"Θηλιά" χρεών πάνω από 220 δισ. στραγγαλίζει την οικονομία
Μια θηλιά χρεών που ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ έχει ζώσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μόνο τα κόκκινα δάνεια έχουν φτάσει τα 106 δισ.
| upd:
Τα «κόκκινα δάνεια» ανέρχονται στα 106 δις. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου. Οι οφειλές των φορολογουμένων στην εφορία θα έχουν ανέλθει τον Ιούνιο στα 90 δις. ευρώ. Τα χρέη των οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 25 δις. ευρώ.
Ουδείς μπορεί να υπολογίσει πόσα είναι τα χρέη μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων εξαιτίας των απλήρωτων συναλλαγών. Όπως και να’ χει αυτά τα μεγέθη συνθέτουν το λεγόμενο «ιδιωτικό χρέος» το οποίο με μετριοπαθέστατους υπολογισμούς, έχει φτάσει να αντιστοιχεί στο 125% του ΑΕΠ χωρίς ουδείς να μπορεί να εκτιμήσει αυτή τη στιγμή πώς και πότε θα αρχίσει η διαδικασία μείωσής του κυρίως σε απόλυτους αριθμούς.
Εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο για τα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας, το 40% των κόκκινων δανείων θα πρέπει να έχει... ξεκοκκινήσει μέχρι το τέλος του 2019. Πώς θα συμβεί αυτό; Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το ποσό των 40 δις. ευρώ θα προκύψει από το γεγονός ότι η οικονομία θα επανέλθει σε ανοδική τροχιά με αποτέλεσμα να βελτιωθεί και η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων. Δεν θα λείψουν βέβαια και οι πωλήσεις κόκκινων δανείων με τον διοικητή της ΤτΕ να προσδιορίζει το ύψος τους περίπου στα 5-7 δις. ευρώ.
Για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, επικρατεί το απόλυτο χάος. Οι οφειλές εξακολουθούν να προσαυξάνονται με ρυθμό άνω του 1 δις. ευρώ τον μήνα εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια. Αυτή η πορεία δεν φαίνεται να ανακόπτεται. Ακόμη και η διαδικασία δημοσίευσης των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών – στην οποία η κυβέρνηση επιμένει δίνοντας στη δημοσιότητα και τα στοιχεία των οφειλετών των ταμείων- δεν φαίνεται να απέδωσε. Όσο για τις κατασχέσεις καταθέσεων, αποδεικνύνονται αναποτελεσματικές σε ποσοστό άνω του 70-80%. Ο λόγος; Οι λογαριασμοί κατάσχονται αλλά δεν έχουν χρήματα στο εσωτερικό τους. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών κάνει τη διαδικασία αλλά τελικώς δεν βάζει χρήματα στο ταμείο.
Αυτό που μένει να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι αν μέσα από την προσπάθεια διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους, είτε προς τις τράπεζες είτε προς το δημόσιο, θα υπάρξει μαζική αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, είτε σε σπίτια ιδιωτών είτε ακόμη και σε επιχειρήσεις. Οι τράπεζες, ειδικά σε ότι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, αναμένεται να κινηθούν ταχύτερα προς αυτή την κατεύθυνση συγκριτικά με το δημόσιο το οποίο ακόμη και τώρα δεν φαίνεται να κινεί μαζικά διαδικασίες πλειστηριασμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου