Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ Τί αναμένεται στο σημερινό Eurogroup - Τα σενάρια και οι προσδοκίες

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Τί αναμένεται στο σημερινό Eurogroup - Τα σενάρια και οι προσδοκίες

Τί αναμένεται στο σημερινό Eurogroup - Τα σενάρια και οι προσδοκίες
Στο τραπέζι του Eurogroup τίθεται σήμερα και επίσημα το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά το τέλος του προγράμματος. Σε συνέχεια της νομοθέτησης των σημαντικότερων προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, προσδοκία όλων των πλευρών, πλέον, είναι να επιτευχθεί σήμερα μία συνολική, πολιτική συμφωνία.

Ειδικότερα, η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει να αποτελείται: πρώτον, από την επικύρωση του προσχεδίου της έκθεσης των θεσμών για τα ψηφισθέντα μέτρα, δεύτερον, από τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018 και τρίτον, από τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης για τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής του.
 
Σημειώνεται ότι πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, θα προηγηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Εκεί, θα κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και θα γίνει μια τελική προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το χρέος.

Την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα μια συνολική συμφωνία εξέφρασε, χθες, και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας του εταίρους της Ελλάδας να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους. «Θεωρώ ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, ενώ επισήμανε ότι αν δε γίνει σήμερα, θα γίνει «εντός των επόμενων εβδομάδων».

Αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, άφηνε επίσης να εννοηθεί πως παρ' όλο που παραμένει στόχος η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, δεν αποκλείεται να «κλείσει» οριστικά σ' ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς υπάρχει ακόμα, χρονικά η δυνατότητα κάποιας μικρής καθυστέρησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται μακρά, γεγονός που δείχνει μεν ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της επίτευξης μιας συμφωνίας, ωστόσο, η απόσταση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ δεν έχει εκμηδενιστεί. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν επαφές σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο δεν επιτεύχθηκε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος και επομένως όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή.
Tέλος, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τελικά δε θα παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ









ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΠΕ

Μήνυμα Τσακαλώτου στους δανειστές με επίκληση του... Μαρξ

Μήνυμα Τσακαλώτου στους δανειστές με επίκληση του... Μαρξ
Αισιόδοξος ότι από αύριο κιόλας, στη σύνοδο του Eurogroup, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Δύο 24ωρα μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο κ.Τσακαλώτος επισημαίνει πως η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών και δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους. Αναφερόμενος, δε, στο σκεπτικό με το οποίο πραγματοποιήθηκαν τόσο οι έως τώρα διαπραγματεύσεις, όσο και η διεκδίκηση για τη συνολική συμφωνία για το χρέος, ο υπουργός τονίζει πως αυτό εστιάζεται στην έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, στη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κράτους και στην ένταξη της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.
Η πλήρης δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:
«Όπως έχει πει ο Μαρξ, οι άνθρωποι καθορίζουν την πορεία τους, αλλά όχι κάτω από συνθήκες που διαλέγουν οι ίδιοι. Και εδώ και δύο χρόνια, υπό δυσμενείς συνθήκες δίνουμε μία πολύ-επίπεδη μάχη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Οφείλουμε ως ευρωπαϊκή Αριστερά και να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία, και να εξαλείψουμε τις κοινωνικές ανισότητες, και να δημιουργήσουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος, και να μπει επιτέλους η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, στην οποία, όμως, αυτήν τη φορά ο κόσμος της εργασίας θα είναι συμμέτοχος.
Με αυτό το σκεπτικό έχουμε διαπραγματευτεί έως τώρα, έχουμε προσπαθήσει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, με αυτό το σκεπτικό διεκδικήσαμε και πετύχαμε τα αντιμέτρα, και με το ίδιο διεκδικούμε τη συνολική συμφωνία για το χρέος. Η χώρα μας με την ψήφιση των μέτρων- αντιμέτρων από την ελληνική Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. 'Αλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup.
Η Ελλάδα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλάζει σελίδα. Το αναγνωρίζουν για πρώτη φορά τόσο καθαρά και οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της Ευρωβουλής στην Έκθεσή τους, που μεταξύ άλλων αναφέρουν: "Η Ελλάδα για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης έχει βάσιμες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές που οδηγούν στην έξοδο από το μνημόνιο και προωθούν τη δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη. Το Eurogroup φέρει την ευθύνη να στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μια βιώσιμη ανάκαμψη"».
ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ









ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Μοσκοβισί: Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συνολική συμφωνία για το χρέος

Μοσκοβισί: Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συνολική συμφωνία για το χρέος
Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται "πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία" για το ελληνικό χρέος, εκτίμησε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, την παραμονή του αυριανού Eurogroup.
"Ελπίζω ότι αύριο θα μπορέσουμε να έχουμε μια συνολική συμφωνία, που θα είναι ταυτόχρονα μια συμφωνία για το πρόγραμμα, για τα μέτρα ανάπτυξης και (την δημιουργία) θέσεων εργασίας για την Ελλάδα, για το ελληνικό χρέος", δήλωσε στο France Inter.
"Όταν λέω αύριο εννοώ ότι ελπίζω να είναι αύριο, αν δεν είναι αύριο, θα είναι εντός των επόμενων εβδομάδων", είπε ο γάλλος Επίτροπος.
"Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Ελπίζω ότι τώρα εμείς οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουμε επίσης τις ευθύνες μας", είπε ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε: "Θεωρώ ότι, στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: