Νέα ψυχρολουσία μετά το χρέος: Εάν και... εφόσον η έξοδος στις αγορές
Αντιμέτωπη με μια 3η διαδοχική επικοινωνιακή ήττα βρίσκεται η κυβέρνηση. «Θολώνει» ο στόχος για άμεση έξοδο στις αγορές.
| upd:
Αντιμέτωπη με μια 3η διαδοχική επικοινωνιακή ήττα βρίσκεται η κυβέρνηση. Μετά την πλήρη αποτυχία στην προσπάθεια για εξειδίκευση «εδώ και τώρα» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αλλά και την μετάθεση για… αργότερα της συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άρχισε να «θολώνει» και ο στόχος για άμεση έξοδο στις αγορές.
Από τη μία ο Κλάους Ρέγκλινγκ να μιλάει για έξοδο υπό προϋποθέσεις στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018 και από την άλλη ο Ντέκλαν Κοστέλο να τοποθετεί τη μεγάλη έξοδο στο τέλος του προγράμματος, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018, προκάλεσαν μεγάλο προβληματισμό τη στιγμή που η ελληνική πλευρά θέλει να κάνει μια πρώτη απόπειρα εξόδου μέσα στον Ιούλιο με στόχο να αντλήσει κάτι περισσότερο από 1,5-2 δις. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών που βρέθηκαν στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist, βομβάρδισαν για μια ακόμη φορά την ελληνική πλευρά με προειδοποιήσεις:
1. Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις
2. Ολοκληρώστε τις αποκρατικοποιήσεις
3. Μην διαταράξετε τις όποιες σχέσεις εμπιστοσύνης διότι … οι αγορές παρακολουθούν.
Στη γλώσσα των δανειστών, μη διατάραξη της εμπιστοσύνης σημαίνει εφαρμογή μέχρι κεραίας των προαπαιτούμενων που έχουν απομείνει, δηλαδή των τελευταίων 113 εντολών που υπολείπονται για να κλείσει το 3ο μνημόνιο. Με εξαίρεση την Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία έθεσε και πάλι το θέμα των υψηλών δημοσιονομικών στόχων που καλείται να επιτύχει η Ελλάδα αλλά και της αναγκαιότητας για λήψη πρόσθετων μέτρων διευθέτησης του χρέους, όλοι οι υπόλοιποι αναφέρθηκαν στο θέμα του χρέους με… φιλοσοφική διάθεση σαν να περιγράφουν κάτι πολύ μακρινό. Η δημόσια αυτή στάση των εκπροσώπων των θεσμών, ουσιαστικά προδιαθέτει και για τη στάση που θα τηρήσουν και τους επόμενους μήνες απέναντι στην ελληνική πλευρά: πίεση μέχρις εσχάτων για να τηρηθεί το γράμμα του μνημονίου χωρίς απόκλιση.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάζεται από τώρα για την εκπλήρωση περίπου 50 προαπαιτούμενων μέσα στο κατακαλόκαιρο μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει τα 800 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να πάρει τον Σεπτέμβριο για να καλύψει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου.
Επίσης, θα πρέπει να ετοιμάζεται για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης μέσα στον Οκτώβριο προκειμένου να εκταμιεύσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους. Όσον αφορά στις υπόλοιπες διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς, χρέος και QE το θέμα φάνηκε και χθες στο συνέδριο ότι προς το παρόν θεωρείται λήξαν. Η ΕΚΤ ζητάει περισσότερες διευκρινήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους που δεν της δόθηκαν προκειμένου να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Όσο για τους Ευρωπαίους, μας έστειλαν σαφές μήνυμα για μια ακόμη φορά να έχουμε τον νου μας στα προαπαιτούμενα και στην ανάπτυξη. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ο τελευταίος χρόνος του μνημονίου θα κυλήσει όπως και οι δύο προηγούμενοι: με την Ελλάδα να εφαρμόζει υποχρεώσεις προσβλέποντας σε κάτι καλύτερο στη μεγάλη διαπραγμάτευση που θα γίνει το καλοκαίρι του 2018. Εν τω μεταξύ, το μόνο που αναμένεται να επιχειρηθεί είναι μια ή δύο δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές «και αυτές υπό προϋποθέσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου