«Κλείδωσε» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πώς θα φορολογηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Κωνσταντίνος Δαυλός12/10/2012 | 20:03Τελευταία Ενημέρωση: 20:03 12/10/2012
Σε συμφωνία κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τόσο με τους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση όσο και με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι μάλιστα ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.
Το τελικό κείμενο προβλέπει τη διατήρηση των 8 κλιμακίων για μισθωτούς και συνταξιούχους, με αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο ισχύει ο ανώτατος συντελεστής του 45%.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το τελικό σχέδιο της κυβέρνηση είναι σχετικά πιο ελαφρύ σε σχέση με τις αρχικές σκέψεις, αφού προβλέπει την πιθανότητα να μην επιβληθεί τελικά η δυσβάστακτη φορολογία του 35% από το πρώτο ευρώ, κάτι που υπολογιζόταν να φέρει στα δημόσια ταμεία 1,6 δισ.
Μετά τη συνεδρίαση της τρόικας η αποδοτικότητα των νέων φορολογικών παρεμβάσεων μειώθηκε και ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες «έπεσε» στα 900 εκατομμύρια ευρώ το πολύ.
Έτσι, σε σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συζητήθηκε η πιθανότητα να υπάρξουν δύο συντελεστές: 20% για τα πρώτα 20.000 ευρώ και 35% από αυτό το ποσό και πάνω ή ακόμη και ένας τρίτος ενδιάμεσος συντελεστής στο 25%.
Επιπλέον γίνονται σκέψεις να εκπίπτουν από το εισόδημα το σύνολο των δαπανών και των εισφορών στον ΟΑΕΕ και όχι μόνο το 10% που ισχύει σήμερα.
Παράλληλα φαίνεται πως «κλείδωσε» ότι όσοι εργάζονται με μπλοκάκι σε έναν ή το πολύ δύο εργοδότες να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών.
Η φορολογία των επιχειρήσεων
Παράλληλα, προωθείται και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων η οποία θα πέσει στο 19% για τα επιχειρηματικά κέρδη και για τα μερίσματα, καταλήγοντας σε μία μέση φορολογία 35% από το 42,5% που είναι σήμερα, καθώς τα επιχειρηματικά κέρδη έχουν συντελεστή 20% και τα μερίσματα 25%.
Οι μισθωτοί
Για τους μισθωτούς φαίνεται ότι τελικά η κλίμακα δεν θα αλλάξει και θα παραμείνουν τα οκτώ κλιμάκια, ενώ ο υψηλός συντελεστής του 45% θα επιβάλλεται σε υψηλότερα εισοδήματα.
Όσον αφορά στην κατάργηση του αφορολόγητου των τέκνων (που αναμένεται να αποδώσει περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ) οι κυβερνητικοί εταίροι την έχουν αποφασίσει και αναζητούν τον τρόπο απόδοσης επιδομάτων, για τα οποία όμως θα πρέπει να υπάρξει υπολογισμός των δικαιούχων από τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς θα δοθούν με εισοδηματικά κριτήρια.
Στο 15% η φορολόγηση τόκων
Τέλος, φαίνεται πως έχει αποφασιστεί η αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων στο 15% από το 10% που είναι σήμερα, αλλά και η κατάργηση του μεγαλύτερου μέρους (αν όχι του συνόλου) των φοροαπαλλαγών των φυσικών προσώπων από την πρώτη πρώτου του 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου