ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΟ POLITICO
Η ένταξη στο QE δεν είναι πανάκεια
Η Ελλάδα έκανε όσα της ζητήθηκαν και τον λόγο τώρα έχουν οι δανειστές, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος. Σε μια κρίσιμη συγκυρία, μιλώντας στο POLITICO εκτίμησε πως το τέλος της πολυετούς κρίσης είναι ορατό, καθώς πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην οριστικοποίηση της πολιτικής συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να κάνει η χώρα. Δηλώνοντας σχετικά αισιόδοξος ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, αν και ακόμη μένουν πολλά να γίνουν, χαρακτηρίζοντας υπερβολική τη φορολογία και επιμένοντας στην ανάγκη μείωσης στο 2% του ΑΕΠ του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2020. Εκτίμησε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για νέο μνημόνιο, που δεν επιθυμεί η Ελλάδα ούτε όμως και οι πιστωτές, καθώς και πως εάν ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή και το Eurogroup αποφασίσει συγκεκριμένα και δεσμευτικά μέτρα για το χρέος θα έλθει προς συζήτηση στην ΕΚΤ η ένταξη στο QE.
Σύμφωνα με τον διοικητή:
[1] Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει όσα επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και υπάρχει σχετική αισιοδοξία ότι τελικά θα επιστρέψουμε σε διατηρήσιμη ανάπτυξη. «Αυτή όμως είναι μόνο η αρχή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την Ελλάδα και δεν είναι το τέλος της πορείας. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να επιστρέψουμε σε διατηρήσιμη ανάπτυξη», προειδοποιεί.
[2] Βραχυπρόθεσμα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να υπάρξει διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ - Ευρωπαίων και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Οι νομικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης είναι κάτι που δεν ξέρει κανείς για κάποια κράτη όπως η Γερμανία που έχουν δηλώσει ρητά στα κοινοβούλιά τους πως χρειάζονται το ΔΝΤ ως εταίρο. «Είμαι βέβαιος πάντως πως στην απίθανη περίπτωση που θα αποχωρήσει το ΔΝΤ, θα βρεθεί λύση», εκτίμησε, χωρίς όμως να αποκλείει καθυστερήσεις σε μια τέτοια εξέλιξη. «Ελπίζω και πιστεύω πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα», δήλωσε.
[3] Η φορολογία είναι μάλλον υπερβολική, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές εμποδίζουν ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα. Επέμεινε στην πρόταση της ΤτΕ να μειωθεί ο τελικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% μετά το 2020 και ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της φορολογίας εργασίας και κεφαλαίου, για να στηριχθεί η ανάπτυξη.
[4] Έχει πια διαμορφωθεί ισχυρή πολιτική συναίνεση υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και τώρα πια υπάρχουν λιγότερα περιθώρια για λαϊκισμό. Εκτίμησε όμως πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, καθώς «αυτό που έχει επιτευχθεί είναι μόνο η αρχή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την Ελλάδα», βασισμένο σε υγιή θεμελιώδη μεγέθη και υψηλότερη ανταγωνιστικότητα.
[5] Σχετικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση είπε πως εάν η Βουλή ψηφίσει τα μέτρα και το Eurogroup καθορίσει πιο συγκεκριμένα και δεσμευτικά μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε η εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ. Η ένταξη στο QE θα αποτελούσε σφραγίδα εμπιστοσύνης από την ΕΚΤ, χωρίς να είναι πανάκεια, προειδοποίησε. Θεωρεί δε πως υπάρχει άφθονος χρόνος να επωφεληθούμε από το QE, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου επανεπένδυσης των τίτλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου