Τι ζήτησε ο Τσακαλώτος από τους δημοσιογράφους για τα capital controls – BINTEO
Πρώτη καταχώρηση: 26/05/2016 - 20:00
Τελευταία δημοσίευση: 26/05/2016 20:18Οικονομία
Για την άρση των capital controls ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τη συμφωνία.
"Εξαρτάται από το πόσο ο κόσμος θα δει αλλαγές που προκύπτουν από αυτή τη συμφωνία" υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι "ο βασικός όρος είναι να επιστρέψουν χρήματα στις τράπεζες".
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους λέγοντας:
"Μπορείτε να βάλετε κι εσείς το χεράκι σας για βοηθήσετε να φύγουν νωρίτερα τα capital controls, εάν αναλύσετε σωστά αυτή τη συμφωνία με τα θετικά και τα αρνητικά και δεν δημιουργείται μια εικόνα που δημιουργήθηκε - όχι μόνο από εσάς, έβαλαν κι άλλοι το χεράκι τους - ότι δεν πρόκειται να γίνει η συμφωνία, ότι καταρρέει η διαπραγμάτευση, ότι δεν θα γίνει η εκταμίευση. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν βοήθησε στην χαλάρωση των capital controls".
Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:
Διαβάστε επίσης:
Η απάντηση του Τσακαλώτου για τον ΦΠΑ στα νησιά - ΒΙΝΤΕΟ
Πρώτη καταχώρηση: 26/05/2016 - 19:38
Τελευταία δημοσίευση: 26/05/2016 19:38Πολιτική
Στα στελέχη της κυβέρνησης που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους αναφορικά με τη διάταξη για τον ΦΠΑ στα νησιά απάντησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τη συμφωνία.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που ψήφισαν όλα τα κόμματα το καλοκαίρι και πρόσθεσε: «Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσεις τους ανθρώπους στα νησιά που έχουν ανάγκη ή τους ανθρώπους στα βουνά της Ηπείρου που δεν έχουν τουρίστες; Θα ήθελα να πείσω και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τα στελέχη του δικού μου κόμματος ότι δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός. Δηλαδή, αν στη Ρόδο που πηγαίνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες πληρώνουν ένα μεγαλύτερο φόρο είναι πιο αποτελεσματικό και από αυτά τα έσοδα να μπορείς να έχεις στοχευμένη νησιωτική πολιτική που είναι και για παροχές και για ανάπτυξη. Αυτός μου φαίνεται εμένα πολύ καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν τα νησιά».
«Το ξέρω ότι οι νησιώτες δεν το σκέφτονται έτσι δικαίως ανησυχούν αλλά πρέπει να πιστέψουν ότι η πολιτική που θα έχουμε για τα νησιά θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο αναπτυξιακή» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ότι «από την πλευρά μίας κυβέρνησης προοδευτικής, μίας κυβέρνησης της αριστεράς, προτεραιότητα είναι η επούλωση και η εισοδηματική στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων ανεξάρτητα αν αυτά τα στρώματα είναι κάτοικοι των νησιών ή της ορεινής Ελλάδας».
«Η δική μας πρόθεση, όσο η οικονομία ανακάμπτει, είναι να ενισχύουμε εισοδηματικά, στοχευμένα, τα χαμηλά εισοδήματα ανεξάρτητα από το που κατοικούν» τόνισε. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκέφτεται να αποσύρει τη διάταξη απάντησε αρνητικά.
Διαβάστε επίσης:
Νέα δήλωση Βούτση για τον ΦΠΑ στα νησιά
Πρώτη καταχώρηση: 26/05/2016 - 13:50
Τελευταία δημοσίευση: 26/05/2016 13:50Πολιτική
«Είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια. Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, και επισήμανε ότι η συγκεκριμένη διάταξη, κινείται «στα όρια της συνταγματικότητας».
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στην εμμονή των δανειστών για την εξομοίωση του ΦΠΑ στα νησιά, κάνοντας λόγο για προσπάθεια κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα στο πεδίο του τουρισμού και επισημαίνει ότι η εξομοίωση του ΦΠΑ αντιβαίνει τη ρητή διατύπωση του Συντάγματος με την οποία λαμβάνεται μέριμνα για την νησιωτικότητα και τις παραμεθόριες περιοχές.
«Το περασμένο καλοκαίρι, όταν γινόταν η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας, υπήρχε μια ιδιαίτερη εμμονή από πλευράς των θεσμών, για την εξομοίωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Εμμονή, που, καταρχήν, αντιβαίνει με τη ρητή διατύπωση του άρθρου 106 του Συντάγματος, που προνοεί για να λαμβάνεται μέριμνα για την ιδιαιτερότητα των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών, κυρίως, όμως, οφείλεται -εξ όσων είχαμε αντιληφθεί από τότε κιόλας- στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα και στο επίπεδο του τουρισμού, κι όχι μόνο των νησιών μας, έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, και στη συνέχεια απάντησε σε ερώτηση για το αν «είναι στα όρια του Συντάγματός, η συγκεκριμένη διάταξη»:
«Ναι. Είναι προφανές ότι είναι θέμα μιας οριακής ερμηνείας, η οποία προφανώς έχει πολύ διαφορετικές όψεις».
«Θα μιλούσατε για αντισυνταγματικότητα με τον τόνο που το είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος;», ρωτήθηκε ο κ. Βούτσης από τον δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ και απάντησε:
«Ευθεία όχι. Όχι. Καθένας έχει τον τρόπο του να θέτει τα ζητήματα. Νομίζω πως εν συνόλω η ελληνική κυβέρνηση και οι διαπραγματευτές -και το Καλοκαίρι και τώρα- έχουν πλήρη επίγνωση ότι είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια ακόμη και αρνητικής ερμηνείας ως προς την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος. Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Το ΠΑΣΟΚ καλεί Καμμένο-Βούτση να παραιτηθούν
Γεροβασίλη: Γίνεται προσπάθεια να μην επιστραφούν τα χρήματα για το ΕΚΑΣ
Το Ποτάμι για τα πλαστά πτυχία: Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο…
,
,
Χρυσοβελώνη: Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στα νησιά - ΒΙΝΤΕΟ
Πρώτη καταχώρηση: 25/05/2016 - 09:16
Τελευταία δημοσίευση: 25/05/2016 09:38Πολιτική
«Είναι γεγονός ότι για τον κ. Καμμένο είναι κάτι το πάρα πολύ δύσκολο. Βεβαίως το ψήφισε, διότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι, το υπόλοιπο της δηλώσης του λέει ότι, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στην πορεία και αυτά τα μέτρα τα οποία είναι δύσκολα, όπως είναι εν προκειμένου ο ΦΠΑ στα νησιά, να φτάσουμε σε ένα σημείο να μην χρειαστεί να τα εφαρμόσουμε ή σε κάθε περίπτωση αυτά τα μέτρα, σταδιακά, να αρχίσουνε να απαλύνονται», ανέφερε η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,Μαρίνα Χρυσοβελώνη, στο mega, για τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας,Πάνου Καμμένου, ο οποίος χαρακτήρισε "εγκληματική και αντισυνταγματική" την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
«Η δήλωσή του είναι αυτή που είναι», συμπλήρωσε η κ.Χρυσοβελώνη και πρόσθεσε: «Απλώς, για να μπορέσει κανείς να καταλάβει το τι εννοούσε, θα πρέπει να διαβάσει το σύνολο της συγκεκριμένης δήλωσης.
Δείτε το βίντεο από το Mega
Διαβάστε επίσης:
Τσακαλώτος: Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο - ΒΙΝΤΕΟ
Πρώτη καταχώρηση: 26/05/2016 - 18:53
Τελευταία δημοσίευση: 26/05/2016 19:07Οικονομία
Για ένα «πολύ σημαντικό βήμα μπροστά» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών,Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφορικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ήταν μία απόφαση που είχε και συμβιβασμούς και πρόσθεσε: «Κατανοούμε πλήρως ότι επειδή αυτό το πακέτο για το χρέος δεν βοηθάει έναν φτωχό άνθρωπο που δεν τα βγάζει πέρα. Έχω πλήρη επίγνωση αυτού του πράγματος. Η επιτυχία, όσο είναι επιτυχία, θα φανεί σε βάθος χρόνου».
«Είχαμε τρεις στόχους για αυτό το Eurogroup. Ο πρώτος ήταν να εξασφαλίσουμε την εκταμίευση που πηγαίνει πακέτο με την πρώτη αξιολόγηση. Ο δεύτερος ήταν να μπορέσουμε με την αξιολόγηση να μπούμε και στη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ που ελπίζουμε ότι θα έρθει πολύ γρήγορα. Ο τρίτος στόχος ήταν να έχουμε μία συμφωνία για το χρέος» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
«Δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι η αξιολόγηση τελείωσε και ότι θα γίνει η εκταμίευση της δόσης» υπογράμμισε και συνέχισε:
«Για πρώτη φορά υπάρχει μία επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και από τους θεσμούς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό πια έχει καταγραφεί επισήμως και έχει αναγνωριστεί και στο κείμενο του Eurogroup και στη συνέντευξη Τύπου που έγινε μετά τη συνεδρίαση».
«Ως αποτέλεσμα αυτής της αναγνώρισης, έχουμε ένα πλαίσιο που πρέπει να αντιμετωπίσει τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά, ορίζει το τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει αν χρειαστεί. Η τεράστια διαφορά τώρα είναι ότι έχουμε έναν ορισμό του τι σημαίνει αν χρειαστεί» σημείωσε.
Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ
Διαβάστε επίσης: