Capital Controls: Πότε θα γίνει η σταδιακή άρση τους
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος από τα έδρανα της Βουλής να προαναγγέλλει πλήρη άρση των capital control μέχρι και το τέλος του χρόνου, πλην όμως, τραπεζικά στελέχη κρατούν μικρό καλάθι.
Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι μπορεί η συμφωνία να αλλάζει άρδην τα δεδομένα και να βελτιώνει δραστικά της προοπτικές, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθήσουν αρκετοί μήνες θετικών ειδήσεων και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να παγιωθεί η αίσθηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω και να ενισχυθεί η πεποίθηση ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.
Τα βήματα προς την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και προσεκτικής στρατηγικής, που θα βασίζεται σε προϋποθέσεις, ώστε να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Ο οδικός χάρτης, που αποτελούσε προαπαιτούμενο, περιλαμβάνει μία σειρά προϋποθέσεων, που ουσιαστικά παραπέμπουν στο τέλος της κρίσης και στην πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, σε πρώτο χρόνο στόχος είναι η άρση της απαγόρευσης ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και η σταδιακή αύξηση των σωρευτικών αναλήψεων μετρητών. Σε επόμενο στάδιο στόχος είναι η πλήρης απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών και η αύξηση των ορίων για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Η ενισχυμένη ρευστότητα των τραπεζών είναι σημαντική για τα περαιτέρω βήματα χαλάρωσης. Άλλωστε θετική κρίνεται και η μείωση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η ΕΚΤ περιόρισε το ανώτατο όριο του ELA κατά 1,2 δισ. ευρώ στα 45,3 δισ. ευρώ.
Το “13άρι” των μέτρων που οδηγεί στην πλήρη άρση των capital controls
Πότε θα αυξηθεί το όριο αναλήψεων στα ATMs; Πότε θα αποκτήσουμε το δικαίωμα να ανοίξουμε τον δικό μας τραπεζικό λογαριασμό σε όποια τράπεζα θέλουμε; Πότε θα μπορούμε να αγοράζουμε ελεύθερα προϊόντα από το εξωτερικό μέσω internet χωρίς να ανησυχούμε για τα πλαφόν των τραπεζών; Το υπουργείο Οικονομικών εκπλήρωσε το “προαπαιτούμενο” και έδωσε στη δημοσιότητα τον οδική χάρτη που έχει ως προορισμό την πλήρη άρση στη διακίνηση κεφαλαίων. Ο χάρτης βέβαια, δεν έχει… πυξίδα. Και να γιατί.
Χωρίς συγκεκριμένα μέτρα και χωρίς να υπάρχει καν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους ανακοινώθηκε ο «οδικός χάρτης» για την πλήρη άρση των capital controls. Το πλήρες κείμενο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα καθώς το αναθεωρημένο μνημόνιο όριζε την χθεσινή ημέρα ως την προθεσμία για την εκπλήρωση της συγκεκριμένης μνημονιακής υποχρέωσης. Ωστόσο, η αγορά –επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα- δεν έγινε «σοφότερη» καθώς το κείμενο αναφέρεται σε τέσσερα στάδια τα οποία θα ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι να φτάσει στην πλήρη άρση χωρίς όμως να διευκρινίζει ούτε το τι ακριβώς θα συμβεί στο κάθε στάδιο, ούτε και το πότε θα περνάμε από το ένα βήμα στο επόμενο.
Η υλοποίηση των μέτρων καθίσταται σαφές ότι συνδέεται με την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών αλλά και με την πορεία εξυγίανσης των τραπεζών. Έτσι, τα βασικά «ορόσημα» που περιγράφονται στο κείμενο είναι τα εξής:
- Να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τις μακροοικονομικές συνθήκες, όπως θα προκύπτει από τη σταθεροποίηση/βελτίωση των επιδόσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας και τη βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων.
- Να καταγραφεί βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών, αντανακλώμενη στην ανοδική τάση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (π.χ. επί αρκετό χρονικό διάστημα συνεχιζόμενη αυξητική τάση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα) και στην αυξημένη πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
- Να υπάρξει πρόοδος στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της επόμενης αξιολόγησης.
- Να συνεχιστεί η πτωτική τάση των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία.
Χωρίς αυτό να αναφέρεται ρητά στον οδικό χάρτη, φαίνεται ότι πρώτο πακέτο μέτρων θα υλοποιηθεί αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης δηλαδή ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Επίσης, προκύπτει ότι για την κυβέρνηση αλλά και για την Τράπεζα της Ελλάδας, δεν αποτελεί προτεραιότητα σε αυτή τη φάση το να αυξηθεί το όριο αναλήψεων από τα ATMs το οποίοα και αναμένεται ότι θα παραμείνει στα 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο. Αντιθέτως, προτεραιότητα είναι να διευκολυνθούν οι συναλλαγές των επιχειρήσεων στο εξωτερικό αλλά και να χαλαρώσουν περαιτέρω τα κριτήρια για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Έτσι, τα πρώτα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν με το που θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές είναι:
- Η σταδιακή άρση της απαγόρευσης ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα εφόσον δεν τηρούν άλλο λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.
- Η άρση της απαγόρευσης ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών για όλες τις επιχειρήσεις με μορφή νομικών προσώπων και
- Η αύξηση του εγκριτικού ορίου των υποεπιτροπών των τραπεζών για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Ένα προς ένα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην πλήρη άρση των capital controls ταξινομημένα σε τέσσερα διαφορετικά πακέτα, έχουν ως εξής:
Τα πρώτα μέτρα που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης είναι τα εξής:
- Σταδιακή άρση της απαγόρευσης ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα εφόσον δεν τηρούν άλλο λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.
- Άρση της απαγόρευσης ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών για όλες τις επιχειρήσεις με μορφή νομικών προσώπων.
- Αύξηση του εγκριτικού ορίου των υποεπιτροπών των τραπεζών για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει:
- Άρση της απαγόρευσης ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών για όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα φυσικά πρόσωπα.
- Σταδιακή αύξηση των σωρευτικών αναλήψεων μετρητών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.
- Αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμό εκ μέρους επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων από χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από το εξωτερικό.
- Περαιτέρω αύξηση του εγκριτικού ορίου των υποεπιτροπών των τραπεζών για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό
- Εκχώρηση αρμοδιότητας για την έγκριση πρόσθετων κατηγοριών συναλλαγών στις υποεπιτροπές των τραπεζών. Αύξηση των ορίων για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από επιχειρήσεις, καθώς και για τις πληρωμές με πιστωτική και χρεωστική κάρτα για αγορές αγαθών και υπηρεσιών από το εξωτερικό.
Το τρίτο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει:
- Πλήρη απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σε διαδοχικά βήματα.
- Περαιτέρω αύξηση του εγκριτικού ορίου των υποεπιτροπών των τραπεζών.
- Η αρμοδιότητα για την έγκριση όλων των τρεχουσών συναλλαγών ανατίθεται στις υποεπιτροπές των τραπεζών.
- Περαιτέρω αύξηση των ορίων για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Το τέταρτο και τελευταίο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει:
- Περαιτέρω αύξηση ορίων ή/και κατηγοριών συναλλαγών και, εν τέλει, πλήρης άρση των περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου