Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 10:22
Το «δώρο» της τρόικας στους τραπεζίτες (upd3)
Την ώρα που η τρόικα ζητάει από την κυβέρνηση νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, θέλει να χαρίσει στους τραπεζίτες 550 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, άνοιγμα της τάξης των 550 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό 2012 προέκυψε χθες στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς η τελευταία ζήτησε να μην καταβληθούν στο Δημόσιο από τις τράπεζες οι τόκοι επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Κράτος.
Με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη του 2008 για τις εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες υποχρεούνταν να επιστρέφουν κάθε χρόνο το 10% στο Δημόσιο. Όμως, πλην της πρώτης χρονιάς που πλήρωσαν κανονικά έκτοτε δεν επέστρεψαν τα οφειλόμενα ποσά επειδή ήταν ζημιογόνες.
Το αποτέλεσμα ήταν να συσσωρευτεί μια συνολική οφειλή ύψους 550 εκατ. ευρώ των τραπεζών προς το Δημόσιο, η οποία παραμένει εκκρεμής.
Για το θέμα είχε κληθεί προ μηνός να γνωμοδοτήσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο ξεκαθάρισε πως οι τόκοι θα πρέπει να αποδοθούν κανονικά στο Δημόσιο, ενώ η γνωμοδότηση έγινε δεκτή και από την Κυβέρνηση.
Ωστόσο, η τρόικα χθες ζήτησε να μην καταβληθούν από τις τράπεζες τα 550 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ως απόδοση επί των προνομιούχων μετοχών και φέρονται να εισηγήθηκαν το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί με νέες φορολογικές παρεμβάσεις.
Ωστόσο, η πρόταση φαίνεται ότι συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις τόσο από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, όσο και από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, που δεν δέχθηκαν να υπάρξουν πρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών πρότεινε να καταβληθούν οι τόκοι για τις προνομιούχες μετοχές με αύξηση της προμήθειας που πληρώνουν οι τράπεζες στο Δημόσιο για τις εγγυήσεις που χορηγούνται προς αυτές με σκοπό την άντληση ρευστότητας.
Η πρόταση της τρόικας είναι προκλητική, εκτός και αν πρόκειται για ακόμα ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης, η οποία θέλει να σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται και εν όψει των νέων σκληρών μέτρων να προβάλει τους… αγώνες που δίνει ενάντια στην τρόικα.
Η «γνωμοδότηση» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Ως καθαρά νομικό θέμα χαρακτηρίζουν από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις προνομιούχες μετοχές και τα 500 εκατ. ευρώ.
Αρμόδιες πηγές της ΈΕΤ εξηγούσαν στην FMVoice.gr ότι με το νόμο Αλογοσκούφη οι προνομιούχες μετοχές είχαν απόδοση-μέρισμα 10%. Οι περισσότερες τράπεζες τον πρώτο και δεύτερο χρόνο που ήσαν κερδοφόρες κατέβαλλαν αυτό το μέρισμα. Τα επόμενα χρόνια που οι ισολογισμοί έγραψαν ζημίες, δεν δόθηκε μέρισμα γιατί απαγορεύεται τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ωστόσο, αυτά τα 500 εκατ. ευρώ εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό ως έσοδα, καθώς είχε προηγηθεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι η απόδοση του 10% είναι τόκος και οι προνομιούχες μετοχές… δάνειο.Αυτό σημαίνει όμως, ότι αν είναι δάνειο – ύψους 5 δισ. ευρώ- «φεύγει» από τα ίδια κεφάλαια, επιβαρύνοντας κατά το ίδιο ποσό τα κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες. Αυτό «είδε» η τρόικα και ζήτησε επιπλέον μέτρα: επιπλέον 5 δισ. ευρώ στο χρέος. Και αυτό ακριβώς εξηγούσε απαντώντας η Ένωση στην πρόσφατη επιστολή Σταϊκούρα σχετικά με αυτά τα χρήματα...
Η ΕΕΤ επιμένει ότι με αυτή τη νομική μορφή τα 500 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να δοθούν, αλλά δεν έχουν αντίρρηση οι τράπεζες να τα καταβάλουν έως το τέλος του έτους, όπως οφείλουν, σε άλλη νομική βάση, πχ. με αύξηση της προμήθειας που δίνουν για τις εγγυήσεις που λαμβάνουν από το δημόσιο για να αντλήσουν ρευστότητα.
Η αντίδραση της ΟΤΟΕ
"Η εμμονή της τρόικας να πληρώσουν οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες και η ελληνική κοινωνία τα 550 εκατομμύρια που οφείλουν οι Τράπεζες, ως απόδοση των προνομιούχων μετοχών που είχαν εκδοθεί για την ενίσχυση τους (πακέτο Αλογοσκούφη), αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά, ότι η τρόικα σε συνεργασία με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κυβερνά τη χώρα, ικανοποιώντας συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε για το θέμα η ΟΤΟΕ.
"Η κυβέρνηση οφείλει να έχει ξεκάθαρη και υπεύθυνη στάση, ότι τα 550 εκατομμύρια πρέπει να τα πληρώσουν οι Τράπεζες, όπως αποτυπώθηκε στον Προϋπολογισμό και σύμφωνα με την σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Είναι προκλητική και απαράδεκτη η εμμονή, με την οποία η τρόικα φορτώνει τις υποχρεώσεις των Τραπεζιτών στις πλάτες των απλών εργαζόμενων, καθ’ υπόδειξη των διάφορων «κουκουλοφόρων», ενώ αντίθετα απαλλάσσει γενναιόδωρα τις Τράπεζες από τις υποχρεώσεις τους", αναφέρει η ΟΤΟΕ.
Η ΟΤΟΕ καταγγέλλει "την Κυβέρνηση, την Τρόικα και το Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος απαιτώντας να πληρώσουν οι Τράπεζες, όπως εξ’ αρχής έχει προβλεφθεί, τα 550 εκατομμύρια που οφείλουν, όπως προβλέπεται, να μην διανοηθούν να εφεύρουν έναν ακόμα φόρο-χαράτσι σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και να μην τολμήσουν να ζητήσουν αυτό το ποσό από τους εργαζόμενους των τραπεζών".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου