Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Υποθέσεις κακοδιαχείρισης στο Δημόσιο: Οι πιο κραυγαλέες, οι διώξεις & οι καταδίκες

Υποθέσεις κακοδιαχείρισης στο Δημόσιο: Οι πιο κραυγαλέες, οι διώξεις & οι καταδίκες

Υποθέσεις κακοδιαχείρισης στο Δημόσιο: Οι πιο κραυγαλέες, οι διώξεις & οι καταδίκες
Οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, που εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν στην ΓΕΔΔ, ανήλθαν στις 1.821, εκ των οποίων για τις 51 εξ αυτών άσκησε ένσταση, κυρίως επειδή κρίθηκαν επιεικείς οι ποινές.
Πλήθος υποθέσεων κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης στο Δημόσιο διερεύνησε το 2016 η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, όπως αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση που παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Η ΓΕΔΔ διερεύνησε το περασμένο έτος συνολικά 1.688 υποθέσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους σχετίζονται με θέματα οικονομικής διαχείρισης, παραβίασης διοικητικών διαδικασιών, πολεοδομίας, δημοσίων έργων, προμηθειών, αδειών λειτουργίας καταστημάτων καθώς και με θέματα μεταφορών και επικοινωνιών
Παράλληλα, οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, που εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν στην ΓΕΔΔ, ανήλθαν στις 1.821, εκ των οποίων για τις 51 εξ αυτών άσκησε ένσταση, κυρίως επειδή κρίθηκαν επιεικείς οι ποινές.
Κοινοποιήθηκαν επίσης 1.267 υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα, εκ των οποίων για τις 1.214 ασκήθηκε ποινική δίωξη, για τις 14 εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα και για τις 39 εκδόθηκε δικαστική απόφαση. Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε 466 δημοτικούς υπαλλήλους, 378 αιρετούς, 159 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και των άλλων Σωμάτων, 34 σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα, 56 σε όργανα επί θητεία και μετακλητούς υπαλλήλους, 46 σε γιατρούς και 75 σε εκπαιδευτικούς.
Από τα παραπεμπτικά βουλεύματα, τα έξι αφορούν αιρετούς, τρία δημόσιους / δημοτικούς υπαλλήλους, τα δύο γιατρούς και από ένα αφορά στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., υπάλληλο ευρύτερου δημόσιου τομέα και εκπαιδευτικό.
Στις 39 καταδικαστικές αποφάσεις, οι 29 αφορούν δημοσίους / δημοτικούς υπαλλήλους, 4 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, 2 αιρετούς, 2 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και δύο εκπαιδευτικούς.
Στην ετήσια έκθεση αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένες από τις ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις, στις οποίες διαπιστώθηκε τεράστια οικονομική ζημιά για το Δημόσιο:
1. Η υπόθεση της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε., που αφορά στην υπεξαίρεση 1.156.000 ευρώ από υπαλλήλους της εταιρείας στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό με τη διάθεση εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών της εταιρείας για το έτος 2015 χωρίς την έκδοση των αντίστοιχων παραστατικών στοιχείων διακινήσεων.
2. Η υπόθεση του Ε.Κ.Π.Α., στην οποία κλιμάκιο του ΓΕΔΔ διαπίστωσε μη νόμιμη δαπάνη συνολικού ποσού 241.000 ευρώ από τα αποθεματικά του Ε.Λ.Κ.Ε. για κατηγορίες πρόσθετων αμοιβών, που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν σε υπάλληλους του Ε.Λ.Κ.Ε. τα έτη 2013-2014.
3. Η υπόθεση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., για την οποία ανατέθηκε η διενέργεια οικονομικού - διαχειριστικού ελέγχου κατά τα έτη 2011-2015 στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.
«Ο εντοπισμός και η πάταξη φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης, η διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα και η παρακολούθηση, ο συντονισμός και η αξιολόγηση των μηχανισμών επιθεώρησης και ελέγχου συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να εξέλθει η χώρα μας από την κρίση, να καλλιεργηθεί αίσθημα εμπιστοσύνης στη διοικητική λειτουργία και να ανακτήσει το κράτος την αξιοπιστία του προς τους πολίτες του αλλά και προς το εξωτερικό», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην έκθεση η ΓΕΔΔ, Μαρία Παπασπύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: