Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα αποδείξεων


ΕΦΟΡΙΑ

Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα αποδείξεων

Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα αποδείξεων
Να ξαναβάλει τις αποδείξεις στο φορολογικό «παιχνίδι”, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών . Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από το εισόδημα των φορολογούμενων να εκπίπτουν δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στην λίστα της φοροδιαφυγής. Η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί το 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να «ζεσταθεί» το κίνημα των αποδείξεων και οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από όσους επιτηδευματίες παρέχουν υπηρεσίες και από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων να υποχρεωθούν να δηλώνουν στην εφορία όσο το δυνατόν περισσότερα από όσα εισπράττουν και να αυξηθούν οι εισπράξεις του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του έτους θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν όλες τις αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Η εφορία όμως δεν θα αναγνωρίζει προς έκπτωση από το εισόδημα όλες τις αποδείξεις. Στην αρχή κάθε οικονομικού έτους και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει ποιες αποδείξεις θα «μετράνε» και θα οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.



Ποιες αποδείξεις «θα μετράνε» στη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος

08.10.2012 09:15
Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν όλες τις πιθανές λύσεις προκειμένου να εντοπίσουν και να σταματήσουν όσους επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν, γι αυτό και εξετάζεται και πάλι το ενδεχόμενο να μπουν στο φορολογικό παιχνίδι οι αποδείξεις.
Σύμφωνα με την ημερησία στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται να εκπίπτουν δαπάνες με αποδείξεις συγκεκριμένων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, από το εισόδημα των φορολογούμενων.
Το υπουργείο Οικονομικών καλεί λοιπόν τους φορολογούμενους κατά τη διάρκεια του έτους να συλλέγουν όλες τις αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ωστόσο στην εφορία δεν γνωρίζουν ακόμα ποιες αποδείξεις θα «μετράνε».
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος θα «μετράνε» αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς και οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε οι τελευταίοι να αναγκάζονται να σταμαρτήσουν τη φοροδιαφυγή και να δηλώνουν στην εφορία όλα τα έσοδα τους.


Πηγή: Ποιες αποδείξεις «θα μετράνε» στη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/71102#ixzz28hehnH4D


Δεν υπάρχουν σχόλια: