“Καταδίκη” της Ελλάδας σε λιτότητα 10ετιών – Τι αποφάσισε το Eurogroup για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα… κακά για την Ελλάδα κλείδωσαν. Μπορεί το χθεσινό Eurogroup να μην κατέληξε σε καμία συμφωνία όσον αφορά στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, μπορεί να μην πήρε καν απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης όμως έλαβε απόφαση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το 3,5% που θα διατηρηθεί μέχρι και το 2022 αλλά και η ενεργοποίηση των προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας για την περίοδο μετά το 2022, ουσιαστικά καταδικάζουν την Ελλάδα σε λιτότητα δεκαετιών.
Από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν αργά χθες το βράδυ –λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας- οι κ.κ Μοσκοβισί, Νταϊσενμπλουμ και Ρέγκλινγκ, προέκυψαν και νέες υποχρεώσεις για την Ελλάδα:
- Η περίοδος για την οποία η Ελλάδα οφείλει να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% γίνει 5ετής συμπεριλαμβανομένου του 2018 κάτι που σημαίνει ότι και το 2021 αλλά και το 2022 θα πρέπει να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα ακόμη και άνω των 10 δις. ευρώ αν βεβαίως επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη.
- Μετά το 2022, θα ισχύσουν και για την Ελλάδα οι δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει παράταση της λιτότητας για πολλά χρόνια καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας ορίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση του χρέους μέσα σε μια περίοδο 30 ετών ώστε να φτάσει στο 60% του ΑΕΠ (σ.σ η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει χρέος που αναλογεί περίπου στο 175% του ΑΕΠ).
Για το κρίσιμο θέμα του χρέους, δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη απάντηση. Ειπώθηκε ότι έγινε πολύ δουλειά, ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος αλλά τελικώς οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν κατόρθωσαν να φτάσουν σε τελική συμφωνία. Ο κ. Νταϊσενμπλουμ, επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα για το χρέος θα γίνουν συγκεκριμένα στο τέλος του 3ουπρογράμματος ουσιαστικά κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία σύγκλιση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάτι που σημαίνει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει αυτή τη στιγμή στον αέρα.
Παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τα πρόσθετα μέτρα των 5,4 δις. ευρώ, η Ελλάδα δεν πήρε καν την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Ο κ. Μοσκοβισί, συνεχάρη μεν την Ελλάδα αλλά διευκρίνισε ότι από τα 140 προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, έχουν κλείσει αυτή τη στιγμή τα 115 κάτι που σημαίνει ότι απομένουν περίπου 25. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης, θα φτάσουμε στις 15 Ιουνίου. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να αποδεσμεύσει τη δόση ο ESM, η αποπληρωμή των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα γίνει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Στο μεσοδιάστημα, η αγορά θα εξακολουθήσει να λειτουργεί υπό καθεστώς έλλειψης ρευστότητας καθώς εκτός από τη δόση καθυστερούν και οι πόροι για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου οι οποίοι έχουν επανέλθει και πάλι σε ανοδική τροχιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου