Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Στον αέρα έσοδα 900 εκατ. από τις "λίστες"

Στον αέρα έσοδα 900 εκατ. από τις "λίστες"

29
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Στον αέρα έσοδα 900 εκατ. από τις "λίστες"
Του Σπύρου Δημητρέλη
Σε βόμβα για τα κρατικά έσοδα μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ουσιαστικά καταργείται η δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης να προχωρήσει σε ελέγχους για απόκρυψη εισοδήματος πέραν της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής που προβλέπουν οι γενικές φορολογικές διατάξεις.
Και αυτό διότι βρίσκονται στον αέρα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, συνολικά βεβαιωμένα έσοδα ύψους τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο των ελέγχων των λεγόμενων λιστών, όπως είναι η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα των εμβασμάτων, Μπόργιανς κα
"Μελετούμε τις επιπτώσεις της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα γίνει αποδεκτή", σημειώνουν πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η απόφαση, όπως συνηθίζεται, θα παραληφθεί καθαρογραμμένη από το υπουργείο Οικονομικών και θα παραδοθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να ορίσει επακριβώς τις επιπτώσεις που θα έχει στους ελέγχους που έχουν γίνει στο παρελθόν αλλά και στο χρονικό δικαίωμα του δημοσίου να προχωρήσει σε ελέγχους.
Η πρώτη ανάγνωση της απόφασης που κάνουν έμπειρα στελέχη περί των ζητημάτων του φορολογικού ελέγχου φέρνει σε πολύ δύσκολη και μειονεκτική θέση το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, σημειώνουν τα εξής:
-με βάση την απόφαση οποιαδήποτε παράταση δόθηκε στο παρελθόν πέραν της 5ετίας είναι αντισυνταγματική. Έτσι, όλες οι φορολογικές υποθέσεις εισοδήματος πριν τη χρήση 2011 θα πρέπει να θεωρούνται πλέον παραγεγραμμένες.
-με βάση τα παραπάνω έως το τέλος του 2017 η μόνη χρήση που παραμένει ζωντανή για έλεγχο είναι η χρήση 2011ενώ ανοικτές για έλεγχο είναι και οι χρήσεις, δηλαδή 2012, 2013, 2014, 2015 και 2016.
-εφόσον όλες οι χρήσεις έως και το 2010 (με την εύλογη παράταση) είναι παραγεγραμμένες τότε και όλες οι υποθέσεις ελέγχου "αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας" που αφορούν έως και αυτές τις χρήσεις ουσιαστικά εξαφανίζονται και οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν.
-η παραγραφή των υποθέσεων αφορά κάθε στάδιο ελέγχου που βρίσκεται κάθε υπόθεση. Παραγράφεται είτε έχει ξεκινήσει ο έλεγχος, είτε έχει ολοκληρωθεί, έχει γίνει προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, στο διοικητικό εφετείο.
-το ποσό που διέθεταν οι φορολογούμενοι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την 31η Δεκεμβρίου 2010 είναι πλέον "καθαρό" ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από απόκρυψη εισοδήματος
-το να επιστραφούν χρήματα τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί από τους ελεγχόμενους θεωρείται εξαιρετικά απίθανο εφόσον οι υποθέσεις έχουν ουσιαστικά κλείσει με την καταβολή των φόρων και των προστίμων από τον ελεγχόμενο. Υπάρχουν όμως πολλά ανοικτά ερωτήματα που θα απαντηθούν το επόμενο διάστημα, όπως το τι θα γίνει με τα χρήματα που έχουν καταβληθεί ως προκαταβολή φόρου για την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα διοικητικά δικαστήρια και αφορούν υποθέσεις που παραγράφονται, αν και μάλλον η ζυγαριά κλείνει υπέρ του ελεγχόμενου και της επιστροφής χρημάτων
Σε κάθε περίπτωση μετά τη μελέτη της απόφασης η φορολογική διοίκηση θα αποστείλει λεπτομερείς οδηγίες στις υπηρεσίες για τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων ελέγχου. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι η απόφαση θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην εισπραξιμότητα της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων καθώς σε αυτήν προσφεύγουν κατά κύριο λόγο φορολογούμενοι που έχουν υποστεί φορολογικό έλεγχο για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
Στον αέρα βρίσκεται πλέον και το λεγόμενο "καταθεσιολόγιο" για τις χρήσεις πριν το 2011 καθώς το δημόσιο χάνει το δικαίωμα να βεβαιώσει φόρους για αυτές τις χρήσεις ακόμη και αν οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχει διαπιστώσει φοροδιαφυγή. Υπενθυμίζεται ότι το καταθεσιολόγιο είναι ένα ειδικό λογισμικό που καταγράφει τις καθαρές πρωτογενείς καταθέσεις ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς ότι τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή είναι μη παραμετρικά, δηλαδή δεν μετρούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μείωση φόρων και κοινωνική πολιτική, η μη είσπραξή τους αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για το κυβερνητικό επιτελείο.
Τουλάχιστον δυο φορές το τρέχον έτος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι τα έσοδα από τους φορολογικούς ελέγχους είναι τα μόνα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να κάνει την κοινωνική πολιτική όπως η ίδια την αντιλαμβάνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: