Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Τα επιδόματα στο στόχαστρο της τρόικας

Τα επιδόματα στο στόχαστρο της τρόικας

Τα επιδόματα στο στόχαστρο της τρόικας

Αλλαγές στον Προνοιακό Χάρτη της χώρας, με αναδιαρθρώσεις, καλύτερη στόχευση, ενδεχομένως ενοποιήσεις και καταργήσεις επιδοματικού τύπου παροχών σε χρήμα ή/και σε είδος έρχονται με τη δεύτερη αξιολόγηση. Το θέμα πέφτει στο τραπέζι του Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, όπως περιέγραψε και ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο.
Στόχος είναι να καλυφθούν οι... τρύπες για τη χρηματοδότηση της πανελλαδικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το ΚΕΑ προϋπολογίζεται για το 2017 στα 760 εκατ. ευρώ, ενώ οι δανειστές εμμένουν στην εξασφάλιση πόρων μόνιμου χαρακτήρα. Τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών φέρονται να αναζητούν περί τα 250 εκατ. ευρώ.
Χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε στο Κοινοβούλιο της Ολλανδίας την επικαιροποιημένη ατζέντα του επικείμενου Eurogroup. Αναστάτωση προκλήθηκε καθώς αρχικά θεωρήθηκε ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανοίγει ξανά θέμα Ασφαλιστικού.
Αργότερα ωστόσο διευκρινίστηκε ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόταν στην αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων, κάτι που προβλέπεται και από το συμπληρωματικό Μνημόνιο του Ιουνίου.
Εναρμόνιση

Πηγές από τις Βρυξέλλες διευκρίνιζαν ότι αυτό που θα συζητηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης «περιγράφεται στη σελίδα 14 του συμπληρωματικού Μνημονίου της 16ης Ιουνίου 2015, στο σημείο 5 και αφορά την υποχρέωση της Ελλάδας μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη του ίδιου έτους να εναρμονίσει τα επιδόματα αναπηρίας και τα κοινωνικά επιδόματα με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τις δημόσιες δαπάνες».
Επίσης, θα υπάρξει συζήτηση για τη δημοσιονομική απόδοση των μέτρων, κάτι το οποίο θα συμβεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε πως αυτό που εξετάζεται από τους θεσμούς στο Ασφαλιστικό είναι αποκλειστικά η εφαρμογή του νόμου 4387/2016, δηλαδή η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων.
Στο μέτωπο της Πρόνοιας, ο ίδιος εξήγησε χθες πως όπου υπάρχουν επικαλύψεις κοινωνικών επιδομάτων με το ΚΕΑ δεν υπάρχει λόγος αυτά τα επιδόματα να παραμείνουν.
Αυτό δήλωσε εξερχόμενος από σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία μετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Εσπευσε βέβαια, σύμφωνα με το Έθνος, να διευκρινίσει πως δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα αναπηρικά επιδόματα ή οικογενειακά.
Επίδομα θέρμανσης

Ο κ. Χουλιαράκης απέκλεισε επίσης «μαχαίρι» στο επίδομα θέρμανσης διευκρινίζοντας ότι το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Σε κάθε περίπτωση, μια πιθανή περικοπή επιδομάτων, εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα. καθώς οι δικαιούχοι που θα τα χάσουν θα ενταχθούν στο ΚΕΑ. Στόχος είναι η καλύτερη στόχευση ώστε να μην υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις με το ΚΕΑ και να ωφελούνται όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη.
Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να προκύπτουν τρεις κατηγορίες επιδομάτων: αυτά στα οποία εντοπίζονται σημαντικές επικαλύψεις και θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο ΚΕΑ, κάποια που χρήζουν αναδιάρθρωσης λόγω μερικών επικαλύψεων και άλλα που θα μείνουν ανέπαφα.
Η αναδιάρθρωση του Κράτους Πρόνοιας αναμένεται να προχωρήσει με... γενικό μπούσουλα την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, επί της οποίας πάντως η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει ισχυρές ενστάσεις, ζητώντας να λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία (π.χ. μητρώο επιδομάτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου).
Η Παγκόσμια Τράπεζα εντοπίζει περί τα 200 κατακερματισμένα επιδόματα και εκτιμά πως σχεδόν τα 145 χρήζουν εξορθολογισμού, χωρίς όμως να... βάζει χέρι σε όλα.
Εστιάζει στην αναδιάρθρωση και καλύτερη στόχευση (π.χ. ενοποιήσεις / επανασχεδιασμό) περίπου 30 επιδοματικού τύπου παροχών σε χρήμα ή/και είδος από διάφορους φορείς του κράτους. Υπό επανεξέταση φέρονται να είναι κατασκηνωτικά προγράμματα, παροχές διακοπών, δωρεάν μεταφορές οικογενειών μέσω ΚΤΕΛ κ.ά.
Στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί φοροαπαλλαγές, επιδόματα που χορηγούνται σε ειδικές ομάδες από υπουργεία όπως τα Παιδείας και Πολιτισμού -π.χ. φοιτητές-, αλλά και προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
Στο τραπέζι είναι και η εξοικονόμηση κονδυλίων από τον έλεγχο των πόρων και τη μείωση της κλίμακας των εισοδημάτων για τα ωφελούμενα νοικοκυριά, σε κάποιες κατηγορίες επιδομάτων.

Πρώτο κύμα μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους
Ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους με τον πρώτο κύκλο των βραχυπρόθεσμων μέτρων να μπαίνει στο τραπέζι του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα ενώ συμφωνία για τις παρεμβάσεις στο χρέος «βλέπει» η Ευρωζώνη έως τα τέλη του έτους και δεν αποκλείει επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές το 2017.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα λειτουργήσουν ως «ασφάλιστρο» για τα ελληνικά ομόλογα και αναμένεται να αποτελέσουν το διαβατήριο για τον δανεισμό από τις αγορές. Χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης εκτίμησε πως θα έχουμε πιθανόν αποφάσεις φέτος για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, «ψαλιδίζοντας» πάντως τις προσδοκίες για τη συζήτηση περί μεσομακροπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης.
Την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει τη δέσμη των βραχυπρόθεσμων μέτρων επιβεβαιώνει και ο πρόεδρός του, Γ. Ντάισελμπλουμ, αναγνωρίζοντας πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει δρόμο για να υλοποιηθεί το πρώτο κύμα μέτρων, στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup τον Μάιο.
Οπως αποτυπώνεται σε έγγραφο που απέστειλε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο, περιγράφοντας την ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, ο στόχος των παρεμβάσεων είναι διπλός: να ομαλοποιηθούν περαιτέρω οι λήξεις δανείων του EFSF στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου και παρεμβάσεις για να περιοριστεί ο επιτοκιακός κίνδυνος για ένα μέρος των δανείων του EFSF.
Στο τραπέζι βρίσκεται πακέτο δανείων ελαφρώς άνω των 40 δισ. ευρώ, κυμαινόμενου επιτοκίου, τα οποία θα περάσουν σε καθεστώς σταθερού επιτοκίου, στην περιοχή του 1 - 1,5% με ανταλλαγή μέσω νέου πολυετούς, 20ετούς ή 30ετούς ομολόγου που θα εκδώσει ο ESM. Σε αυτά εντάσσονται σύμφωνα με πληροφορίες και περίπου 25 δισ. ευρώ που αφορούν σε ομόλογα του EFSF τα οποία έχουν στην κατοχή τους ελληνικές τράπεζες.
«Υπάρχει αρκετή σύγκλιση. Δεν θα έχουμε μια συγκεκριμένη συμφωνία για το τι θα κάνουμε στα μέσα του 2018, αλλά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουμε πιθανόν αποφάσεις φέτος» δήλωσε χθες από τη Λευκωσία ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ.
Επιτόκια

Οπως πρόσθεσε, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αποσκοπούν κυρίως στη μείωση της ευαισθησίας της ελληνικής οικονομίας στις διακυμάνσεις των επιτοκίων. Πρέπει να σημειωθεί πως περίπου το 69% του ελληνικού χρέους, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε 226 δισ. ευρώ, είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο.
Σε ένα ιδανικό για την Ελλάδα σενάριο, σε μεγάλο μέρος αυτού θα μπορούσε να «κλειδώσει» η διακύμανση των επιτοκίων σε ένα συγκεκριμένο εύρος, διευκολύνοντας έτσι και την πρόσβαση του Δημοσίου στις αγορές, με ανεκτό κόστος.
Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει στις αγορές το 2017, εφόσον όμως εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Πάντως, «κλειδί» για όλα αποτελεί η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η ελληνική πλευρά εργάζεται με βασικό σενάριο πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως.



#επιδόματα #αξιολόγηση


Ποια επιδόματα μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο

Πρώτη καταχώρηση: 02/11/2016 - 09:55
Τελευταία δημοσίευση: 02/11/2016 09:59Οικονομία
Ποια επιδόματα μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο
Όχι έναν αλλά τρεις πονοκεφάλους έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.
Η χθεσινή δημοσιοποίηση του εγγράφου του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, της ερχόμενης Δευτέρας έδωσε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι το εργασιακό, η κοινωνική πρόνοια αλλά και το ασφαλιστικό παραμένουν στο επίκεντρο της β' αξιολόγησης από το κουαρτέτο των δανειστών.
Μήνυμα που φαίνεται πως έλαβε το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα χθες να πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Οικονομικών συνεχείς συσκέψεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να αξιολογηθεί η μέχρι σήμερα πορεία τόσο της υλοποίησης του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, με αιχμή την ενοποίηση των ταμείων υπό την ομπρέλα των ΕΦΚΑ (κύρια ασφάλιση) και ΕΤΕΑΕΠ (επικούριση και εφάπαξ) όσο και των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
Στον δύσκολο τομέα της αναδιάρθρωσης της κοινωνικής πρόνοιας, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την καλύτερη στόχευση των προνοιακών επιδομάτων προκειμένου αφενός να μην επικαλύπτονται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) αφετέρου να διοχετευθούν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της κοινωνικής πρόνοιας, που εξετάζεται τόσο παράλληλα με την εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση του ΚΕΑ όσο και ξεχωριστά, ως μνημονιακή υποχρέωση, δεν αποκλείεται η κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων που επικαλύπτονται από τη λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Μια πιθανή περικοπή τους μάλιστα, θα έχει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα καθώς οι δικαιούχοι που θα τα χάσουν θα λάβουν το ΚΕΑ.
Βάση της προσπάθειας για αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση των απαιτούμενων κονδυλίων (μεταξύ 570 και 760 εκατ. ευρώ) για την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ εντός του 2017, αποτελεί η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που μεταξύ άλλων προτείνει την μείωση του αφορολόγητου ορίου, ενώ θέτει υπό επανεξέταση μια σειρά επιδομάτων, όπως είναι τα κατασκηνωτικά επιδόματα, η επιδότηση κοινωνικού τουρισμού κλπ.
Πρόκειται για επιδόματα ανταποδοτικού χαρακτήρα, για τα οποία καταβάλλονται εισφορές μέσω του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν μπορούν να κοπούν.
Να σημειωθεί βέβαια εδώ ότι ανταποδοτικού χαρακτήρα ήταν και οι παροχές των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας που καταργήθηκαν το 2012, με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μάλιστα, να εξακολουθούν να καταβάλλουν εισφορές.
Μια από τις δεξαμενές από την οποία πιθανά θα μπορούσε να εξοικονομηθούν κονδύλια, είναι τα επιδόματα που παρέχονται σε ειδικές ομάδες πολιτών από τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού (π.χ. επιδόματα σε φοιτητές) ενώ στο στόχαστρο τόσο της Παγκόσμιας Τράπεζας όσο και των δανειστών έχουν μπει και μια σειρά από φοροαπαλλαγές.
«Καίνε» τα εργασιακά
Στα εργασιακά, η σκληρή στάση των πιστωτών, όπως αποκαλύφθηκε από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δεν αφήνει πολλά περιθώρια αλλαγών, τουλάχιστον στη βάση που επιδιώκει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού και των ομαδικών απολύσεων.
Καθώς μάλιστα οι δανειστές ζητούν περαιτέρω αλλαγές, με αιχμή την κατάργηση των προσαυξήσεων - τριετιών στον κατώτατο μισθό και την αύξηση του ορίου των επιτρεπόμενων απολύσεων, το οικονομικό επιτελείο "τρέχει" να βρει το αναγκαίο σημείο ισορροπίας, ώστε και η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει σύντομα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ να μην είναι αυτή που θα βάλει την υπογραφή της στη θεσμοθέτηση νέων μειώσεων στους μισθούς και περαιτέρω ευελιξίας στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει πλέον πως το εργασιακό μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει έντονες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.
Πιέσεις και για τον ΕΦΚΑ
Αλλά και η υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των δανειστών, οι οποίοι έχουν διαπιστώσει καθυστερήσεις στην έκδοση μιας σειράς από σημαντικές υπουργικές αποφάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα του νόμου Κατρούγκαλου.
Πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «προσωπικό του στοίχημα» την υλοποίηση του νόμου 4387/2017, επισημαίνοντας ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να προλάβει την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.
Έως το τέλος του 2016 απομένουν κάτι λιγότερο από δύο μήνες και οι δανειστές, από την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, έχουν ζητήσει την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2017, τις αλλαγές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ αλλά και την ένταξη των ταμείων πρόνοιας στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που θα μετονομαστεί σε ΕΤΕΑΕΠ.
Πηγή: euro2day.gr
Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ολόκληρο το επίδομα μόνο για όσους αγοράσουν ως το τέλος του 2016

«Ανήφορος» η δεύτερη αξιολόγηση




ΥΠΟΙΚ: Δεν ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό

ΥΠΟΙΚ: Δεν ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό

Μετά τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, και το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε, με αφορμή έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι έχει τεθεί και πάλι θέμα «ανοίγματος του ασφαλιστικού». Μόνο που το υπουργείο Οικονομικών δίνει διαφορετική εκδοχή από τον υπουργό Εργασίας για το τι εννοούσε ο επικεφαλής του Eurogroup με τα μέτρα για το ασφαλιστικό, καθώς θεωρεί ότι εννοούσε το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, ενώ σύμφωνα με τον Κατρούγκαλο εννοούσε την εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν φέτος από τη Βουλή.
Τι λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών
«Σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ σε έγγραφό του που είδε το φως της δημοσιότητας, φέρεται να "επαναφέρει το ασφαλιστικό στην ατζέντα του Eurogroup", επισημαίνεται ότι:
  • Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο αρμόδιος υπουργός, έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, "άνοιγμα του ασφαλιστικού" εκ νέου δεν υφίσταται.
  • Το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης. Ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό.
  • Αυτό που αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ».


Στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου μπαίνουν 15 επιδόματα

Στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου μπαίνουν 15 επιδόματα

Δεκαπέντε επιδόματα συνολικού ύψους 247 εκατ. ευρώ μπαίνουν στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τον υπουργό Εργασίας. 
Μεταξύ των επιδομάτων που θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα περικοπούν ή αν θα αντικατασταθούν περιλαμβάνεται το επίδομα θέρμανσης, παροχές διακοπών προς ασφαλισμένους διαφόρων ταμείων, κάρτες δωρεάν μεταφορών μέσω των ΚΤΕΛ, καθώς και προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος μετά από το τέλος της σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δήλωσε πως "δεν τίθεται κανένα ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα τα αναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματα". Αντίθετα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός αναφερόμενος στα συγκεκριμένα επιδόματα "αν είναι να τα πειράξουμε θα είναι για να τα αυξήσουμε".
Στη σύσκεψη που διήρκησε δυόμιση ώρες συμμετείχαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης και Θεανώ Φωτίου. Αναφερόμενος στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), την εφαρμογή του οποίου σε όλη τη χώρα από το 2017 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο Γ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι όπου υπάρχουν επικαλύψεις κοινωνικών επιδομάτων, με το ΚΕΑ, δεν υπάρχει λόγος αυτά τα επιδόματα να παραμείνουν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το επίδομα θέρμανσης, επισήμανε ότι το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του επομένου έτους.


Στο «μικροσκόπιο» τα κοινωνικά επιδόματα - Ποια ενδέχεται να καταργηθούν

Πρώτη καταχώρηση: 01/11/2016 - 16:25
Τελευταία δημοσίευση: 01/11/2016 16:25Οικονομία
Στο «μικροσκόπιο» τα κοινωνικά επιδόματα - Ποια ενδέχεται να καταργηθούν
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι όπου υπάρχουν επικαλύψεις επιδομάτων με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν αυτά τα επιδόματα. Διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα είναι τα αναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματα, για τα οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «εάν τα "πειράξουμε", θα είναι για να τα αυξήσουμε». 
Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση και αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», καθώς εκκρεμούν οι εκδόσεις αποφάσεων και εγκυκλίων. Πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί ένα πολύ δύσκολο έργο, ωστόσο όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι θα εκδοθούν στην ώρα τους.
Από την πλευρά του, ο κ. Χουλιαράκης, ερωτηθείς σχετικά, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής του επιδόματος θέρμανσης, και το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του 2017.

Διαβάστε επίσης

Αδιέξοδο με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Φιλοδώρημα από 16 ευρώ έως 80 ευρώ αντί για επικουρική σύνταξη


Έγγραφο δια χειρός Ντάισελμπλουμ αποκαλύπτει τα μέτρα για το χρέος

Έγγραφο δια χειρός Ντάισελμπλουμ αποκαλύπτει τα μέτρα για το χρέος

Σε έγγραφο που αφορά στην ατζέντα του κρίσιμου για την Ελλάδα Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου o Γερούν Ντάισελμπλουμ αποκαλύπτει ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν βραχυπρόθεσμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο Ολλανδός αξιωματούχος συνδέει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με την τήρηση της συμφωνίας του Μαΐου του 2015 για το ελληνικό χρέος και επισημαίνει πως το πρώτο από τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι το ασφαλιστικό και περιορίζει την παραμονή των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα μεταξύ της 14ης και της 21ης Νοεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά στη λήψη μέτρων άμεσης εφαρμογής που συνδέονται με το χρέος, σε αυτά συγκαταλέγονται οι παρεμβάσεις στο προφίλ ωρίμανσης των δανείων του EFSF και η ανάληψη δράσης για τη διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου (risk management) από τον ESM. Ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει στην επιστολή του πως «με την υλοποίηση των δεκαπέντε προαπαιτούμενων και τη μείωση των οφειλών προς ιδιώτες ο ESM ενέκρινε την καταβολή των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, και έτσι ολοκληρώθηκε επισήμως η πρώτη επικαιροποίηση του προγράμματος και αυτό ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμών παρεμβάσεων στο χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου» και προσθέτει: 

«Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις συνεπάγονται αναδιαμόρφωση του προφίλ ωρίμανσης του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF που απομένουν από το δεύτερο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα, αλλά και παρεμβάσεις για να περιοριστεί ο επιτοκιακός κίνδυνος παρεμποδίζοντας την αύξηση των επιτοκίων για ένα μέρος των δανείων του EFSF πέρα από ένα σημείο. Ο ESM εξακολουθεί να εργάζεται για τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου και εργάζεται σε μια πρόταση για τη χρονική στιγμή της εισαγωγής των μέτρων αυτών».
Αξίζει να σημειωθεί πως στο έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ γίνεται αναφορά στην νέα υπηρεσία τεχνικής βοήθειας: « συντονισμός της τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα πηγαίνει καλά (...) είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει μια αξιολόγηση της βοήθειας που χορηγείται».





Δεν υπάρχουν σχόλια: