«ΩΣ ΦΙΛΟΣ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
«Φρένο» Μοσκοβισί σε συζητήσεις για το πλεόνασμα μετά το 2018
«Πάγο» στις συζητήσεις για αλλαγή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 έβαλε χθες ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο Γάλλος επίτροπος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, αφού κατέστησε σαφές ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, τα μέτρα για το χρέος και οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρότεινε ως φίλος στην Αθήνα να μην ανοίξει τώρα θέμα πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί.
«Δεν προτείνω να ανοίξει τώρα η συζήτηση», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, σχετικά με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα έτη 2019-2020, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Ο Ευκλείδης γνωρίζει πολύ καλά το πλαίσιο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών στόχων».
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι «πρέπει να κλείσουν γρήγορα» το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τα «κόκκινα» δάνεια, που αποτελούν «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης. Στη δεύτερη αξιολόγηση περιέλαβε, μεταξύ άλλων, τα εργασιακά, την αναπτυξιακή στρατηγική, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση στην εισπραξιμότητα των φόρων κ.ά. Ειδικά για τα εργασιακά, δήλωσε ότι «οι χώρες που απελευθέρωσαν την αγορά εργασίας, μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».
Ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της εκ νέου συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων, διότι προσθέτει αξιοπιστία, ορατότητα και διαφάνεια».
Μετά την προτροπή Μοσκοβισί να μην ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κατατεθεί άμεσα όπως θα έπρεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να εγγράψει σε αυτό τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019-20 και ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία για το ύψος του. Όπως δήλωσε «θα καταθέσουμε το μεσοπρόθεσμο όταν θα είμαστε έτοιμοι». Υπενθυμίζεται ότι η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου αποτελεί προαπαιτούμενο για τη νέα αξιολόγηση και πρέπει να αναγράφει ρητώς τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο που καλύπτει το τρίτο μνημόνιο (2016- 2018) αλλά και για το 2019- 2020.
Διαχείριση
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε στον κ. Μοσκοβισί το θέμα της διαχείρισης του προγράμματος. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως υπάρχει μια αντίφαση στους θεσμούς: «Δεν μπορούν να απαιτούν να έχουν ακόμα και τη μικροδιαχείριση του προγράμματος και από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος». Είναι σαφές ότι η Αθήνα επιδιώκει να αποκτήσει βαθμούς ελευθερίας στην εκτέλεση του προγράμματος, χωρίς να παρεκκλίνει από τους στόχους αυτού, ενώ ο υπουργός ανέφερε ότι μετά το καλοκαίρι θα κατατεθούν 6-7 νομοσχέδια στο πλαίσιο αυτό. Κάτι για το οποίο δεν ήταν αρνητικός ο κ. Μοσκοβισί.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε στον κ. Μοσκοβισί το θέμα της διαχείρισης του προγράμματος. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως υπάρχει μια αντίφαση στους θεσμούς: «Δεν μπορούν να απαιτούν να έχουν ακόμα και τη μικροδιαχείριση του προγράμματος και από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος». Είναι σαφές ότι η Αθήνα επιδιώκει να αποκτήσει βαθμούς ελευθερίας στην εκτέλεση του προγράμματος, χωρίς να παρεκκλίνει από τους στόχους αυτού, ενώ ο υπουργός ανέφερε ότι μετά το καλοκαίρι θα κατατεθούν 6-7 νομοσχέδια στο πλαίσιο αυτό. Κάτι για το οποίο δεν ήταν αρνητικός ο κ. Μοσκοβισί.
Αυτό, όμως, που κατέστησε σαφές ο Ευρωπαίος επίτροπος είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί εγκαίρως. Δηλαδή, τα προαπαιτούμενα μέτρα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και να κλείσει τον δεύτερο έλεγχο έως τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει μέχρι τα Χριστούγεννα να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτός είναι ο οδικός χάρτης κατά τον κ. Μοσκοβισί, ο οποίος κάλεσε την Αθήνα να μη χαλαρώσει και να μη μείνει με «σταυρωμένα χέρια».
Πάντως ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε επίπεδο προσαρμογής και έδωσε τα εύσημα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για τη στάση που τήρησε. Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει πλέον συζήτηση για Grexit αλλά για την επιτυχία, αφού όπως είπε είναι ώρα για σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
«Η επιστροφή της εμπιστοσύνης θα φέρει τις επενδύσεις και τις περισσότερες θέσεις εργασίας, τόνισε, προσθέτοντας ότι έγιναν δύσκολες επιλογές και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και μεταρρυθμίσεις στην αγορά για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα». Εκτίμησε δε ότι η χώρα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα επιταχυνθεί το 2017.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση με γνώση του γεγονότος ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε πρόσφατα, πλην όμως η Αθήνα δεν έχει κάνει καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα η αρχική προθεσμία να έχει παρέλθει άπρακτη. Το απόγευμα, στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα και στην ανάγκη η χώρα πλέον να γυρίσει οριστικά σελίδα, αλλά και στη κρισιμότητα της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και στη στήριξη που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ε.Ε., με χρηματοδοτήσεις που υποστηρίζουν άμεσα την πραγματική οικονομία, αλλά και με εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ισότητα στην κοινωνία.
Αύριο στην Αθήνα ο Τζ. Λιου
Η πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και τα μέτρα για το χρέος θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κ. Λιου θα βρίσκεται στην Αθήνα αύριο και μεθαύριο και σύμφωνα με το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και να σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να ξεκινήσουν τη συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης χρέους το φθινόπωρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου