Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Στα 33 δισ. η λυπητερή των φόρων μέχρι το τέλος του χρόνου

Στα 33 δισ. η λυπητερή των φόρων μέχρι το τέλος του χρόνου

Όποιος νομίζει ότι έχει σηκώσει πολλά φορολογικά βάρη από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, καλό θα ήταν να αναθεωρήσει σε σχέση με αυτό που έρχεται στο 2ο εξάμηνο
sta-33-dis-i-lupiteri-twn-forwn-mexri-to-telos-tou-xronou
 
Όποιος νομίζει ότι έχει σηκώσει πολλά φορολογικά βάρη από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, καλό θα ήταν να αναθεωρήσει καθώς αυτό που συνέβη στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου σε σχέση με αυτό που έρχεται στο 2ο εξάμηνο, μοιάζει περισσότερο με… μήνα του μέλιτος. Ενώ στους πέντε πρώτους μήνες, τα φορολογικά έσοδα έφταναν κατά μέσο όρο στα 3,15 δισ. ευρώ, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, η μέση μηνιαία είσπραξη θα πρέπει να φτάσει στα 4,64 δισ. ευρώ με τη διαφορά να αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ ανά μήνα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στο διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου, θα πρέπει να πληρώσουμε 32,5 δισ. ευρώ ποσό μεγαλύτερο ακόμη και από αυτό που καταβλήθηκε στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα οπότε και είχαμε πληρώσει περί τα 31,8 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά, η μάχη για την εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, τώρα ξεκινάει. Μπορεί τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών να δείχνουν ότι υπάρχει υπέρβαση περίπου 330 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο, ωστόσο αυτό το ποσό προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον ΦΠΑ που επιβλήθηκε στο τίμημα για την παραχώρηση των αεροδρομίων (περίπου 300 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών μπαίνει στη δύσκολη περίοδο υπερφορολόγησης των πάντων, χωρίς… μαξιλάρι ασφαλείας.
Οι αντοχές των φορολογουμένων θα κρίνουν εν πολλοίς και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη φετινή χρονιά. Από τον Ιούλιο, τα ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να καταφτάνουν δύο-δύο. Χθες, έγινε σαφές και από την υφυπουργό Οικονομικών ότι θα υπάρξει παράταση στη φορολογική δήλωση. Όπως όμως ανέφερε και χθες το theTOC.gr η παράταση δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία πληρωμής του φόρου εισοδήματος ο οποίος θα καταβληθεί και πάλι σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Από την άλλη, η κυρία Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα «ανέβουν» μέσα στον Αύγουστο κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα πληρωθεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο ή μέχρι τον Ιανουάριο εφόσον κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Έτσι, θα έχουμε τα ίδια με πέρυσι: τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Νοέμβριο, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν και φόρο εισοδήματος (και μάλιστα περισσότερο σε σχέση με πέρυσι) αλλά και ΕΝΦΙΑ ενώ ο Δεκέμβριος θα έχει και ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας (σ.σ και αυτά για κάποιους θα είναι αυξημένα λόγω των επικείμενων αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού).
Η αναθεώρηση των στόχων όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα, αποτυπώνει και τις καινούργιες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για την απόδοση των επιμέρους φόρων. Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία, η κυβέρνηση αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις:
1. Για τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ο οποίος εκτιμάται ότι θα αποδώσει πλέον 3,522 δισ. ευρώ έναντι 3,236 δισ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Νοεμβρίου.
2. Για τα έσοδα από τους άμεσους φόρους παρελθόντων ετών. Πρόκειται για τα έσοδα από τις ρυθμίσεις οι οποίες και φέτος, όπως και πέρυσι αποδίδουν πέραν των προβλέψεων. Έτσι, ο στόχος για έσοδα 1,291 δισ. ευρώ που είχε τεθεί τον περασμένο Νοέμβριο αναθεωρείται αισθητά στα 2,528 δισ. ευρώ
3. Όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν υπάρχουν και μεγάλες προσδοκίες καθώς η αρχική εκτίμηση για έσοδα 9,172 δισ. ευρώ, αναθεωρείται ελαφρά προς τα πάνω στα 9,265 δισ. ευρώ.
4. Αισθητά πιο αισιόδοξη είναι η αναθεωρημένη πρόβλεψη και όσον αφορά στους λοιπούς άμεσους φόρους οι οποίοι προβλέπεται να αποδώσουν 2,528 δισ. ευρώ έναντι 2,333 δισ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση τον περασμένο Νοέμβριο.
5. Στα 3,317 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο πήχης και όσον αφορά στα έσοδα από τους φόρους ακινήτων, η αρχική εκτίμηση ήταν για έσοδα 3,132 δισ. ευρώ.
Υπάρχουν και κωδικοί στους οποίους οι στόχοι αναθεωρούνται προς τα κάτω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα. Παρά την αύξηση που έγινε από την Πρωτοχρονιά, ο πήχης κατεβαίνει στα 4,402 δισ. ευρώ αντί για 4,510 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί όταν γινόταν η κατάρτιση του φετινού προϋπολογισμού. Όσον αφορά στα έσοδα από τον ΦΠΑ, η πρόβλεψη έχει αλλάξει οριακά καθώς ο πήχης ανεβαίνει από τα 15,476 δις. ευρώ που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, στα 15,545 δισ. ευρώ. 
Φωτό: Ευρωκίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: