Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Κερέ: Πρέπει να αρθούν αρκετά εμπόδια πριν την ένταξη στο QE

Κερέ: Πρέπει να αρθούν αρκετά εμπόδια πριν την ένταξη στο QE

Κερέ: Πρέπει να αρθούν αρκετά εμπόδια πριν την ένταξη στο QE
Η Ελλάδα κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, όμως πρέπει να ξεκαθαρίσει αρκετά ακόμα εμπόδια προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάσει τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξή του στο Reuters.
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ύψους του ελληνικού χρέους και το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει επίσης να αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, από το οποίο απέχει αρκετά χρόνια.
Ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα υποδηλώνει πως η Ελλάδα μπορεί να απέχει μήνες ακόμα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, μια εν πολλοίς συμβολική αλλά πολυπόθητη κίνηση που θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επιταχύνει την ανάκαμψη της χώρας μόλις δυο χρόνια αφότου έφτασε κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη.
«Δεν βλέπω να αρχίζει συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προτού γίνουν όλα τα βήματα από την Ευρωπαϊκή πλευρά και από την πλευρά του ΔΝΤ, δηλαδή πριν ληφθούν αποφάσεις στο ΔΣ του ESM και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ», είπε ο κ. Κερέ.
Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα προκειμένου να εξετάσουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όμως η συμφωνία κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι καθώς η Γερμανία από καιρό αντιτίθεται στην παροχή μεγαλύτερης βοήθειας στην Ελλάδα καθώς η Αθήνα είχε κάνει πίσω σε δεσμεύσεις της κατά το παρελθόν.
«Η Δευτέρα θα είναι η ημέρα για πολιτικές αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Κερέ. «Αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης».
Τα μέτρα για το χρέος, ακόμα και αν συμφωνηθούν, δεν θα εφαρμοστούν πριν το επόμενο έτος, συντηρώντας έτσι τις πιέσεις στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν όμως να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να συμπεράνει πως το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση-κλειδί για να αγοράσει ομόλογα η ΕΚΤ.
Η Ελλάδα χρειάζεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τα μέσα Ιουλίου καθώς πρέπει να αποπληρώσει χρέος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου είναι προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
«Δεν χρειαζόμαστε επισήμως το ΔΝΤ, όμως θα μας ανακούφιζε ξεκάθαρα αν το ΔΝΤ συμμετείχε σε όρους της αξιοπιστίας των μέτρων για το χρέος», είπε ο κ. Κερέ.
Ωστόσο, οι όποιες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα είναι μικρές, καθώς η Τράπεζα ήδη κατέχει ελληνικό χρέος και γρήγορα θα έρχονταν αντιμέτωπη με τα δικά της όρια αγορών που ανέρχονται στο 33% των τίτλων οποιασδήποτε χώρας.
Όμως, οι αγορές αυτές θα τόνωναν την εμπιστοσύνη της αγοράς και θα επέτρεπαν στους Ελληνικούς τίτλους να επιστρέψουν στις αγορές, ώστε μελλοντικά η χώρα να μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ από καιρό υποστηρίζουν πως το Ελληνικό χρέος, που ανέρχεται σε 179% του ΑΕΠ, δεν είναι βιώσιμο.
Αν και μια άμεση διαγραφή χρέους είναι πολιτικά ανέφικτη, ωστόσο η επιμήκυνση του προγράμματος αποπληρωμής, η εξομάλυνση της καταβολής των τόκων και η ανταλλαγή των ακριβότερων δανείων με πιο φθηνά, θα μπορούσαν να μειώσουν το ύψος του χρέους.

ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

«Πάγος» από Κερέ: Μπορεί να χρειασθούν μήνες για να μπει η Ελλάδα στο QE

«Πάγος» από Κερέ: Μπορεί να χρειασθούν μήνες για να μπει η Ελλάδα στο QE
Tα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αν προηγουμένως δεν ληφθούν αποφάσεις από ESM, ΔΝΤ για το xρέος. Αυτό δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξή του στο Reuters. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει πραματοποιησει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, όμως πρέπει να ξεκαθαρίσει αρκετά ακόμα εμπόδια προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάσει τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.
Οπως αναφέρει ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ύψους του ελληνικού χρέους και το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει επίσης να αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο υφιστάμενο πρόγραμμα.
Συνεπώς όπως έκτίμησε ο ίδιος, ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα υποδηλώνει πως η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα μπορεί χρονικά να απέχει ακόμη μήνες. Συμπληρώνοντας ότι η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αποτελεί συμβολική αλλά πολυπόθητη κίνηση που θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επιταχύνει την ανάκαμψη της χώρας μόλις δυο χρόνια αφότου έφτασε κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη.
Αναφορικά με την επικείμενη συνεδρίαση του eurogroup επεσήμανε ότ «η Δευτέρα θα είναι η ημέρα για πολιτικές αποφάσεις» και συμπλήρωσε ότι «αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό εξειδίκευσης».
Σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκαθάρισε ότι «δεν χρειαζόμαστε επισήμως το ΔΝΤ, όμως θα μας ανακούφιζε ξεκάθαρα αν το ΔΝΤ συμμετείχε με όρους της αξιοπιστίας των μέτρων για το χρέος».

Πρέπει να αρθούν αρκετά εμπόδια πριν την ένταξη της Ελλάδας στο QE υποστηρίζει ο Κερέ

Πρέπει να αρθούν αρκετά εμπόδια πριν την ένταξη της Ελλάδας στο QE υποστηρίζει ο Κερέ

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εμφανίστηκε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.
«Η Ελλάδα κάνει πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα πρέπει να αποσαφηνιστούν αρκετά ακόμη εμπόδια, προτού η ΕΚΤ προχωρήσει στην αγορά των ελληνικών ομολόγων» δήλωσε ο αξιωματούχος της Φρανκφούρτης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.
Mεταξύ άλλων, εστίασε στην ανάγκη καθορισμού των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο πρόγραμμα.
«Δεν νομίζω ότι θα ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προτού ολοκληρωθούν όλα τα παραπάνω βήματα» έσπευσε να προσθέσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: