Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Ε. Αχτσιόγλου: «Οι ίδιοι κανόνες που υπάρχουν για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας θα ισχύουν και για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ»

Ε. Αχτσιόγλου: «Οι ίδιοι κανόνες που υπάρχουν για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας θα ισχύουν και για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ»




Σε σχετική ομιλία που είχε στη Βουλή η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και  Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην τροπολογία σχετικά με τον ΕΔΟΕΑΠ, ανέφερε σχετικά 
«Τέταρτο σημείο, πολύ σημαντικό. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εισφορών, ο ΕΔΟΕΑΠ ήταν ένα σχεδόν αρρύθμιστο τοπίο. Οι εργοδοτικές εισφορές ήταν μηδενικές. Στην πλειονότητά τους οι εργοδότες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πλήρωναν μηδενικές εργοδοτικές εισφορές και για την υγεία και για την επικουρική ασφάλιση, τη στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο η εργοδοτική εισφορά είναι περίπου 8% και η εισφορά των εργαζομένων είναι περίπου 10% για υγεία και επικουρική ασφάλιση.
Επομένως, με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε σήμερα στη Βουλή επιβάλλονται οι ίδιοι κανόνες για τις εισφορές που ισχύουν για όλους τους εργοδότες και τους εργαζόμενους της χώρας: 2,5% στους εργαζόμενους και 4,5% στους εργοδότες για την υγεία, 3,5% και 3,5% και στους εργοδότες και στους εργαζόμενους για την επικουρική ασφάλιση.

Οι ίδιοι κανόνες που υπάρχουν για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας θα ισχύουν και για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ και το πιο σημαντικό είναι ότι επιτέλους θεσμοθετείται εργοδοτική εισφορά, που μέχρι χθες δεν υπήρχε.

Πέμπτο σημείο, το οποίο προέκυψε από τις εκτεταμένες διαβουλεύσεις ενάμιση χρόνο τώρα. Ο ΕΔΟΕΑΠ, για να παραμείνει βιώσιμος, είχε ανάγκη ενός επιπλέον πόρου, καθώς τα έξοδά του, οι δαπάνες του, ιδίως σε ό,τι αφορά την υγεία, ήταν υψηλότερες από αυτές που μπορούσαν να του διασφαλίσουν ακόμα και οι ίδιοι οι κανόνες των εισφορών.

Επομένως, υπήρχε εκτεταμένη διαβούλευση μεταξύ των μερών για τη θεσμοθέτηση μιας επιπλέον εργοδοτικής εισφοράς, αυτό που βλέπετε στην τροπολογία ως 2% επί του κύκλου εργασιών.

Θεσμοθετείται, λοιπόν, μια επιπλέον εργοδοτική εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών του κάθε εργοδότη, προκειμένου να διασφαλιστούν εκείνα τα έσοδα που είναι αναγκαία για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του Ταμείου. Όπως σας είπα, υπήρξαν εκτεταμένες διαβουλεύσεις περίπου εδώ και ενάμισι χρόνο για το ύψος ακριβώς αυτής της επιπρόσθετης εισφοράς. Κάποια στιγμή οι συζητήσεις ήταν για μια θεσμοθέτηση κοντά στο 4%. Εν τέλει, ως σημείο ισορροπίας διαφάνηκε αυτό το 2%, που έρχεται με τις ρυθμίσεις ως επιπλέον εργοδοτική εισφορά.

Οι εισφορές, που είναι για όλους οι ίδιες πλέον -εργοδοτικές και εργαζομένων- θα ισχύουν από 1-1-2017. Ο πρόσθετος πόρος, η πρόσθετη επιβάρυνση του 2% επί του τζίρου, θα είναι από τον Οκτώβρη και μετά. Νομίζω είναι λογικό σε μια στάθμιση συμφερόντων να μην επιβάλεις αναδρομικά αυτή την επιπλέον επιβάρυνση.
»



https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: