Έρχεται το νέο σώμα των «αδιάφθορων» - Οι αρμοδιότητες
Στη δημιουργία ενός νέου Ελεγκτικού Σώματος, στο οποίο θα προΐσταται ένας «υπερεισαγγελέας» με απόλυτα διευρυμένες αρμοδιότητες σε θέματα φορολογικών ελέγχων και αντιμετώπισης της διαφθοράς, στα πρότυπα του σκληρού IRS των ΗΠΑ, προχωρά άμεσα η κυβέρνηση, πιθανόν και στους πρώτους μήνες του 2017.
Η συγκεκριμένη θέση που θα προσομοιάζει στο ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα για θέματα διαφθοράς κατά τα αμερικανικά πρότυπα, αλλά και το νομοσχέδιο, η προετοιμασία του οποίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα κατατεθεί προς ψήφιση το συντομότερο δυνατόν, είναι απαίτηση των δανειστών οι οποίοι ζητούν άμεσα αποτελέσματα στο κυνήγι του μαύρου χρήματος. Οι βασικές ρυθμίσεις μάλιστα περιγράφονται και στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου και σύμφωνα με πληροφορίες των «Π» οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει στα βασικά σημεία του νέου νόμου.
Στόχος είναι το νέο αυτό Σώμα να διερευνά όλες τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς, οι οποίες λόγω του φόρτου εργασίας, αλλά και της πολυδιάσπασης των εισαγγελικών αρχών «κολλάνε» με αποτέλεσμα μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, να παραμένουν στα συρτάρια των εισαγγελέων. Επικεφαλής του συγκεκριμένου σώματος θα είναι οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος θα επιλέγεται βεβαίως όπως και σήμερα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου με βάση φυσικά την εμπειρία του στο χώρο φορολογικών ελέγχων. Το πρόσωπο που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση θα κριθεί από τους ανώτατους δικαστές , οι οποίοι θα αποφασίζουν υπό την προεδρία του εκάστοτε προέδρου του Αρείου Πάγου. Στο βάθος του χρόνου φιλοδοξία του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και επιτακτική απαίτηση των δανειστών είναι να ελέγχονται από το συγκεκριμένο σώμα όλες οι υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίες ταλανίζουν χρόνια τα εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία.
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Οι γενικές αρχές του συγκεκριμένου σώματος θα διατυπωθούν σύμφωνα με πληροφορίες με τη συνεργασία των δανειστών και της ελληνικής ομάδας σε ένα αποκαλούμενο policy paper, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση των κυβερνητικών νομοθετικών πρωτοβουλιών. Η ομάδα εργασίας από ελληνικής πλευράς αποτελείται από στελέχη της ΓΓΔΕ, του Υπουργείου Δικαιοσύνης (γενική γραμματεία Διαφθοράς) και οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τέτοιες έρευνες. Η ιδέα για την δημιουργία ενός τέτοιου σώματος, ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά και τον απελθόντα πλέον γραμματέα για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργο Βασιλειάδη και βρήκε θερμή ανταπόκριση σε ορισμένους από τους διαπραγματευτές, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τις δυσκολίες της έρευνας για να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες και να έρθουν τα πολυπόθητα έσοδα στα άδεια ταμεία του κράτους. Σημαντικό ρόλο θα έχει και μερίδα του ΣΔΟΕ, χώρο τον οποίο γνωρίζει καλά ο νέος γενικός γραμματέας κατά της διαφθοράς που διαδέχτηκε τον κ. Βασιλειάδη Κώστας Χρίστου, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Το συγκεκριμένο σώμα από "ράμπο" θα στελεχωθεί από έμπειρους εισαγγελείς, μέλη του ΣΔΟΕ, ελεγκτές, αλλά και εξειδικευμένα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Στο δυναμικό του σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες θα υπάγονται 80-100 άτομα, τα οποία θα επιτηρούνται από οικονομικό εισαγγελέα, ενώ στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται προβλέπονται “fast track” διαδικασίες ελέγχου λογαριασμών, οι οποίοι θα μπορούν να εντοπίζουν εκατομμύρια φοροδιαφυγής το αργότερα σε 48 ώρες! Παράλληλα, αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο πλέον θα γίνονται οι προκαταρκτικές έρευνες τους σώματος των εισαγγελέων θα φέρνουν στο φώς σε χρόνο ρεκόρ μεγάλες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, απάτες, αλλά και δικογραφίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Τα δύο «όπλα» στα χέρια του
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες των «Π» στο λεγόμενο “policy paper” στο οποίο έχουν καταλήξει οι δανειστές με την ελληνική πλευρά, προβλέπονται δύο επαναστατικά μέτρα που θα διαφοροποιήσουν τον έλεγχο χιλιάδων φοροφυγάδων , οι οποίοι ως σήμερα λόγω φόρτου εργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και λόγω της πολυδιάσπασης τους, διαφεύγουν όχι μόνο τη σύλληψη και τον ποινικό καταλογισμό, αλλά και την έγκαιρη καταβολή των φόρων που οφείλουν στα άδεια δημόσια ταμεία.
-Από την περασμένη εβδομάδα εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος ανοίγματος λογαριασμών, η οποία μάλιστα γίνεται το αργότερο σε δύο ώρες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πάντα με εισαγγελική παραγγελία έχουν την δυνατότητα, σύμφωνα με πληροφορίες , να μπαίνουν online σε λογαριασμούς τραπεζών και να εντοπίζουν τις "περίεργες" κινήσεις από ανθρώπους , που εμβάζουν χρήματα ασυνήθιστης υψηλής αξίας. Έτσι στοχοποιούνται πλέον εύκολα οι ύποπτες περιπτώσεις διακίνησης μαύρου χρήματος με αποτέλεσμα από τα χίλια για παράδειγμα ονόματα , που εντοπίζονται στην συγκεκριμένη λίστα να στοχοποιούνται περίπου 50 τα οποία θεωρούνται ύποπτα για περαιτέρω έλεγχο.
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ. Επίσης οι οικονομικοί εισαγγελείς θα έχουν πλέον και νομικά τη δυνατότητα να περνάνε από φίλτρο τις χιλιάδες υποθέσεις , που βρίσκονται στα συρτάρια τους και θα εντοπίζουν τις σημαντικότερες υποθέσεις με βάση τα κριτήρια που τους ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Έτσι θα αποφεύγουν την εμπλοκή σε ατελείωτες έρευνες μικροφοροφυγάδων, ενώ τους ξεφεύγουν τα μεγάλα ψάρια που έχουν συγχρόνως καταχραστεί και δημόσιο χρήμα.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης γίνεται αγώνας προκειμένου εντός του Ιανουαρίου να είναι έτοιμο και κείμενο με περιεχόμενο ευρύτατες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα τροποποιούν πολλούς από τους ισχύοντες νόμους με σκοπό μέσα στους επόμενους μήνες να μπεί οριστικό τέλος στο "έμφραγμα" που έχει προκληθεί σε όλες τις ελεγκτικές αρχές, αλλά και την οικονομική εισαγγελία από τις χιλιάδες προκαταρκτικές έρευνες που έχουν προκαλέσει τα στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες φοροφυγάδες ,που έχουν εντοπιστεί στις λίστες που έφτασαν στη χώρα μας. Και αυτό διότι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να παραγραφούν υποθέσεις και δικογραφίες που κρύβουν φορολογητέα ύλη εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα η λογική της νέας νομοθεσίας είναι "να προηγείται ο έλεγχος της διοίκησης της εισαγγελικής εντολής, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως και οι διεφθαρμένοι δημόσιοι λειτουργοί, αφού σε αυτήν την περίπτωση, η φοροδιαφυγή είναι μικρότερης ποινικής αξίας απ ότι η κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος".
Ο νέος οδικός χάρτης, οπως κωδικά ονομάζεται απο εκείνους που έχουν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη του, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς αποβλέπει κυρίως στο να αποσυμφόρησει τις ελεγκτικές αρχές (ΣΔΟΕ, ΚΕΦΟΜΕΠ, Οικονομική Εισαγγελία) απο τον έλεγχο των παλαιότερων υποθέσεων και να τους στρέψει στον έλεγχο και της παρούσας φοροδιαφυγής, η οποία εκ των πραγμάτων είναι ανεξέλεγκτη, αφού υπάρχει ανάγκη να ελεγχθούν οι παλιότερες υποθέσεις λόγω του κινδύνου παραγραφής. Μάλιστα, η αδυναμία για τους παλαιότερους ελέγχους έχει αποδοθεί τόσο από τα στελέχη του Υπουρεγίου Δικαιοσύνης και της γραμματείας κατά της διαφθοράς, όσοι και από εκπροσώπους των θεσμών στην ευρύτατη και εκτεταμένη διαφθορά που υπήρχε σε ελεγκτικούς μηχανισμούς του δημοσίου τομέα, οι οποίοι είτε συγκάλυπταν, είτε έκλειναν στα συρτάρια τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Έφοδοι με τη «Μπόργιανς 2» ανά χείρας
Εφόδους σε σπίτια , γραφεία, επιχειρήσεις ετοιμάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι φορολογικοί ελεγκτές με βάση τα διασταυρωμένα στοιχεία των δικαιούχων λογαριασμών στη λίστα Μπόργιανς 2 που πρώτα είχαν αποκαλύψει τα «Π». Πρόκειται για 475 φυσικά πρόσωπα και εταιρίες με έδρα το Λουξεμβούργο. Οι λογαριασμοί τους διατηρούνται στη τράπεζα BCEE (Banque et Caisse d’ Epargne et de l’ Etat) του Μεγάλου ∆ουκάτου, και ανοίχθηκαν κυρίως το 2010 μετά την ψήφιση του 1ου Μνημονίου όταν σε διάστημα ενός έτους τότε είχαν κάνει φτερά από καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες περισσότερα από 90 δις ευρώ.
Σχετικώς με το επώνυμο που αποδόθηκε στην επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, υπάρχει πραγματικά στη λίστα αλλά ανήκει σε άνδρα και όχι σε γυναίκα. Η κόρη ενός ακόμη πολιτικού παράγοντα, πρώην κορυφαίου υπουργού του ΠΑΣΟΚ φέρεται να εμπλέκεται σε κάποιον λογαριασμό και σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας της συνεργάζεται ήδη με τις εισαγγελικές αρχές για τις σχετικές … διευκρινίσεις , ωστόσο θα πρέπει να πληρώσει το ούτως ή άλλως καταλογισθέν πρόστιμο. Σοβαρά στοιχεία παρουσιάζει ένας άλλος λογαριασμός, στο όνομα γιου πρώην πολιτικού αρχηγού ενώ στη «Μπόργιανς 2» επιβεβαιώνονται η συμμετοχή πλήθους επιχειρηματικών – πολιτικών παραγόντων και συγγενικών τους προσώπων ή συνεργατών.
ΦΙΓΟΥΡΑΡΟΥΝ. Αμεσα εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ , όπως και επικεφαλής ομίλων με δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια διαπλοκή, φιγουράρουν στη λίστα. Συγκεκριμένα, δύο από τους μεγαλοκαταθέτες έχουν προφυλακιστεί για υποθέσεις τη δεκαετία του 2000 αλλά και του 2010. Ένα από αυτά είναι τραπεζίτης, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση δημοσίου χρήµατος εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ και από το 2013 ερευνάται από την Αρχή κατά του Ξεπλύµατος Βρώµικου Χρήµατος πού ακριβώς έχει κρύψει τα εκατοµµύρια, τα οποία βεβαίως δεν έχουν εντοπιστεί σε ελληνικές τράπεζες. Ο ίδιος φαίνεται να είχε και όµιλο επενδύσεων και τραπεζικών συναλλαγών στο Λουξεµβούργο. Στη λίστα περιλαµβάνεται και το όνοµα γνωστού οµίλου που επίσης εµπλέκεται σε υπό διερεύνηση από τη ∆ικαιοσύνη σκάνδαλα και δεν έχει µόνο τραπεζικές δραστηριότητες, αλλά και συµµετοχές σε διάφορους άλλους κλάδους της οικονοµίας.
ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ. Επιπλέον δύο λογαριασμοί παραπέµπουν σε κατηγορουµένους του σκανδάλου της Siemens - ο ένας µάλιστα είναι κατηγορούµενος και στις δύο δίκες της µεγάλης υπόθεσης, ενώ πρόσφατα έγινε έφοδος στην οικία του στην Εκάλη από τους οικονοµικούς εισαγγελείς. Το άλλο πρόσωπο κατηγορείται επίσης για ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος και ο λογαριασµός του στην Ελβετία εµφανίζεται να συνδέεται µε δωροδοκία πρώην υπουργού, ο οποίος επίσης δικάζεται. Από τη συγκεκριµένη λίστα δεν λείπουν και τα µεγαλύτερα επιχειρηµατικά και εκδοτικά ονόµατα της χώρας. Ετσι, οι εταιρείες των µεγαλύτερων επιχειρηµατικών οµίλων της Ελλάδας εντοπίζονται στην εν λόγω λίστα και οι δραστηριότητές τους αφορούν τοµείς που εκτείνονται από τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης έως τον χώρο της ενέργειας, των ηλεκτρονικών συστηµάτων, αλλά και άλλες δραστηριότητες. Αίσθηση προκαλεί ο εντοπισµός δύο εκδοτικών συγκροτηµάτων, τα οποία εµφανίζονται αυτήν την εποχή να έχουν ιδιαίτερη δυσπραγία. Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες τους, ο ένας από αυτούς περιλαµβάνεται στη «λίστα Λαγκάρντ», ενώ στον άλλον έχει δεσµευτεί η περιουσία του από τους οικονοµικούς εισαγγελείς. Δεν λείπει φυσικά και ο κατασκευαστικός τοµέας, αφού εταιρεία µε έδρα την Κύπρο αντιµετωπίζει ήδη κατηγορίες κακουργηµατικές, αλλά έχει κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια ότι η υπόθεση για τον συγκεκριµένο Ελληνα επιχειρηµατία πρέπει να δικαστεί από την ελληνική ∆ικαιοσύνη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου