Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΟΙΚ Γ. Μαυραγάνης: «Επιδιώκουμε ένα δίκαιο και λειτουργικό φόρο ακινήτων»


ΥΠΟΙΚ

Γ. Μαυραγάνης: «Επιδιώκουμε ένα δίκαιο και λειτουργικό φόρο ακινήτων»

Γ. Μαυραγάνης: «Επιδιώκουμε ένα δίκαιο και λειτουργικό φόρο ακινήτων»
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει σε καμία απόφαση σε σχέση με τη φορολόγηση των ακινήτων, ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη.
«Συζητάμε βεβαίως με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για διάφορες λύσεις και σενάρια, για να καταλήξουμε σε μία λύση που θα έχει αποτέλεσμα να ελαφρυνθούν οι πολίτες και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε σε πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με επικείμενη υπερφορολόγηση των ακινήτων, για την οποία ο ίδιος εκτίμησε πως δεν είναι άσχετη με τη μείωση των φορολογικών εσόδων που παρατηρείται το μήνα Ιανουάριο.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί της χώρας είναι διαλυμένοι, πενήντα ΔΟΥ έχουν μείνει χωρίς διεύθυνση, πέντε διευθυντές του ΣΔΟΕ δεν υπάρχουν, το υπουργείο Οικονομικών, είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης», επιρρίπτοντας την ευθύνη στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Εξάλλου, ο κ. Κακλαμάνης στηλίτευσε τις τοποθετήσεις διοικητών κρατικών οργανισμών με κομματικά κριτήρια και ποσοστώσεις ανάμεσα στα τρία κόμματα της συμπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως «μας γυρίζουνε πενήντα χρόνια πίσω και διαλύεται έτσι το κράτος».
Απαντώντας, ο Γιώργος Μαυραγάνης απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Κακλαμάνη, σημειώνοντας πως «η πολιτική δεν χαράσσεται με βάση τα πόσα λείπουν, αλλά με βάση το ότι επιδιώκουμε ένα δίκαιο και λειτουργικό φόρο ακινήτων» και ανέφερε ότι «έχουμε λάβει και τις προτάσεις των φορέων και γι' αυτό είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να καταλήξουμε σε ένα δίκαιο αποτέλεσμα».
Σε σχέση με τις εκκρεμότητες στις ΔΟΥ, ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε λέγοντας πως «υπάρχει μια καθυστέρηση λόγω της ανάληψης του νέου γενικού γραμματέα -και πρέπει να του δώσουμε μία περίοδο για να ενημερωθεί, για να μπορέσει να βοηθήσει και ο ίδιος σε τοποθετήσεις».
Σε ό,τι αφορά τους δημόσιους οργανισμούς, είπε πως «δεν θα ήθελα να συμμεριστώ την άποψη πως οι τοποθετήσεις είναι κομματικές, γιατί η τακτική αυτή δεν έχει δώσει αποτελέσματα για την Ελλάδα τόσα χρόνια».
Τέλος, ελεγχθείς από τον κ. Κακλαμάνη για καθυστερήσεις στη διευκρίνιση και φορολόγηση των ακινήτων των off shore εταιρειών, ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε πως οι ΔΟΥ κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν στοιχεία για τους ελέγχους αυτούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: