Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Γενικό έγγραφο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Γ99/1/175/2.10.2012


Ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Γενικό έγγραφο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Γ99/1/175/2.10.2012
Ενόψει της ψήφισης στη Βουλή των Ελλήνων νομοθετικής ρύθμισης για τον διακανονισμό των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, παρακαλούμε όπως παραλαμβάνετε χειρόγραφες αιτήσεις εργοδοτών προκειμένου να υπαχθούν στις επικείμενες διατάξεις ρύθμισης οφειλών.
Αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, θα ακολουθηθούν τα αναφερόμενα στην παρ. 3.1 της εγκυκλίου 30/29.4.2011 της Διεύθυνσης Ασφάλισης - Εσόδων.
Η καταχώριση των αιτήσεων στο μηχανογραφικό σύστημα θα γίνεται κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 3.2 της ανωτέρω εγκυκλίου, στην οθόνη «Διαχείριση Εισερχομένων» του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), με κωδικό 004, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος και να καταλογιστούν σε βάρος του εργοδότη οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
Μετά από την ψήφιση των διατάξεων, θα ακολουθήσει νεότερο έγγραφο με τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας ρύθμισης οφειλών.
Συγκεκριμένα, θα δοθούν οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία διεκπεραίωσης των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση, το νέο υπόδειγμα αίτησης υπαγωγής που θα υποβάλλεται από τους εργοδότες, το καθεστώς χορήγησης βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας και τον τρόπο ρύθμισης.
Για τους οφειλέτες που θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών και θα υπαχθούν σε αυτή, μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ή του ποσού της εφάπαξ εξόφλησης, όπως αυτή θα ορίζεται στις εγκύκλιες οδηγίες που θα ακολουθήσουν:
· Διατηρούνται οι επιβληθείσες κατασχέσεις και οι εγγραφείσες υποθήκες σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών.
· Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών ή ακινήτων.
· Δεν ανακαλούνται:
i) οι παραγγελίες κατασχέσεων επί ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων που έχουν εκδοθεί πριν από την καταβολή της πρώτης δόσης ή την εφάπαξ εξόφληση της ρύθμισης,
ii) οι παραγγελίες κατασχέσεων εις χείρας τρίτων οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν από την καταβολή της πρώτης δόσης ή την εφάπαξ εξόφληση της ρύθμισης, ενώ τα αποδιδόμενα ποσά από αυτές θα καλύπτουν δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται σε άλλες οφειλές που δεν έχουν υπαχθεί στην παρούσα ρύθμιση.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται η τακτοποίηση των οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με μία εκ των παρακάτω δυνατοτήτων:
Α. Ένταξη των οφειλών σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, με μηνιαία καταβολή ποσού, έναντι των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31.7.2012, έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής, εφόσον η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση υποβληθεί μέχρι την 31.12.2012 και καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.8.2012 και εφεξής.
Η ισχύς του προσωρινού διακανονισμού ορίζεται μέχρι την 31.12.2013.
Το ποσό της μηνιαίας καταβολής που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,25% της κεφαλαιοποιημένης την 31.7.2012 οφειλής, δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του δεύτερου τριμήνου 2012 και, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 150,00 ευρώ.
Για τους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με συνολικό ποσό οφειλής άνω των 300.000,00 ευρώ, το ανωτέρω ποσοστό ορίζεται σε 0,80%.
Επίσης, για τους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με συνολικό ποσό οφειλής άνω των 500.000,00 ευρώ και μέσο όρο μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του δεύτερου τριμήνου 2012 μικρότερο των 5.000,00 ευρώ, το ποσό της μηνιαίας καταβολής θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 1% της κεφαλαιοποιημένης την 31.7.2012 οφειλής.
Β. Εξόφληση των οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31.7.2012, με απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.8.2012 και εφεξής. Στην περίπτωση αυτή, θα χορηγείται έκπτωση επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων, ως εξής:
1. Εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση ποσοστού 100%.
2. Ρύθμιση από επτά (7) έως και δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση ποσοστού 75%.
Για τους οφειλέτες που υπάγονται σε μία εκ των ανωτέρω τριών δυνατοτήτων ρύθμισης, δεν επιτρέπεται η μετάβαση από τη μία δυνατότητα ρύθμισης στην άλλη.
Όσοι εργοδότες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή δεν επιθυμούν να ενταχθούν στις ως άνω ρυθμίσεις, μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 53-62 του Ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115/Α’).
Αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής των προς ψήφιση διατάξεων θα δοθούν με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ιδρύματος www.ika.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: