Ποιοι αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα
Τα ακίνητα που κοιτάζουν για αγορά στα ελληνικά νησιά
30 Ιουν 2017
Ελβετοί, Αμερικανοί, Σκανδιναβοί και Γάλλοι αποτελούν τους υποψήφιους αγοραστές για εξοχικά στην Ελλάδα.
Η αγορά των πολυτελών εξοχικών κατοικιών έχει εισέλθει στον δρόμο της «επιστροφής στην κανονικότητα» καθώς φέτος η ζήτηση είναι η υψηλότερη που καταγράφεται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στις αρχές της δεκαετίας.
Είναι γεγονός ότι η πτώση των τιμών τα τελευταία χρόνια, η άνοδος του τουρισμού, η χρυσή βίζα αλλά και οι ταραχές στην ευρύτερη περιοχή σπρώχνουν συνεχώς νέους αγοραστές από το εξωτερικό στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή ειδικοί της αγοράς αναμένουν ότι η ζήτηση θα αυξηθεί αν και εφόσον αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα και αρθούν τα capital controls.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων αυξήθηκε κατά 61,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Παράλληλα, καταγράφεται και επιτάχυνση σε σχέση με τους πρώτους δύο μήνες του 2017, όταν οι εισροές κεφαλαίων είχαν «τρέξει» με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 56,7%.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το ιδιαίτερα θετικό στοιχείο στη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ότι η αύξηση των ξένων κεφαλαίων που κατευθύνονται στην ελληνική αγορά, καταγράφεται σε μια περίοδο που δεν χαρακτηρίζεται από έντονη αγοραστική κίνηση.
Μάλιστα, το αγοραστικό ενδιαφέρον αφορά τόσο διαμερίσματα που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών ενοικίασης, όπως η Airbnb, όσο και πολυτελή ακίνητα που προορίζονται για ίδια χρήση, ή για την εξασφάλιση άδειας παραμονής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», που αφορά ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.
Η Μύκονος παραμένει στο επίκεντρο, ενώ υψηλό είναι επίσης το αγοραστικό ενδιαφέρον σε Κέρκυρα, Πάρο, Κρήτη, Χαλκιδική και Πελοπόννησο.
Η αγορά εξοχικής κατοικίας αποτελεί βασικό κομμάτι της οικονομίας της Ρόδου με τους περισσότερους αγοραστές να προέρχονται από την Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται από το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου