Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μικρό καρότο, μεγάλο μαστίγιο «Παράθυρο» Μείωσης αλλά και αυξήσεις, ώστε να καλυφθεί το κενό


Έντυπη Έκδοση 

Μικρό καρότο, μεγάλο μαστίγιο

«Παράθυρο» Μείωσης αλλά και αυξήσεις, ώστε να καλυφθεί το κενό
ΣΕ «ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με... ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και με «γλυκαντικό» παράλληλη μείωση του φόρου για μεταβιβάσεις από γονικές παροχές, προσανατολίζεται το υπουργείο. Ο υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του, άφησε «παράθυρο» μείωσης των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας (σ.σ. όχι σε όλες, που μπορεί να σημαίνει αύξηση κατά μέσο όρο).
Στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί επιτροπή η οποία θα υποβάλει τις προτάσεις της έως τις 28 Φεβρουαρίου, με στόχο τη σύγκλιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών, δέσμευση που υπάρχει και στο Μνημόνιο.
Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι ότι με τις νέες αντικειμενικές αξίες η τρόικα ευελπιστεί σε αύξηση εσόδων από φόρους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Συνεπώς μπορεί οι αντικειμενικές αξίες σε κάποιες περιοχές να μειωθούν, προσεγγίζοντας τις πραγματικές τιμές αγοράς, που έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της κρίσης, όμως σε άλλες θα πρέπει να γίνουν αυξήσεις ώστε να καλυφθεί το κενό.
Η επιτροπή θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κι ένα σύστημα αυτόματης προσαρμογής και αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών κάθε έξι μήνες, βάσει της πραγματικής πορείας των εμπορικών τιμών. Με αυτό τον τρόπο θα εγκαταλειφθεί το μοντέλο που υπάρχει μέχρι σήμερα, με τη συγκρότηση επιτροπών, που κρατά αμετάβλητες τις τιμές τα τελευταία έξι χρόνια και τις αυξάνει όποτε έχει ανάγκη. Επίσης, θα μετριαστεί το φαινόμενο με τα «μαύρα», που πηγαινοέρχονται από τράπεζα σε τράπεζα και από πολίτη σε πολίτη, λόγω της παλιότερης χαώδους διαφοράς μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών.
Οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα συμπαρασύρουν τουλάχιστον 20 φόρους και τέλη, από το χαράτσι της ΔΕΗ και τα τεκμήρια διαβίωσης έως τα δημοτικά τέλη και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών, ενώ θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στον υπολογισμό του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα.
Χαρακτηριστικό της εικόνας που υπάρχει στην αγορά είναι ότι οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων-παλαιών ακινήτων ήταν κατά 13% χαμηλότερες το 2012 σε σχέση με το 2011, ενώ των νέων-νεόδμητων κατά 9%, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας RE/ΜΑΧ.
Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων υποχώρησαν κατά 11%, ενώ των νέων κατά 9%. Στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ακίνητα ήταν 13%, ενώ στα νεόδμητα 11%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 18%, ενώ για τα νεόδμητα στο 7%.
Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στις μεταβιβάσεις ακινήτων μετά την κατακόρυφη πτώση των εσόδων από κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, αν και από το 2009 οι φόροι έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σχέση με το 2008, τα έσοδα το 2009 κατέγραψαν πτώση 12 εκατ. ευρώ, το 2010 υποχώρησαν 19 εκατ. ευρώ και το 2011 μειώθηκαν 71 εκατ. ευρώ.
Οι αλλαγές στις μεταβιβάσεις που σχεδιάζονται είναι οι εξής:
- Νέοι συντελεστές 3% έως 6%, από 8%, για τα πρώτα 20.000 ευρώ και 10.000 ευρώ για το επιπλέον ποσό που ισχύει σήμερα.
- Μείωση του μη φορολογικού κόστους (αμοιβές συμβολαιογράφων).
- Μείωση κατά 1/3 του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές, αλλάζοντας συντελεστές και κλιμάκια. Τα σενάρια αναφέρουν μείωση στα 100.000 ευρώ από τα 150.000 ευρώ του αφορολογήτου για γονικές παροχές και αλλαγή των συντελεστών που ξεκινούν σήμερα από 1% για αξία από 150.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ, 5% για 300.000 ευρώ έως 600.000 ευρώ και 10% για την αξία άνω των 600.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: