Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ QE ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS Αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ στα έσοδα από εξαγωγές

ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ QE ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS

Αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ στα έσοδα από εξαγωγές

Αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ στα έσοδα από εξαγωγές
Αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών εκφράζουν οι εξαγωγείς, οι οποίοι θεωρούν πως παρά τις δυσκολίες μπορεί να συνεχισθεί η ανοδική τους πορεία προς όφελος της εθνικού ΑΕΠ. Ειδικότερα, όπως τόνισε χθες η Πρόεδρος του Συνδέσμου, Χριστίνα Σακελλαρίδη μιλώντας στα μέλη της Κεντρικής Εξαγωγικής Οργάνωσης της χώρας «οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών κάνουν λόγο για αύξηση των εσόδων από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 2 δις φέτος, επίδοση που αντιστοιχεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά περισσότερο από 1 μονάδα.
Ο ΠΣΕ εκτιμά ότι αν διατηρηθούν οι τρέχοντες ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών του α' τριμήνου του έτους, κλείσουν οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης και κυρίως αν ενταχθεί εγκαίρως η χώρα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, με ταυτόχρονη χαλάρωση και των capital controls, οι επιδόσεις θα είναι ακόμη υψηλότερες και η συνεισφορά των εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας στο ΑΕΠ θα αγγίξει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες».
Υπενθυμίζεται Σε επίπεδο α’ τριμήνου, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 20,3% (στα 6,87 δισ., από 5,71 δισ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016), ενώ η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφει αύξηση κατά 261 εκατ. ευρώ ή κατά 5,9%.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών τόσο για το 2017 (+3,8% από 3,7%), όσο και για το 2018 (+4,2% από 4%). Η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε έσοδα από εξωστρεφείς δραστηριότητες (εξαγωγές, τουρισμός, μεταφορές κ.α.) της τάξης των 56,1 δις ευρώ ή ποσοστό 30,2% του ΑΕΠ της χώρας.
Το σημαντικότερο στοιχείο, όμως, των προβλέψεων έχει να κάνει με την επίτευξη καθαρού πλεονάσματος στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών (εξαγωγές/εισαγωγές), με αποτέλεσμα η Ελλάδα από το 2017 να εμφανίζεται και πάλι ως καθαρός εξαγωγέας αγαθών και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη «παρά τις αρνητικές εξελίξεις του πρώτου τριμήνου στο εμπορικό ισοζύγιο, οι προβλέψεις για επίτευξη πλεονάσματος στο άθροισμα των εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να σηματοδοτήσει και τη μετάβαση στον οριστικό μετασχηματισμό του αναπτυξιακού της προτύπου, μέσα από την επανεκκίνηση της παραγωγικής της μηχανής, με πυλώνα την μεταποίηση και βασικό γνώμονα την υποκατάσταση μέρους των εισαγωγών. Ο ΠΣΕ υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά ότι το Τρίπτυχο: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές είναι ο Οδικός Χάρτης για έξοδο από την κρίση και βιώσιμη ανάπτυξη.
Νέες Δράσεις του ΠΣΕ 
Κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση, το Προεδρείο του ΠΣΕ παρουσίασε και τις νέες δράσεις του Συνδέσμου για την περίοδο 2017/2018, από τις οποίες ξεχωρίζουν:
• Η διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για τους «Δρόμους της Εξωστρέφειας»
• Η περαιτέρω ενίσχυση των Ενημερωτικών Εκδηλώσεων και Σεμιναρίων PSE Solutions, για τις εξατομικευμένες Λύσεις Εξωστρέφειας, προς τα μέλη του Συνδέσμου και εν δυνάμει εξαγωγικές επιχειρήσεις
• Η υλοποίηση επιδοτούμενων Προγραμμάτων Κατάρτισης, Πρακτικής Άσκησης και Πιστοποίησης Προσόντων για ανέργους και εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, πάνω σε θέματα Διεθνούς Εμπορίου.
• Η συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα για την προώθηση καινοτομιών προς όφελος των εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας και τη συνολική ενίσχυση των εξαγωγών της χώρας.

Ο Απολογισμός Δράσης και το Πλάνο Νέων Δράσεων εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους συμμετέχοντες της Γενικής Συνέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: