Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ Λουκέτα στα καταστήματα με... ταξικό χαρακτήρα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ

Λουκέτα στα καταστήματα με... ταξικό χαρακτήρα

Λουκέτα στα καταστήματα με... ταξικό χαρακτήρα

Του Χρήστου Κολώνα
Ταξικό χαρακτήρα... έχουν αποκτήσει τα λουκέτα των εμπορικών καταστημάτων στη χώρα, με τα περισσότερα να καταγράφονται σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος και τα λιγότερα σε εκείνες με γερά πορτοφόλια...
Αυτό προκύπτει από την τακτική έρευνα της ΕΣΕΕ, η οποία πάντως ως γενική εικόνα στις κυριότερες εμπορικές πιάτσες συμπεραίνει ότι σχεδόν ένα στα τρία μαγαζιά (28,1%) έχει κλείσει.
Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ αφορούν τον μήνα Σεπτέμβριο και το ταξικό χρώμα... αναδεικνύεται από το ποσοστό των «λουκέτων» στις λεγόμενες φτωχές και πλούσιες περιοχές της χώρας. Έτσι τα χαμηλότερα ποσοστά κλειστών καταστημάτων είναι στη Γλυφάδα (10,7%), το Μαρούσι (17,3%), την Κηφισιά (18,1%) και το Χαλάνδρι (19%). Αντίθετα στην Καλλιθέα το μέσο ποσοστό είναι στο 43,5%, στον Πειραιά 33,4%, στο Περιστέρι 29,7%, στα Εξάρχεια 34,6%, το μέσο ποσοστό λουκέτων στην Αθήνα είναι 26,4%, τη Θεσσαλονίκη 26,7%, την Πάτρα 24,2% και στη Ν. Ιωνία 24%.
Αναλυτικά ανά εμπορική πιάτσα τα κυριότερα ευρήματα είναι:
• ΑΘΗΝΑ: Το «εμπορικό τρίγωνο», παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες (22,3%) ποσοστό που αυξήθηκε όμως ελαφρά από τον Μάρτιο 2016 που ήταν (21,2%). Ακολουθεί το «Κολωνάκι» διατηρώντας σταθερό ποσοστό (24,9%). Σε χειρότερη θέση εξακολουθεί να βρίσκονται η ζώνη των «Εξαρχείων» με 34,6%, καθώς και η ζώνη κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) με 33,1%.
• ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Για τον Πειραιά φαίνεται ότι το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται γεωγραφικά, και περιορίζεται στην ονομαζόμενη ζώνη «Κέντρο Πειραιά», όπου εκεί παρατηρείται πολύ υψηλή συγκέντρωση επιχειρηματικής δραστηριότητας και τα κλειστά καταστήματα περιορίζονται στο 28%. Στις άλλες δυο περιοχές-ζώνες (Λιμάνι και Τερψιθέα), το ποσοστό κλειστών κινείται στο 40%.
• ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Στην εμπορική αγορά του Περιστερίου διαπιστώνεται η τρίτη υψηλότερη αναλογία κλειστών επαγγελματικών στεγών (30%) σε σχέση με το σύνολο των απογραφόμενων περιοχών.
• ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Η εμπορική αγορά της Καλλιθέας εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία κλειστών καταστημάτων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες έξι αγορές της Αττικής, έχοντας υπερβεί το επικίνδυνο όριο του 40%.
• ΓΛΥΦΑΔΑ: Το μικρότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων σημειώνεται στη Γλυφάδα (10,7%), μια αγορά με μεσοαστική φυσιογνωμία, που εξυπηρετεί σημαντικό τμήμα των καταναλωτών των νοτίων προαστίων.
• Ν. ΙΩΝΙΑ: Η σημαντικότερη αύξηση σε επίπεδο κλειστών καταστημάτων που εντόπισε η παρούσα καταγραφή (Σεπτέμβριος 2016) αφορά τη Νέα Ιωνία, όπου το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξάνεται κατά περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, ανακόπτοντας έτσι τις τάσεις σταθεροποίησης που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους φτάνοντας το 24%.
• ΚΗΦΙΣΙΑ: Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στην Κηφισιά εμφανίζει μείωση για 5ο διαδοχικά εξάμηνο φτάνοντας σε ποσοστό 18,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει μέχρι στιγμής παρατηρηθεί στην εν λόγω περιοχή.
• ΜΑΡΟΥΣΙ: Αντίστοιχη εικόνα με τις υπόλοιπες αγορές των βορείων προαστίων εμφανίζει και το Μαρούσι (17,3%) από (18,1%) όπου η τάση της διαχρονικής μείωσης των κλειστών καταστημάτων παρατηρείται και εδώ με μικρότερα όμως ποσοστά.
• ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Η περιοχή του Χαλανδρίου φαίνεται να εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο ,καθώς τα κλειστά καταστήματα κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα (19%).
• ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Βάσει των τριών τελευταίων καταγραφών θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, στο 26,7%.
• ΠΑΤΡΑ: Η αγορά της Πάτρας εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ως προς το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων που απογράφηκαν. Η αύξηση αυτή που είναι της τάξης του 1,8% και το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων αγγίζει το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: