Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: Τι και πώς θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κενών και ξενοίκιαστων μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων Εκπτωση 20% από… του χρόνου – κανονικά οι πρώτες δόσεις Σήμερα, εκτός απροόπτου, κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να βάλει τέλος στο μπάχαλο που προκάλεσε.

09/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΕΝΦΙΑ: Τι και πώς θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κενών και ξενοίκιαστων μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων

Εκπτωση 20% από… του χρόνου – κανονικά οι πρώτες δόσεις

Σήμερα, εκτός απροόπτου, κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να βάλει τέλος στο μπάχαλο που προκάλεσε.
        
 
52-1Του Μάριου Χριστοδούλου

Εκπτωση-κοροϊδία που δεν θα ξεπερνά το 20% θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που θα κατατεθεί -εκτός απροόπτου- σήμερα στη Βουλή. Ετσι η ελάφρυνση στον φόρο την οποία περίμεναν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι πολύ μικρή καθώς αυτή προσδιορίστηκε με βάση τον φετινό στόχο του Μνημονίου, που προβλέπει τη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,2 δισ. ευρώ και την είσπραξη εσόδων 2,65 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι η τρόικα επέστησε την προσοχή στην κυβέρνηση να μην υπονομευθεί αυτή η πρόβλεψη από τις προεκλογικού χαρακτήρα ελαφρύνσεις.

Ψάχνουν τα κτίσματα

Ακόμη ένα «μελανό» σημείο για τους φορολογούμενους είναι ο χρόνος εφαρμογής αυτής της έκπτωσης μετά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει και τα οποία έχουν να κάνουν με τον εντοπισμό των κτισμάτων που θα τύχουν της συγκεκριμένης έκπτωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του φόρου (η πρώτη θα καταβληθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου) και αργότερα, με την… επανεκκαθάριση του φόρου που θα γίνει για την έκπτωση των κενών ακινήτων, θα αφαιρεθεί το σχετικό ποσό από τις τελευταίες δόσεις (π.χ. τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2015).

Τούτο δίνει συνέχεια στο «μπάχαλο» με τον ΕΝΦΙΑ τρεις μόλις μέρες μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ότι «θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» για τα εξωφρενικά λάθη στα εκκαθαριστικά που λαχτάρισαν 1 εκατ. ιδιοκτήτες.

Η σχετική τροπολογία με την οποία θα επιχειρείται η διόρθωση των λαθών σε περίπου 4.000 οικισμούς της χώρας θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Το θέμα εξετάστηκε σε χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, στη διάρκεια της οποίας αναζητήθηκαν τρόποι για την επίλυση αυτών των προβλημάτων προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα συνέχεια στο φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ. Ο προβληματισμός ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς θα πρέπει να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που κατέχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και να καθοριστεί το χρονικό διάστημα που αυτά παρέμειναν κενά προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης. Ο εντοπισμός αυτών των ακινήτων θεωρείται δύσκολη υπόθεση, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο αφορούν μόνο κτίσματα τα οποία παρέμειναν κενά το προηγούμενο έτος για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, αλλά δεν υπάρχει η πληροφορία για το εάν αυτά τα ακίνητα είναι και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Επομένως, πρέπει να εντοπιστούν τα κενά και ταυτόχρονα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, πληροφορία που υπάρχει μόνο στο αρχείο της ΔΕΗ και απαιτείται αρκετός χρόνος έως ότου το υπουργείο Οικονομικών αποκτήσει πρόσβαση και αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη πληροφορία. Εναλλακτικά εξετάζεται, όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, να προστεθεί ένας ειδικός κωδικός στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9 στο οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν το ακίνητό τους που είναι κενό και έχει κομμένο το ρεύμα.

Επίσης, πρέπει να προσδιοριστεί ο χρόνος που παρέμεινε ένα ακίνητο κενό προκειμένου να θεωρηθεί ότι ο ιδιοκτήτης του δικαιούται την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Γόρδιος δεσμός

Ειδικά το ζήτημα αυτό είναι δύσκολο να επιλυθεί γιατί ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία που είχε ο φορολογούμενος μία συγκεκριμένη ημέρα του έτους και ειδικότερα την 1η Ιανουαρίου. Δηλαδή, με τον ΕΝΦΙΑ φορολογείται η περιουσιακή κατάσταση όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στη συγκεκριμένη ημερομηνία. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος μπορεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 να εκμίσθωνε ένα διαμέρισμα, αλλά την 1η Ιανουαρίου 2014 το συγκεκριμένο ακίνητο να ήταν ξενοίκιαστο και με κομμένο ρεύμα. Και εύλογα γεννάται το ερώτημα: ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δικαιούται μείωση στον ΕΝΦΙΑ; Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καθοριστεί ένα χρονικό διάστημα που ένα κτίσμα ήταν κενό και ταυτόχρονα μη ηλεκτροδοτούμενο για να χορηγηθεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: