Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Παπαδημητρίου: Εφικτή η έξοδος στις αγορές, ακόμη και χωρίς το QE

Παπαδημητρίου: Εφικτή η έξοδος στις αγορές, ακόμη και χωρίς το QE

08:54 μμ, Τετάρτη 28 Ιουν 2017
"Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και η επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας παρέχει υποστήριξη στην Ελλάδα για πρόσβαση στις αγορές ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (QE)" τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης,Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο 21ο συνέδριο του Economist.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
Παπαδημητρίου: Εφικτή η έξοδος στις αγορές, ακόμη και χωρίς το QE
«Η συμφωνία αυτή δίνει νέα ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη διευρύνοντας τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων της Ε.Ε. και επιτρέποντας τη δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα συντονίζει την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και τη χρηματοδότηση πολλών παραγωγικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, αποτελεί σημαντική εξέλιξη δεδομένου ότι θα καταστήσει δυνατή την πρόσβαση στις αγορές ακόμη και χωρίς το κριτήριο συμμετοχής στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ και αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ρευστότητας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Καταργεί την αβεβαιότητα και ενισχύει την πορεία ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας που άρχισε σοβαρά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με θετικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, δίνει σημαντικές αυξήσεις στις επενδύσεις σε ετήσιο ρυθμό 11,2% και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,8%.»
Στην συνέχεια ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων. Η δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο με σαφείς και σταθερούς κανόνες, ο νέος φορολογικός νόμος για ένα απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, ο νόμος Fast Track που παρέχει ένα περιβάλλον διαφάνειας και ασφάλειας για τις στρατηγικές επενδύσεις καθώς επιταχύνει τη διαδικασία εφαρμογής, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η ενισχυμένη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και η καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αποτελούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την προώθηση και υλοποίηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία που βασίζεται στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, προωθώντας ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται σε μια καινοτόμο οικονομία, βασισμένη στη γνώση με σκοπό την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, υποστηριζόμενη από προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία μετατρέπονται σε διεθνή εμπορεύσιμα αγαθά και απασχολώντας το υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε να μειωθεί το χάσμα της παραγωγικότητας.
Επικεντρωνόμαστε στο να προσελκύουμε επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα και να προωθούμε τα προϊόντα μας σε νέες αγορές που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε σημαντικά επίπεδα απασχόλησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: