Μικρομεσαίοι προμηθευτές της αγοράς αντιμέτωποι με κατάρρευση και λουκέτο
Σταθερό βηματισμό αναζητεί η αγορά τροφίμων και εν γένει μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος». Οι προμηθευτές, μικρές και μεγάλες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, μετρούν τις πληγές τους, που ακόμη δεν έχουν επουλωθεί πλήρως.
Στα κρίσιμα ερωτήματα της επόμενης μέρας: Είναι οι λοιπές αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι πλέον κερδισμένοι της υπόθεσης; Σε μεγάλο βαθμό, ναι. Οχι όμως απολύτως, καθώς η «πίτα» παραμένει μικρή, αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης και αφετέρου λόγω της «διαρροής» καταναλωτών και προς άλλα κανάλια πώλησης.
Στα επίσημα στοιχεία των μετρήσεων για την πορεία της αγοράς από τις αρχές του 2016 έως και σήμερα, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η ρευστότητα που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. Το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI, οι συνολικές πωλήσεις των σούπερ μάρκετ υποχώρησαν κατά 6,5% σε σύγκριση με το 2015.
Η μεγάλη πτώση
Τα δύο χειρότερα τρίμηνα του 2016 ήταν το πρώτο και το δεύτερο, με ετήσια μείωση των πωλήσεων κατά 7,9% και 9,4% αντιστοίχως, επιδόσεις που αποδίδονται κατά κύριο λόγο στη σταδιακή κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» από τις αρχές της προηγούμενης χρονιάς, που οδήγησαν στα τέλη Ιουνίου 2016 στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, συμπεριλαμβανομένων και των δύο πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου, οι πωλήσεις εξακολουθούν να υποχωρούν με πτώση 2,3%. Σημειώνεται ότι στα στοιχεία πλέον συμπεριλαμβάνονται και τα καταστήματα της πρώην «Μαρινόπουλος» που από την 1η Μαρτίου 2017 μεταβιβάστηκαν στη «Σκλαβενίτης». Συνολικά το 2017 η IRI εκτιμά ότι οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ θα μειωθούν περαιτέρω, κατά 2,3% σε σύγκριση με το 2016, ενώ το 2018 θα υποχωρήσουν κατά 1,5% σε σύγκριση με το 2017. Ο αρνητικός αντίκτυπος της εξέλιξης της αγοράς με αυτόν τον τρόπο είναι πιο άμεσος από την αρχή της κρίσης στη «Μαρινόπουλος» στους προμηθευτές.
Ζήτημα επιβίωσης
Αρκετές, κυρίως μικρές επιχειρήσεις - προμηθευτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, μετά και το «κούρεμα» κατά 50% που υπέστησαν οι απαιτήσεις τους από τη «Μαρινόπουλος», με στελέχη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) να μην μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ακόμη και «λουκέτου» σε κάποιες. Ο ίδιος κίνδυνος μπορεί να μην είναι ορατός σε μεγάλους ομίλους, όμως τα οικονομικά τους αποτελέσματα επηρεάστηκαν σημαντικά από τη διαγραφή των απαιτήσεων, καθώς και από τη μείωση των πωλήσεων, μιας και επί πολλούς μήνες τα προϊόντα τους δεν υπήρχαν στα ράφια του μεγαλύτερου δικτύου λιανικής.
Οι προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δύο ακόμη σημαντικά προβλήματα. Πρώτον, έχουν αποδώσει το 100% του ΦΠΑ για προϊόντα για τα οποία εισέπραξαν το 50% της αξίας, λόγω του «κουρέματος». Ο αναλογούν ΦΠΑ που πρέπει να επιστραφεί ανέρχεται μόνο στην περίπτωση των βιομηχανιών τροφίμων σε 70 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, οι εταιρείες είχαν προβεί σε πρόβλεψη της επισφαλούς απαίτησης στην οικονομική χρήση του 2016, όμως η συμφωνία εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος» επικυρώθηκε εντός του 2017.
Πρόσφατη εγκύκλιος, ωστόσο, προβλέπει ότι οι πιστωτές, οι απαιτήσεις των οποίων καλύπτονται από τη συμφωνία, μπορούν να διαγράψουν οριστικά το μέρος της απαίτησης που καλύπτεται από τη συμφωνία και να εκπέσουν το σχετικό ποσό από τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού έτους εντός του οποίου επικυρώνεται η συμφωνία εξυγίανσης, δηλαδή εντός του 2017 και όχι εντός του 2016.
Σε καλύτερη θέση φαίνεται να είναι οι λοιποί λιανέμποροι, αν και το 2017 πρόκειται στην ουσία για μεταβατική περίοδος. Το 2018 θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το εάν η «Σκλαβενίτης» έχει κερδίσει το στοίχημα, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία νέα συγκέντρωση στον κλάδο. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πλέον ωφελημένες σε πανελλαδικό επίπεδο την «ΑΒ Βασιλόπουλος» και τη «Lidl Hellas», ενώ η «Σκλαβενίτης» και η «Μασούτης» υπερίσχυσαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αντιστοίχως. Το ντόμινο εξελίξεων, πάντως, που πυροδότησε η πτώχευση της «Μαρινόπουλος» ένα χρόνο πριν κάθε άλλο παρά έχει σταματήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου