Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ Περικοπές 400 εκατ. ευρώ από την Αμυνα, αναζητά η κυβέρνηση

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Περικοπές 400 εκατ. ευρώ από την Αμυνα, αναζητά η κυβέρνηση

Περικοπές 400 εκατ. ευρώ από την Αμυνα, αναζητά η κυβέρνηση

Αγωνία επικρατεί στην κυβέρνηση για την κάλυψη της «τρύπας» που εντοπίζουν οι δανειστές και η οποία υπολογίζεται σε τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Χθες οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό κύριο Δημήτρη Βίτσα, προκειμένου να εξειδικευτεί, κωδικό προς κωδικό, από πού θα εξοικονομηθούν τα 400 εκατ. ευρώ που προβλέπει για φέτος το Μνημόνιο, από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Μιλώντας για το θέμα αυτό πάντως, σε συνέντευξή του εχθές στην ΕΡΤ, ο κύριος Βίτσας επικαλέστηκε και λόγους εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να αντικρούσει τις πιέσεις των δανειστών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «έχουμε από τη μια πλευρά το ΝΑΤΟ που ζητάει συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες και από την άλλη τη συμφωνία και τους δανειστές να λένε «κόφτε».
Εμείς επιμένουμε στα εξής: Πρώτον, έχουμε απειλή. Δεύτερον, ένας προϋπολογισμός όπως και ένας ισολογισμός, στο τέλος, έχουν πέρα από δαπάνες και τον τομέα των εσόδων. Τρίτον, η ανεκμετάλλευτη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να αξιοποιηθεί. Αν αξιοποιηθεί το 20% της περιουσίας που δεν χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, με απόδοση 5% ως ενοίκιο το χρόνο, συγκεντρώνεται ετησίως ένα ποσόν ύψους 150-200 εκατομμύρια ευρώ.
Είμαστε σε μία συζήτηση για αυτό. Δεν μπορεί να ζητάμε και άλλες μειώσεις από τα στελέχη που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, που αφορά σε 700.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών πάνω από 30%».
Υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Άμυνας κύριος Πάνος Καμμένος είχε εξαγγείλει πως θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα εξοικονόμησης για να μην ισχύσει το «πάγωμα» στα μισθολόγια των ενστόλων. Η διορία όμως για να αποσταλούν στους θεσμούς οι προτάσεις αυτές έχει παρέλθει εδώ και ένα μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: