Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι προτάσεις της Task Force για τις ρυθμίσεις της εφορίας


Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι προτάσεις της Task Force για τις ρυθμίσεις της εφορίας


Η Task Force σε συνεργασία με τη διεύθυνση είσπραξης δημοσίων εσόδων του υπ. Οικονομικών αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να παραδώσει στον υπουργό την πρόταση για τις ρυθμίσεις όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Όπως έχει καταγράψει το NewMoney.gr οι νέες ρυθμίσεις θα είναι προσαρμοσμένες στο προφίλ του οφειλέτη για να μπορεί να πετύχει το δημόσιο τη λεγόμενη εισπραξιμότητα.
Η δήλωση του υφυπ. Γ. Μαυραγάνη δημιούργησε χθες αίσθηση καθώς ανέτρεψε κατ' ουσίαν την πληροφόρηση που είχε διαρρεύσει στον κυριακάτικο Τύπο για τη δυνατότητα μεγάλου αριθμού δόσεων από 25 ευρώ το μήνα στους μικρούς οφειλέτες και ρυθμίσεις των μεγαλοοφειλετών με προϋπόθεση διασφάλισης του δημοσίου με τα περιουσιακά του στοιχεία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τελικές κινήσεις του υπ. Οικονομικών αναμένεται να κινηθούν προς μία αντίστοιχη κατεύθυνση και στη συνέχεια θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Ο στόχος είναι να σταματήσει η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία που έφθασαν τα 13 δισ τους τελευταίους 12 μήνες αλλά και να υπάρξει αντίστοιχη δυνατότητα ρύθμισης και για τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Όπως είχε καταγράψει το NewMoney.gr η ρύθμιση της «ύστατης ευκαιρίας» για τις οφειλές προς το ΙΚΑ που καταλήγουν στις 60 θα είναι ο κορμός γύρω από τον οποίο κινούνται οι τελικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα ταμεία και την εφορία.
Για την εφορία η πρόταση του υπουργείου οικονομικών φτάνει και τις 100 δόσεις με μηνιαίο επιτόκιο 0,5% που θα ξεκινούν από 25 ευρώ το μήνα. Θα περιλαμβάνουν κούρεμα των προσαυξήσεων και προστίμων έως 20%.
Η Τρόικα φέρεται να συμφωνεί για απεριόριστες δόσεις προς τους μικρο-οφειλέτες μέχρι τα 5.000 ευρώ.
Για ρύθμιση οφειλών από 100.000 ευρώ και πάνω θα ζητείται εγγύηση από το δημόσιο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη,ο οποίος αν δεν προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες θα βρίσκεται υπό την διαρκή απειλή κατασχέσεων και προσωποκράτησης.
Στις οφειλές από 50.000 έως 100.000 ευρώ θα απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση, ενώ για οφειλές πάνω από 100.000 ευρω θα απαιτείται συμπλήρωση φόρμας εγγυήσεων προς το Δημόσιο
Ασφαλιστικά Ταμεία
Σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν σε 60 δόσεις, με μείωση των προσαυξήσεων στο  20% της οφειλής.
Για αυτούς που οφείλουν μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ θα απαιτείται η υποβολή πληροφοριών για το αξιόπιστο της ρύθμισης ενώ για εκείνους που χρωστούν περισσότερα από 100.000 ευρώ θα απαιτείται business plan με πιστοποίηση αξιόπιστων στοιχείων από τρίτους.
Για να μπει κανείς σε αυτή τη ρύθμιση θα πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις του 2013, ενώ η διοίκηση του ΙΚΑ επιχειρεί να υπάρξει προσαρμογή για το πρώτο τουλάχιστον εξάμηνο του έτους
Εάν κάποιος χάσει την «ύστατη ευκαιρία» που θα δίνεται μόνο για μία φορά, θα μπορεί να μπει στην λεγόμενη πάγια ρύθμιση διάρκειας 12-24 μηνών η οποία δεν θα έχει μείωση προσαυξήσεων και θα διαθέτει ενιαίο επιτόκιο επιβάρυνσης 1-2% πάνω από το τραπεζικό.


Πηγή: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι προτάσεις της Task Force για τις ρυθμίσεις της εφορίας | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/3445/mehri-telos-tis-evdomadas-oi-protaseis-tis-task-force-gia-tis-rythmiseis-tis-eforias#ixzz2LLgMRbLO

Δεν υπάρχουν σχόλια: