Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 17:22
Τα «είπα – ξείπα» μπέρδεψαν την αγορά και τους φορολογούμενους
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η έλλειψη σοβαρότητας και συνοχής της Κυβέρνησης έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους οφειλέτες του δημοσίου. Άλλα έλεγε την περασμένη εβδομάδα ο Χ. Θεοχάρης σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, άλλα εμφανίζεται να λέει σήμερα ο Γ. Μαυραγάνης.
Ειδικότερα, ενώ ο νέος γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρης, υποστήριζε πριν από λίγες ημέρες ότι έχει ετοιμαστεί νέα ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των χρεών, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης υποστήριξε σήμερα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την παροχή περισσότερων δόσεων στους οφειλέτες.
Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή των ΑΝΕΛΛ υποστήριξε ότι η παροχή περισσότερων δόσεων στους οφειλέτες «δεν θα συμβάλει στην καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων- διευκολύνσεων για την αποπληρωμή οφειλών και την εδραίωση μια σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμπεριφοράς».
Τα παραπάνω καλείται να ξεδιαλύνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει τελικά ρύθμιση ή όχι για να αποφασίσουν και όχι χρωστούν στο δημόσιο αν θα πρέπει αν προσέλθουν τώρα για ρύθμιση της οφειλής τους ή να περιμένουν την θέσπιση μιας καινούργιας διαδικασίας τμηματικές εξόφλησης.
Σε ανακοίνωσή του μετά την σύγχυση που προκλήθηκε με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης διευκρινίζει ότι "το πλαίσιο της απάντησης αφορούσε το υφιστάμενο καθεστώς. Η Κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου".
http://fmvoice.eu/index.php/2012-09-12-05-20-12/financial-news/2012-09-12-05-20-43/item/54811-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1-%E2%80%93-%CE%BE%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B4%CE%B5%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 09:21
Σχέδιο «ότι να’ ναι» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη νο2
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Όταν στο πρωϊνό μας σημείωμα περιγράφαμε το απίστευτο μπάχαλο που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών με το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ειλικρινά δεν περιμέναμε ότι η Καραγιώργη Σερβίας θα μας δώσει καινούργια τροφή τόσο σύντομα. Με μια απίστευτη δήλωση, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ήρθε να ανακατέψει για μια ακόμη φορά το οικονομικό επιτελείο που μετά τη «βόμβα» Μέργου δεν λέει να ηρεμήσει. Τι είπε ο κ. Μαυραγάνης; Ορθά κοφτά δήλωσε ότι δεν απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός δόσεων για να ρυθμιστούν τα χρέη και ότι η προβλεπόμενη ρύθμιση είναι… μια χαρά.
Μα καλά κύριε υφυπουργέ. Ακόμη και να το πιστεύετε αυτό, έτσι το λέτε δημόσια; Ξέρετε το …κοινό των οφειλετών δεν απαρτίζεται μόνο από απατεώνες που φεσώνουν το δημόσια. Η πλειοψηφία, είμαστε απλοί πολίτες που έχουμε λυγίσει από το βάρος των άπειρων χαρατσιών που έχετε επιβάλλει. Δεν ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πληρώσουμε δεν είναι ότι δεν θέλουμε. Θα μπορούσατε να ζητήσετε τη γνώμη του επιτελείου σας. Να σας πει ότι είναι προτιμότερο να τα ρίξετε στην τρόικα. Να πείτε δηλαδή ότι η τρόικα δεν αφήνει να φτιάξουμε ένα σύστημα με περισσότερες δόσεις.
Προφανώς, κάποιος ανώτερός σας έδωσε να καταλάβετε το μέγεθος της γκάφας. Πως αλλιώς να δικαιολογήσουμε τη δήλωση ανασκευής την οποία και παραθέτουμε ολόκληρη:
«Αναφορικά με την απάντηση που δόθηκε από τον Υφυπουργό Οικονομικών, σε ερώτηση της Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Μαρίας Τσαρουχά Κόλλια, για το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών, ο Υφυπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι το πλαίσιο της απάντησης αφορούσε το υφιστάμενο καθεστώς. Η Κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου».
Νωρίτερα, η fmvoice.gr είχε γράψει:
Κάθε κέντρο εξουσίας μέσα στο υπουργείο Οικονομικών έχει και τη δική του άποψη σχετικά με το πώς πρέπει να γίνει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα έχει πολλές δόσεις, θα είναι έντοκες, θα ξεκινήσει άμεσα, θα ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Μαίου, θα αφορά μόνο σε αυτούς που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία ή όλους;
Το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις δεν είναι απαραίτητα κακό. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι από το άθροισμα των επιχειρημάτων, μπορεί να προκύψει μια καλή σύνθεση απόψεων. Αλλού είναι το πρόβλημα: ότι όλη αυτή η συζήτηση γίνεται δημόσια και μάλιστα μέσω διαρροών. Στις τάξεις των οφειλετών έχει προκληθεί η απόλυτη σύγχυση, καθώς ουδείς γνωρίζει αν τελικώς θα γίνει ρύθμιση ή όχι και υπό ποιες προϋποθέσεις. Το αποτέλεσμα; Ουδείς παίρνει την απόφαση να ενταχθεί στη ρύθμιση και τα ταμεία του δημοσίου παραμένουν άδεια.
Άλλος ένας μνημονιακός στόχος -και μάλιστα από τους κοινωνικά δικαιότερους καθώς είναι σαφώς προτιμότερο να πληρώνουν αυτοί που χρωστάνε παρά να κόβονται μισθοί και συντάξεις- πρόκειται να μείνει ανεκπλήρωτος.
Άλλος ένας μνημονιακός στόχος -και μάλιστα από τους κοινωνικά δικαιότερους καθώς είναι σαφώς προτιμότερο να πληρώνουν αυτοί που χρωστάνε παρά να κόβονται μισθοί και συντάξεις- πρόκειται να μείνει ανεκπλήρωτος.
Όποιος έχει παρακολουθήσει το σήριαλ των διαρροών που έχει προηγηθεί όλο αυτό το διάστημα και ταυτόχρονα έχει κατορθώσει να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί, μάλλον έχει μαντικές ικανότητες.
· Αρχικά, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει ρύθμιση καθώς τάχθηκε κατά των χαριστικών μέτρων. Σχεδόν ταυτόχρονα, έγιναν αντίστοιχες δηλώσεις και επί ελληνικού εδάφους τόσο από τον Γιάννη Στουρνάρα όσο και από τον Γιώργο Μαυραγάνη.
· Ακολούθησαν διαρροές ότι αν και δεν πρόκειται να γίνει νέα ρύθμιση, θα πραγματοποιηθεί… ρεκτιφιέ στην υφιστάμενη η οποία θεωρείται ότι δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες. Εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες μπήκαν σε κατάσταση αναμονής. Και τα χρέη προς το δημόσιο, παραμένουν αμείωτα. Ποιος θα πάει να πληρώσει αν γνωρίζει ότι έρχεται μια καλύτερη ρύθμιση σε λίγες εβδομάδες;
· Η τρίτη φάση, περιελάμβανε τις απειλές για ενεργοποίηση του Κώδικα Είσπραξης Βιβλίων και Στοιχείων. Από το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσαν ότι θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις μισθών, ακινήτων και τραπεζικών καταθέσεων. Μάλιστα, η διαρροή περιελάμβανε και το ότι στο στόχαστρο θα μπουν κυρίως οι μικροοφειλέτες με χρέη κάτω των 10.000 ευρώ καθώς εκτιμήθηκε ότι αυτοί μπορούν να πληρώσουν
· Τέταρτο επεισόδιο: Ο αρμόδιος για τα έσοδα Χάρης Θεοχάρης, εμφανίστηκε να δίνει οδηγίες στους εφόρους, να διευκολύνουν τους οφειλέτες με όποιο τρόπο μπορούν. Δηλαδή, να τους δίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις προβλέπει η νομοθεσία. Τώρα πώς γίνεται από τη μια να πλασάρουμε το σκληρό προφίλ και από την άλλη να μιλάμε για διευκολύνσεις, μόνο το υπουργείο Οικονομικών το γνωρίζει.
Τώρα, όσον αφορά στο περιεχόμενο της ρύθμισης, η οποία θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη, εκεί και αν επικρατεί το απόλυτο κομφούζιο. Θα δεχτεί η τρόικα; Δεν θα δεχτεί; (σ.σ το μνημόνιο απαγορεύει νέες ρυθμίσεις ρητά και κατηγορηματικά). Θα γίνουν περισσότερες δόσεις; Θα είναι έντοκες; Θα είναι πολλές; Κανείς δεν ξέρει. Για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφαρμόζουμε το γνωστό σχέδιο «ό,τι να’ναι»
http://fmvoice.eu/index.php/2012-09-12-05-20-12/financial-news/2012-09-12-05-21-54/item/54747-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%BD%CE%B1%E2%80%99-%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF
Η διορθωτική δήλωση Μαυραγάνη υποκρύπτει διάσταση αποψεων με τον προϊστάμενο του υπουργό και είναι σαφές ότι ο υφυπουργός υποχρεώθηκε σε «αναδίπλωση»
Σύγκρουση στο οικονομικό επιτελείο για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο
Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη
Διάσταση απόψεων φαίνεται να παρουσιάζεται μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ενώ ο υπουργός Γιάννης Στουρναρας σε δηλώσεις του στον Κυριακάτικο τύπο άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένα νέο καθεστώς πολλών δόσεων για τις όφειλες στην εφορία, εντούτοις στη Βουλή σήμερα το πρωί ο υφυπουργός δήλωνε ακριβώς τα αντίθετα.
Ωστόσο λίγες ώρες μετά, ο ίδιος ο κ. Μαυραγάνης με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι μιλούσε για το υφιστάμενο καθεστώς και όχι για το μέλλον. Προφανώς, η διορθωτική δήλωση Μαυραγάνη υποκρύπτει διάσταση αποψεων με τον προϊστάμενο του υπουργό και είναι σαφές ότι ο υφυπουργός υποχρεώθηκε σε «αναδίπλωση».
Η αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πλευρών ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, όταν σε επίσημο έγγραφο του προς τη Βουλή ο υφυπουργός εξηγούσε ότι θέμα περισσότερων δόσεων δεν υπάρχει όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες όφειλες.
Όμως λίγες ώρες μετά, το γραφείο τύπου του υπουργείου Οικονομικών (Γιάννης Στουρναρας) στέλνει ένα δελτίο τύπου που αναφέρει ότι τελικά:
"Η κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς των ληξιπρόθεσμων οφειλών να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου».
Όμως από δηλώσεις του υπουργού Γ. Στουρνάρα σε κυριακάτικες εφημερίδες, προέκυπτε πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να διευκολυνθούν οι μικροοφειλέτες, τροφοδοτώντας σενάρια για ρύθμιση με δόσεις από 25 ευρώ και χωρίς ενυπόθηκες εγγυήσεις για τους «μικρούς».
"Η κυβέρνηση εξετάζει τεχνικές βελτιώσεις, ώστε το υφιστάμενο καθεστώς των ληξιπρόθεσμων οφειλών να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου».
Όμως από δηλώσεις του υπουργού Γ. Στουρνάρα σε κυριακάτικες εφημερίδες, προέκυπτε πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να διευκολυνθούν οι μικροοφειλέτες, τροφοδοτώντας σενάρια για ρύθμιση με δόσεις από 25 ευρώ και χωρίς ενυπόθηκες εγγυήσεις για τους «μικρούς».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια οριζόντια γενική ρύθμιση για όσους έχουν απλήρωτες οφειλές σε δημόσιο (και ασφαλιστικά ταμεία). Στόχος είναι μια ρύθμιση «δύο ταχυτήτων», αναλόγως τους ύψους της οφειλής. Με άλλα κριτήρια δηλαδή να λειτουργεί η ρύθμιση για τους μικροοφειλές και με άλλα για εκείνους που οφείλουν μεγάλα ποσά.
Αν και αρχικά πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να υπάρξουν πολλές δόσεις –ίσως πάνω από 60 έως ή και 100 ακόμη- η Τρόικα δύσκολα θα δεχθεί πάνω 40 δόσεις, έστω και αν ξεκινά ακόμα και από 25 ευρώ.
Βάσει των σεναρίων αυτών:
1. Τα φυσικά πρόσωπα με μικρές οφειλές στο δημόσιο, έως 4.000 ή 5.000 ευρώ, θα μπορούν να μπουν σε ρύθμιση χωρίς πολλές προϋποθέσεις, αρκεί να αποδείξουν την δυσμενή μεταβολή λόγω της οποίας επικαλούνται αδυναμία ανταπόκρισης στα βάρη της εφορίας.
2. Για τις επιχειρήσεις, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει 60 δόσεις τουλάχιστον αντί για 36 που ισχύει σήμερα και συγκεκριμένα:
- για χρέη ως 5.000 ευρώ δεν μπαίνουν στη ρύθμιση
- από 5.000 ευρώ - 50.000 ευρώ θα ζητούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης
- από 50.000 - 100.000 ευρώ θα προσφέρεται ρύθμιση εφόσον παρέχονται πληροφορίες που θα διευκολύνουν την κατάσχεση
- από 100.000 ευρώ και πάνω θα απαιτείται, πιστοποίηση και εγγυήσεις από τρίτους και ενημέρωση κατάσχεσης.
- για χρέη ως 5.000 ευρώ δεν μπαίνουν στη ρύθμιση
- από 5.000 ευρώ - 50.000 ευρώ θα ζητούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης
- από 50.000 - 100.000 ευρώ θα προσφέρεται ρύθμιση εφόσον παρέχονται πληροφορίες που θα διευκολύνουν την κατάσχεση
- από 100.000 ευρώ και πάνω θα απαιτείται, πιστοποίηση και εγγυήσεις από τρίτους και ενημέρωση κατάσχεσης.
Περίπου 2.300.000 φορολογούμενοι χρωστούν ποσά έως 3.000 ευρώ, 100.000 από 3.000Ε ευρώ έως 300.000 ευρώ, 5.770 φορολογούμενοι από 300.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ και περίπου 1.500 ποσά πάνω από 1.000.000 ευρώ. Η οδηγία προς τους διευθυντές των εφοριών είναι να εξαντλούν όλα τα περιθώρια για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων, πολύ δε περισσότερο εκεί όπου υπάρχει αποδεδειγμένα οικονομικό πρόβλημα.
Προτεραιότητα οι μεγαλοοφειλέτες
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, στην έγγραφή απάντησή του ο κ. Μαυραγάνης στην Βουλή αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο μαζικών κατασχέσεων μισθών ή ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, τονίζοντας ότι «ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο, να επιδιώξει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, ανεξαρτήτως της αιτίας προέλευσης αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά ποινικά και λοιπά μέτρα αθροιστικά ή για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».
Θυμίζει επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των υπόχρεων «και να λαμβάνουν αθροιστικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες».
Σύμφωνα με το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ των απαιτήσεων από μισθούς, συντάξεις και πάσης φύσεως ασφαλιστικά βοηθήματα για τα χρέη προς το δημόσιο. Τονίζει όμως πως δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό τους μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
Στις περιπτώσεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ τους, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.
Ειδικά για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών, ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει ότι συστήθηκε Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης ως ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία για την είσπραξη οφειλών σημαντικού ύψους, στην οποία έχει ανατεθεί η παρακολούθηση των 1.500 μεγαλύτερων οφειλετών.
Πηγή: Σύγκρουση στο οικονομικό επιτελείο για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/3382/sygkroysi-sto-oikonomiko-epiteleio-gia-ti-rythmisi-ton-hreon-pros-dimosio#ixzz2LGnq3Jb2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου