται σε 30% επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% για το κλιμάκιο κερδών από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και 35% επί μικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω. Τα έσοδα αποδίδονται στο δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν. 

Την επιβολή από την 1η Ιανουαρίου 2018 φόρου διαμονής ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας. Για ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων ο φόρος είναι 0,50 ευρώ, για τα τρία αστέρια 1,5 ευρώ για τέσσερα αστέρια τρία ευρώ και για ξενοδοχεία πέντε αστέρων 4 ευρώ. Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια 1-2 κλειδιών, για τα τρία κλειδιά αυξάνεται σε 0,5 ευρώ και για τέσσερα κλειδιά σε 1 ευρώ.

Τέλη ταξινόμησης Ι.Χ: Από την 1η Ιουνίου αλλάζουν τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ και συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. 

Τα νέα τέλη ταξινόμησης, είναι:
- 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ
- 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
- 16%% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
- 24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
- 32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω .

Στη συνέχεια , μπαίνει στην εξίσωση και η παράμετρος των ρύπων.
Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5% ενώ για τη ζώνη ρύπων από 101 έως και 120 γραμμάρια, δεν προβλέπεται καμία μεταβολή.

Στη συνέχεια αρχίζουν οι επιβαρύνσεις. Προβλέπεται επιβάρυνση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό :
- 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο
- 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια
- 30% στη ζώνη των 161-180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο
- 40% για εκπομπές ρύπων από 181έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και
- 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.
- 100% για εκπομπές ρύπων άνω των 250 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.

Επιβαρύνσεις έρχονται για τα υβριδικά αυτοκίνητα τα οποία εφεξής θα απαλλάσσονται μόνο από το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης (έως σήμερα απαλλάσσονται πλήρως) ενώ τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα δεν υπόκεινται σε τέλη ταξινόμησης. Αλλαγές προβλέπονται και για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, με επιβαρύνσεις των τελών ταξινόμησης.

Αλλαγές στο φόρο πολυτελείας: Επανακαθορίζονται τα είδη στα οποία επιβάλλεται φόρος πολυτελείας από την 1η Ιουνίου 2016. Μεταξύ αυτών αεροπλάνα, υδροπλάνα και ελικόπτερα (20%) κάσες για ρολόγια από πολύτιμα μέταλλα, μπρασελέ ρολογιών από πολύτιμα μέταλλα, είδη χρυσοχοΐας και κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα, δέρματα, χαλιά από μετάξι, μαργαριτάρια ακατέργαστα και σκόνη διαμαντιού (10%).

Τσιγάρα: Ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82,5 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα. Στελέχη της αγοράς βλέπουν τις αυξήσεις να ξεκινούν από το μισό ευρώ ανά πακέτο, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως των 22 λεπτών. Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού. Οι αυξήσεις στα προϊόντα καπνού αναμένεται να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Καύσιμα: Από την 1η Ιουνίου 2016, στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η επίπτωση θα είναι της τάξεως των 5 λεπτών από τα 1,35 στα 1,40 ευρώ ανά λίτρο σε επίπεδα μέσης τιμής με τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών. Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο ( επιβάρυνση 8 λεπτών ανά λίτρο από το 1 ευρώ στο 1,08 ευρώ) και στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ ( από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά, επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο). Στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επενδύσεις: Το πολυνομοσχέδιο αυξάνει τη φορολόγηση ενεργητικού για εταιρίες επενδύσεων, αμοιβαία και ΑΕΕΑΠ. 

Ο ΕΝΦΙΑ 
Σε ότι αφορά τον βασικό φόρο για τα ακίνητα το νομοσχέδιο φέρνει αυξήσεις ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια που των περίπου 275 εκ ευρώ από την πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών .

Έτσι λοιπόν ο φόρος αναπροσαρμόζεται αναδρομικά από 1/1/2016 ως εξής:

* Αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου φυσικών και νομικών προσώπων επί των οικοπέδων.

* Αυξάνονται επίσης οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, στην οποία πλέον συνυπολογίζεται και η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

* Ως προς τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες γενικά αυξάνεται ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 5%ο στο 5,5%ο, ενώ για τα οριζόμενα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία αυξάνεται ο ίδιος συντελεστής από 2,5%ο στο 3,5%ο.

* Τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας παύουν να απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.

* Τέλος, για τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31-12- 2014 μέχρι και την 29-7-2016, δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν.2523/1997 ή το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν.4174/2013 κατά περίπτωση.
Δείτε εδώ όλο το νομοσχέδιo.



Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

NZZ: Οι Έλληνες στη μέγγενη των φόρων

NZZ: Οι Έλληνες στη μέγγενη των φόρων

Ανταπόκριση από την Αθήνα για τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν και την υπερφορολόγηση των πολιτών φιλοξενεί η Neue Zürcher Zeitung. 

Η εφημερίδα αναφέρεται διεξοδικά με στοιχεία στην επιβολή των φόρων τα τελευταία χρόνια και σημειώνει: «Είναι γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου η κατάσταση κάθε εβδομάδα χειροτερεύει. Εάν σφίξει ακόμα περισσότερο η φορολογική μέγγενη, τότε το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει προβλήματα νωρίτερα από ό,τι υπολογίζεται, κυρίως εάν επαληθευθούν οι φόβοι των τουριστικών επιχειρήσεων για μια μικρή μείωση των τουριστικών αφίξεων».
Και η εφημερίδα σημειώνει λίγο παρακάτω : «Όλα αυτά είναι γνωστά στους πρωταγωνιστές των εξελίξεων σε Ελλάδα και ΕΕ. Ο Τσίπρας όμως δεν θα άντεχε να μειώσει τις δαπάνες (όπως μισθούς και συντάξεις, οι οποίες αποτελούν το 95% των κρατικών δαπανών) και να εξοργίσει την πολιτική του πελατεία. 

Οι ευρωπαίοι εταίροι, από την άλλη πλευρά, δεν θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να αλλάξει κάτι. Λίγο πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα και δεδομένης της σκλήρυνσης του μετώπου με την Τουρκία στο προσφυγικό, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν μια νέα ελληνική κρίση. 

Ο Τσίπρας και οι αριστεροί ριζοσπάστες τους εξέπληξαν πάντως θετικά: μέχρι σήμερα οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων ψήφισαν όλα τα επώδυνα μέτρα».

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

BEA: Οι νέοι φόροι «καθηλώνουν» την οικονομία

BEA: Οι νέοι φόροι «καθηλώνουν» την οικονομία

Aδιέξοδη χαρακτηρίζει την τακτική επιβολής νέων φόρων το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμά της θα είναι η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ταμεία καθώς η φοροδοτική ικανότητα επιχειρηματιών, μισθωτών και συνταξιούχων έχει προ πολλού εξαντληθεί.
Όπως σημειώνει, η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιβολή νέων φορολογικών βαρών, σε απαραίτητες υπηρεσίες και είδη πρώτης ανάγκης, θα πλήξει το σύνολο των πολιτών.
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις που προωθούνται και κορυφώνονται με την αύξηση του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων και ειδικότερα των ΕΦΚ σε βενζίνη, πετρέλαιο και πετρέλαιο κίνησης -όπου προβλέπεται επιβάρυνση πέντε, έξι και οκτώ λεπτών ανά λίτρο αντίστοιχα-, αποτελεί «εχθρική» ενέργεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες για την συνέχιση της παραγωγικής τους λειτουργίας.
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η νέα αύξηση του ΕΦΚ θα επιβαρύνει την βιομηχανική, παραγωγή, καθώς επίσης και τη διανομή και διάθεση πλήθους καταναλωτικών αγαθών, με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της τελικής τιμής των προϊόντων, με δυσβάσταχτες επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα και τους αδύναμους.
«Πρέπει η Κυβέρνηση αλλά και οι δανειστές, να αντιληφθούν, ότι εκπροσωπούμε κλάδους εξαντλημένους, υπό πολυετή οικονομική επίθεση, ανίκανους να δεχτούν επιπλέον επιβάρυνση και έναν κόσμο αγανακτισμένο, ο οποίος, κάθε φορά που καταφέρνει να επιβιώνει στο τέλος κάθε μήνα, αντί για συνειδητή επιβράβευση, δέχεται "κατά ριπάς" νέα απρόβλεπτα πυρά και προβλήματα, που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητά του και δραματικά αγωνιώδη την προσπάθειά τους να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους σε λειτουργία», σημειώνει το ΒΕΑ.
Επισημαίνει επίσης ότι το νέο πλέγμα φορολογικών επιβαρύνσεων είναι βέβαιο ότι θα κάμψει περαιτέρω την ήδη ισχνή εγχώρια κατανάλωση και συνεπώς και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
«Ουδείς μπορεί να βγει αλώβητος από τη φορολογική καταιγίδα. Ακόμα και οι αμιγώς εξαγωγικές επιχειρήσεις, θα υποστούν σημαντικές συνέπειες αφού η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, θα επηρεάσει και την παραγωγή και τη μεταφορά των προϊόντων. Με την αύξηση, από την 1η Ιουνίου, του συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24%, τη νέα επιβάρυνση μέσω των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την αύξηση στα καύσιμα, στραγγαλίζει την εναπομείνασα επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα».
Μάλιστα, το ΒΕΑ τονίζει ότι η νέα φορολογική επιδρομή διαλύει την επιχειρηματικότητα, με τους επιχειρηματίες να αναζητούν λύσεις όπως η μεταφορά των επιχειρήσεων τους σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον.
«Πέρα όμως από τους νέους φόρους που πλήττουν την επιχειρηματικότητα, η κυβέρνηση προχωρά στην επιβολή σειράς νέων φόρων, που επιβαρύνουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών, όπως στον καφέ, στην μπύρα, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και απλό τσιγάρο, τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα δωμάτια, τέλος σταθερής τηλεφωνίας, τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση, αλλά και νέες επιβαρύνσεις στα τέλη ταξινόμησης. Μάλιστα, το πολυνομοσχέδιο φέρνει ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των επενδύσεων, καθώς αυξάνεται η φορολόγηση ενεργητικού για εταιρίες επενδύσεων, αμοιβαία και ΑΕΕΑΠ», σημειώνει το Επιμελητήριο.
Καταλήγοντας, το ΒΕΑ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα νέα φορολογικά βάρη και να προχωρήσει στην υιοθέτηση πρωτοβουλιών που θα τονώσουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών, μέσω της υγιούς επιχειρηματικότητας.
«Και ο πλέον αδαής, γνωρίζει ότι είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι στόχοι για την είσπραξη έως το 2017 από τον ΦΠΑ επιπλέον 700 εκατ. ευρώ και συνολικά 1,8 δισ. ευρώ έως το 2018. Χωρίς την άμεση ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων, η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής είναι προδιαγεγραμμένη και η καθήλωση της ελληνικής οικονομίας στη στασιμότητα σχεδόν βέβαιη», σημειώνει χαρακτηριστικά.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

ΠΟΜΙΔΑ: Ο νέος ΕΝΦΙΑ οδηγεί σε δήμευση τα ακίνητα που δεν είναι νοικιασμένα

ΠΟΜΙΔΑ: Ο νέος ΕΝΦΙΑ οδηγεί σε δήμευση τα ακίνητα που δεν είναι νοικιασμένα

Σε δήμευση θα οδηγηθούν τα ακίνητα που δεν είναι νοικιασμένα λόγω του νέου ΕΝΦΙΑ εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων (ξενοίκιαστων και οικοπέδων), δηλαδή οι ήδη πλέον οικονομικά «καθημαγμένοι» φορολογούμενοι, είναι τα τραγικά θύματα της νέας έκδοσης του ληστρικού ΕΝΦΙΑ+ που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χτές στη Βουλή για άμεση ψήφιση, με το πρόσχημα της μείωσης των αντικειμενικών αξιών σε διάφορα ποσοστά και σε συγκεκριμένες ζώνες, και βεβαίως όχι σε αυτές που είχαν υποστεί την πλέον καταστροφική μείωση των εμπορικών αξιών τους.
1. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ. Η επιβολή του από τα 200.000 ευρώ, αντί για την πλήρη κατάργησή του, ρίχνει ολόκληρη την «μεσαία τάξη» στο «δόκανο» μιάς ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο, και βάζει «ταφόπλακα» στην οικοδομή, την κτηματαγορά και ολόκληρη την οικονομία.
2. ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ. Με το άρθρο 50 του σν αυξάνονται κατά ποσοστό 23-25% οι συντελεστές φόρου όλων των αστικών οικοπέδων της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία. Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή, και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.
3. ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ 25 % ΣΤΑ ΚΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Εκκωφαντικά απουσιάζει από τις νέες ρυθμίσεις η μέχρι σήμερα ισχύσουσα διάταξη για μείωση του φόρου των κενών και μη ρευματοδοτούμενων (ξενοίκιαστων) ακινήτων κατά 20%, που αποτελούσε μια ελάχιστη «ανάσα» σε φορολογούμενους με απρόσοδα ακίνητα, που επί ΕΕΤΗΔΕ-ΕΕΤΑ απαλλάσσονταν πλήρως, και η οποία τους δημιουργεί επιβάρυνση κατά 25% στα ποσά που θα πληρώσουν για τέτοια ακίνητα.
4. ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ. Η αλύπητη φορολογία των απρόσοδων ακινήτων είναι η πλέον αντικοινωνική και εξοργιστική πλευρά του νέου ΕΝΦΙΑ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα έλθουν αντιμέτωποι με φουσκωμένα εκκαθαριστικά που θα αποσταλούν σε λίγες εβδομάδες, τα δε νοικοκυριά με ιδιοκτησία θα οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο, απίστευτη υπερχρέωση (χωρίς να έχουν πάρει δάνειο και χωρίς καμιά προστασία πρώτης κατοικίας κλπ.!), κατασχέσεις λογαριασμών, πλειστηριασμούς και βαρύτατες ποινικές διώξεις, ακόμη και για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»!!!
5. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Η ΠΟΜΙΔΑ επαναλαμβάνει το ανυποχώρητο αίτημα για σημαντική ελάφρυνση, τουλάχιστον στο 50%, της φορολογίας των απρόσοδων ακινήτων, κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που "σκότωσε" την κτηματαγορά αλλά και ολόκληρη την οικονομία, και δραστική μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να ανταποκρίνονται στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της χώρας.
6. ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ – ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑΣ. Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ιδιαίτερα το λυπηρό γεγονός ότι για τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων αυτών δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και ιδιαίτερα της ιδιοκτησίας, αλλά και τον κίνδυνο, η αντίληψη των φορολογούντων ότι τα νέα αυτά βάρη, των 4 περίπου δις, θα μπορούν δήθεν να καταβληθούν από τους κατεστραμένους ιδιοκτήτες, να αποτελέσει τελικά ακόμη μία τραγική αυταπάτη…».

Σχόλια Αναγνωστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: