Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΣΤΗΤΙΞΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ Μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων ζήτησε ο Τζακ Λιου

ΣΤΗΤΙΞΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων ζήτησε ο Τζακ Λιου

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο κ. Λιού σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκες οι εξελίξεις στην Τουρκία και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για στ
Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο κ. Λιού σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκες οι εξελίξεις στην Τουρκία και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα

Μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων σε σύγκριση με την ελάφρυνση του χρέους και τους στόχους του προγράμματος έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, στις συναντήσεις που είχε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα με πολιτικούς αλλά και οικονομικούς παράγοντες. Στις επαφές αυτές, ο κ. Λιού επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις.
Άλλωστε η πρόοδος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και οι μεταρρυθμίσεις είναι τα σημεία που θα κρίνουν πότε θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.
Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Ομπάμα, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιού ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Μπάρακ Ομπάμα του λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιού σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκες οι εξελίξεις στην Τουρκία και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Λιού μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανέφερε είναι ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τα μέτρα που έχουν περάσει και να προχωρεί στην εφαρμογή του προγράμματος. «Η συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα όπως και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που εξυπηρετούν και υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα, είναι πάρα πολύ σημαντικές και θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για έναν θετικό κύκλο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την εισροή επενδύσεων», ανέφερε ο κ. Λιού.
«Η πρόοδος και οι μεταρρυθμίσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αρχίσουν να συζητούν μαζί με το ΔΝΤ τις λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος της Ελλάδας να γίνει αειφόρο, να γίνει βιώσιμο» υποστήριξε ο κ. Λιού, για να προσθέσει με έμφαση ότι ενθαρρύνει όλες τις πλευρές «να είναι ευέλικτες ώστε να ευοδωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις».
Η συζήτηση για το χρέος, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος είναι θέματα που απασχολούν τόσο την Ελλάδα όσο και τους δανειστές. Όμως η «επιμονή» που φαίνεται να έδειξε ο κ. Λιού σε θέματα επενδύσεων υποδεικνύει πως προέχει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Κατά συνέπεια, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις στο εξής, σε συνδυασμό με τη γενικότερη στάση της ελληνικής πλευράς απέναντι στους επενδυτές, ενδέχεται να κρίνουν τον χρονικό ορίζοντα έναρξης των διαπραγματεύσεων για το χρέος.
Χρέος 
 Για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Λιού ανέφερε ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω απομείωσης αλλά με έμμεσες ενέργειες, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η μείωση επιτοκίων. «Πιστεύω ότι, εάν επιλυθούν τα εκκρεμή θέματα κατά τρόπο ώστε να μειώνεται το ενδεχόμενο συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, θα βοηθούσε πάρα πολύ να επανέλθει, να ανακτηθεί ο ενθουσιασμός των επενδυτών για την Ελλάδα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε πάντως ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι για το θέμα του χρέους, συμπεριλαμβανομένου και του στόχου για τα πλεονάσματα, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με τους δανειστές της Ελλάδας. «Πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το μείγμα πολιτικής μπορεί να διαφέρει».
Αναγνώρισε πάντως ότι υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα και έχουν εφαρμοστεί αρκετές μεταρρυθμίσεις, με την οικονομία να είναι σε καλύτερη πορεία. «Είναι πολύ θετικό ότι ο κόσμος δεν ασχολείται με την κρίση στην Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί», σημείωσε.
ΔΝΤ 
Ο κ. Λιού δήλωσε ότι επιθυμεί την εκ νέου συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς, όπως είπε, «φέρνει σημαντική προοπτική και είναι πολύ σημαντικός εταίρος, παρότι η σχέση από τη φύση της δημιουργεί εντάσεις». Ωστόσο, παρέπεμψε στις συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το χρέος, για το εάν το Ταμείο θα επανέλθει στο πρόγραμμα.
Από την πλευρά του ο Ε. Τσακαλώτος ευχαρίστησε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών για τη βοήθειά του να ανοίξουν οι συζητήσεις για το χρέος της Ελλάδας έως το τέλος του έτους και τον χαρακτήρισε φίλο της χώρας.
Γ. Σταθάκης 
Ο κ. Λιού είχε συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση, στους οποίους εξέφρασε την άποψη ότι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και της ανάκαμψης των επενδύσεων.
Επίσης, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, τον οποίο παρότρυνε να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει για το καλό της χώρας και της ελληνικής οικονομίας.
Υλοποιήστε τα μέτρα
Στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Λιού μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τα μέτρα που έχουν περάσει και να προχωρεί στην εφαρμογή του προγράμματος.
Ευελιξία
«Η πρόοδος και οι μεταρρυθμίσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αρχίσουν να συζητούν μαζί με το ΔΝΤ τις λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος της Ελλάδας να γίνει αειφόρο, να γίνει βιώσιμο» υποστήριξε ο κ. Λιού, για να προσθέσει με έμφαση ότι ενθαρρύνει όλες τις πλευρές «να είναι ευέλικτες ώστε να ευοδωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: