Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΚΑΙ «ΠΛΑΣΤΙΚΟ» ΧΡΗΜΑ Ολο το σχέδιο για τις αποδείξεις - Τι να κάνετε για να «κτίσετε» το αφορολόγητο

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΚΑΙ «ΠΛΑΣΤΙΚΟ» ΧΡΗΜΑ

Ολο το σχέδιο για τις αποδείξεις - Τι να κάνετε για να «κτίσετε» το αφορολόγητο

Ολο το σχέδιο για τις αποδείξεις - Τι να κάνετε για να «κτίσετε» το αφορολόγητο


Της Μαρίας Βουργάνα
Αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους θα πρέπει να συγκεντρώσουν φέτος οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι αγρότες για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο νέο αφορολόγητο όριο το οποίο συνδέεται πλέον με τον αριθμό των παιδιών. Ειδικά για τα φετινά εισοδήματα θα «μετρούν» όλες οι αποδείξεις, δηλαδή τόσο αυτές που έχουν πληρωθεί με μετρητά όσο και αυτές που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις δαπάνες που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο και θα εξασφαλίζουν στους φορολογούμενους έκπτωση φόρου περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας στο δεύτερο συνέδριο ψηφιακών συναλλαγών. Παράλληλα με τις νέες διατάξεις όλες οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο (από 500 ευρώ που ισχύει σήμερα) ενώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής δαπάνες άνω των 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ σήμερα).
Το σχέδιο για τις αποδείξεις 
Σύμφωνα, με τις νέες διατάξεις που θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιουλίου:
Ολο το σχέδιο για τις αποδείξεις - Τι να κάνετε για να «κτίσετε» το αφορολόγητο
1. Τα νέα «ψαλιδισμένα» αφορολόγητα όρια που δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες και οι εκπτώσεις φόρου συνδέονται με δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω πλαστικού χρήματος (πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες) ή τραπεζικής συναλλαγή. Ωστόσο για τα φετινά εισοδήματα θα «μετράνε» και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με μετρητά.
2. Από την 1η Ιανουαρίου 2017, όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο ή να έχουν έκπτωση φόρου (π.χ. ιατρικά έξοδα) θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή.
Ολο το σχέδιο για τις αποδείξεις - Τι να κάνετε για να «κτίσετε» το αφορολόγητο
3. Το συνολικό ύψος των αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα είναι συνάρτηση του ετήσιου εισοδήματος. Ειδικότερα θεσπίζεται κλίμακα με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.
Φέτος το όριο του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις ξεκινάει από 10% για εισόδημα που φθάνει μέχρι τα νέα αφορολόγητα όρια εισοδήματος που καθορίστηκαν ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του φορολογούμενου και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολόγητου ορίου που ισχύουν σήμερα - 8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω- θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος τους. Για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζονται αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος. Όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό των αποδείξεων που θα «μετράνε» για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
4. Θεσπίζονται πρόσθετα κίνητρα με τη μορφή κληρώσεων δώρων, μετρητών ακόμη και ακινήτων του δημοσίου. Οι αποδείξεις θα καταχωρούνται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται κληρώσεις στις οποίες ο φορολογούμενος θα μπορεί να κερδίσει ακόμη και ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Για τα φετινά εισοδήματα θα ληφθούν τόσο οι χάρτινες αποδείξεις όσο και οι αποδείξεις με κάρτες ενώ εξετάζεται το κίνητρο αυτό να δοθεί σε όλους τους φορολογούμενους, όχι μόνο στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες, προκειμένου να συγκεντρώνουν αποδείξεις.
5. Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομα τους.
6. Όλες οι αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι (πλην ΔΕΚΟ) θα δίνονται αποδεκτές από την εφορία. Από το 2017 οι συναλλαγές των φορολογούμενων με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, αλλά και η δαπάνη φαρμάκων θα γίνεται μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Σε διαφορετική περίπτωση θα απορρίπτονται από την εφορία και θα χάνουν την έκπτωση που προβλέπει ο νόμος.
7. Οι συναλλαγές των πολιτών με καταστήματα λιανικής για αγορές άνω των 500 ευρών θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα.
Επιχειρήσεις 
Από την 1η Ιουλίου όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος (κάρτες, e-banking, τραπεζική συναλλαγή. Επίσης όλοι οι επιτηδευματίες που θα κάνουν έναρξη εργασιών θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, η φιλοσοφία της κυβέρνησης γύρω από το θέμα ηλεκτρονικής πληρωμής, κινείται σε 4 άξονες:
• Παροχή κινήτρων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
• Καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε διαδικασίες του Δημοσίου που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, με έναν απαρχαιωμένο και γραφειοκρατικό τρόπο.
• Θέσπιση κατάλληλου πλαισίου στον ιδιωτικό τομέα ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή (εφόσον το επιθυμεί) να πληρώνει με ηλεκτρονικά μέσα.
• Ο έλεγχος και η διασφάλιση των συναλλαγών, μέσα από διαδικασίες διασταυρώσεων, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και βεβαίως την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Κλίμακα
Θεσπίζεται κλίμακα με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Φέτος το όριο του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις ξεκινάει από 10% για εισόδημα που φθάνει μέχρι τα νέα αφορολόγητα όρια εισοδήματος που καθορίστηκαν ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του φορολογούμενου και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Κληρώσεις δώρων
Θεσπίζονται πρόσθετα κίνητρα με τη μορφή κληρώσεων δώρων, μετρητών ακόμη και ακινήτων του Δημοσίου. Οι αποδείξεις θα καταχωρίζονται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται κληρώσεις στις οποίες ο φορολογούμενος θα μπορεί να κερδίσει ακόμη και ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: