Αυτοί είναι οι “συνήθεις ύποπτοι” της εφορίας
Στον βωμό της αύξησης των φορολογικών εσόδων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινάει σαρωτικούς ελέγχους σε επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.
Στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στην Ελλάδα η παραοικονομία φτάνει στα 40 δισ. ευρώ, με το 75% αυτής να οφείλεται σε μαύρη και αδήλωτη εργασία.
Την ίδια ώρα όμως αυξημένη είναι στη χώρα μας και η φοροδιαφυγή, η οποία εκτιμάται μεταξύ του 6% και του 9% του ΑΕΠ και αντιπροσωπεύει πόσο ύψους από 11 έως και 16 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα όμως αυξημένη είναι στη χώρα μας και η φοροδιαφυγή, η οποία εκτιμάται μεταξύ του 6% και του 9% του ΑΕΠ και αντιπροσωπεύει πόσο ύψους από 11 έως και 16 δισ. ευρώ.
Ήρθε το νέο ποινολόγιο
Σύμφωνα με το νέο ποινολόγιο της Eφορίας, το μέτρο του «σφραγίσματος» της επαγγελματικής εγκατάστασης ή του καταστήματος επιβάλλεται και εκτελείται ακόμη και στην περίπτωση αλλαγής στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης ή διακοπής της επιχείρησης από τον χρόνο διαπίστωσης μέχρι τον χρόνο εκτέλεσης της απόφασης εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτή συμμετέχουν ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη.
Για πρώτη φορά, αντί του «λουκέτου», με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ επιβάλλεται ειδικό χρηματικό πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ.
Το πρόστιμο επιβάλλεται στις περιπτώσεις που καθίσταται δυσχερής η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως ενοικίαση σκαφών αναψυχής, πλανόδιοι πωλητές, γηροκομείο, ξενοδοχείο, φροντιστήριο, ιατρείο.
Στην τσιμπίδα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι «το 2017 το βάρος θα πέσει στις επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, για παράδειγμα γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής κ.ά., με στοχευμένους επιτόπιους αλλά και προληπτικούς ελέγχους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου