Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Η συνταγή ΟΟΣΑ για «εξτρά» έσοδα 4 δισ. ευρώ

Η συνταγή ΟΟΣΑ για «εξτρά» έσοδα 4 δισ. ευρώ

Η οικονομία ανακάμπτει, διαπιστώνει ο Οργανισμός στην έκθεσή για την Ελλάδα. Βάζει τον πήχη για την αύξηση του ΑΕΠ στο 2% για φέτος. Βλέπει υπερπλεόνασμα φέτος αλλά και το 2019. Πώς μπορεί να εξασφαλίσει η χώρα επιπλέον έσοδα.
Η προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα, τα οποία θα ξεπερνούσαν ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ έως το 2030.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και σε γενικές γραμμές διατυπώνει αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον. Όπως σημειώνει, η οικονομία ανακάμπτει και η δημοσιονομική αξιοπιστία έχει βελτιωθεί. Παράλληλα, ωστόσο, επισημαίνει ότι παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, η φορτική ρύθμιση και η έλλειψη χρηματοδότησης επηρεάζουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Σε ειδικό κεφάλαιο, αναλύεται η δημοσιονομική επίπτωση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, όπου εκτιμάται πως μόνο η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ στο 90% τουμέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 0,8% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή είναι περίπου η προσδοκώμενη δημοσιονομική επίπτωση από τη μείωση των συντάξεων (1% του ΑΕΠ το 2019) ή από τη μείωση του αφορολογήτου σε έως 5.700 ευρώ (το 2020, σύμφωνα με το πρόγραμμα).
Τα μεγέθη είναι εντυπωσιακά, οι δύο προαναφερθείσες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν 1,4% του ΑΕΠ έως το 2025 και 1,9% έως το 2030, δημιουργώντας περιθώρια για την προώθηση παράλληλων κοινωνικών δράσεων και παροχών, όπως μεταξύ άλλων για κοινωνική προστασία και βελτίωση της εκπαίδευσης. 
Στο μέτωπο των προβλέψεων, ο ΟΟΣΑ θέτει τον πήχη της ανάπτυξης φέτος στο 2% (όπως και το ΔΝΤ) και στο 2,3% το επόμενο έτος, με παράλληλη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,4% και 1,5% και της δημόσιας, κατά 0,7% και 1,5%.
Στον κλάδο της οικοδομής, η κρίση έχει ακόμα ρίζες αν και η κατάσταση βελτιώνεται. Τη βουτιά 25,7% του 2015 διαδέχθηκε νέα μείωση 12,4% το 2016 και 8,7% το 2017, ενώ για φέτος προβλέπεται πτώση 2,1%, πριν την αύξηση κατά 1% το επόμενο έτος.
Στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως θα διαμορφωθεί φέτος στο 4% του ΑΕΠ και στο 3,6% το 2019, με το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά (172,5% του ΑΕΠ φέτος και 168,3% το 2020). Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του Οργανισμού ότι τα yield των δεκαετών ομολόγων θα διαμορφωθούν φέτος σε μέσα επίπεδα στο 5% και το επόμενο έτος, σε 4,8%.
Στους καθοδικούς κινδύνους για τις παραπάνω προβλέψεις ο Οργανισμός περιλαμβάνει πιθανή μεταρρυθμιστική κόπωση, η οποία θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε μικρότερη ανάπτυξη, επιβάρυνση του χρέους και πολιτική αβεβαιότητα, ενώ επιπρόσθετοι παράγοντες ανησυχίας (περιορισμένων πιθανοτήτων) είναι γεωπολιτικοί κίνδυνοι με αύξηση των προσφυγικών ροών και μια σοβαρή κρίση στις αγορές, η οποία θα οδηγούσε σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι περαιτέρω μεταρρυθμιστική προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει στο να τονωθεί η ανάπτυξη και να αποκλιμακωθεί ταχύτερα το χρέος. Μεταξύ άλλων εκτιμά ότι αν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση οδηγήσει σε αύξηση κατά τέσσερα χρόνια του πραγματικού ορίου συνταξιοδότησης, αντί για τρία που αναμένεται σήμερα θα υπάρξει σημαντική ώθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: