Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Α. Τσίπρας: «Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της - Είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν πάλι αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας» (Video)

Α. Τσίπρας: «Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της - Είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν πάλι αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας» (Video)



Για την πορεία της αξιολόγησης

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης και τόνισε ότι «Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να δουλέψουμε για να διατηρηθεί η σταθερότητα. Τη στιγμή λοιπόν που η ελληνική πλευρά τηρεί τις δεσμεύσεις της θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν πάλι αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και σε βάρος του ελληνικού λαού».

«Σε σχέση με το Δ.Ν.Τ.  πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή για την λήψη νέων μέτρων λιτότητας για μετά το 2019 είναι αντιδημοκρατική που στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Λέω ότι είναι αντιδημοκρατική διότι κανένα δημοκρατικό Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής ένωσης δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί ένα τέτοιο αίτημα και να αποφασίσει μέτρα αν τυχόν και χρειαστούν για μια περίοδο μετά από τρία χρόνια. Αν το Ταμείο είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους του 3,5% θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς άλλη κατεύθυνση την κατεύθυνση των Θεσμών, όχι προς την Ελλάδα, ώστε αυτοί οι στόχοι να μειωθούν.
Πρέπει επίσης το Δ.Ν.Τ. να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος της Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο πυρηνικό στοιχείο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί η κατάσταση εξαίρεσης στην οποία  καταδικάστηκε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια  να μονιμοποιηθεί.
Θέλω κλείνοντας να πώς ότι είμαι πεπεισμένος, ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας της συμφωνίας, όλοι πιστεύω ότι θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε  έχουμε μια συμφωνία σε ότι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης».

Για το εφάπαξ βοήθημα και το πάγωμα των των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

«Σε ότι αφορά τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν σηκώσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης, θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για μέτρα δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το 2016 , ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018.

Η απόφαση αυτή ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια έναντι των στόχων του 2016 και βεβαίως είναι κατανοητό απ' όλους, ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ , την πήραμε τώρα που είχαμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα υπεραπόδοση εσόδων έναντι στόχων και πιστεύω ότι ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».






https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: