Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

100 εκατομμύρια άνεργοι, 447 εκατομμύρια… σαν άνεργοι Μελέτη: οι αγορές εργασίας των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G20) παραπαίουν.

10/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

100 εκατομμύρια άνεργοι, 447 εκατομμύρια… σαν άνεργοι

Μελέτη: οι αγορές εργασίας των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G20) παραπαίουν.
        
 
Του Μπάμπη Μιχάλη

Εξι χρόνια από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι αγορές εργασίας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) συνεχίζουν να παραπαίουν και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον πλανήτη προς μια γενικευμένη κρίση απασχόλησης και παρατεταμένη στασιμότητα.

Οπως αποκαλύπτει σχετική μελέτη την οποία συνέταξαν η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ -με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Εργασίας των χωρών του G20, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Μελβούρνη-, περισσότερα από 100 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στις 20 μεγαλύτερες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου. Ακόμη, 447 εκατομμύρια είναι οι εργαζόμενοι που φυτοζωούν σε αυτές τις χώρες.

Παρότι εργάζονται, οι τελευταίοι κερδίζουν ελάχιστα και είναι αναγκασμένοι να ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια ημερησίως.

Η μελέτη τονίζει ότι η βαθιά χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση που ξεκίνησε στα τέλη του 2008 και η αργή ανάκαμψη των περισσότερων από τις χώρες του G20 είχαν αποτέλεσμα όχι μόνο την υψηλότερη ανεργία αλλά και την επιδείνωση των εργασιακών αποδοχών. Ετσι:

α) Στις περισσότερες χώρες η αύξηση των μισθών υπολείπεται δραματικά της αύξησης της παραγωγικότητας, ενώ οι μισθολογικές και εισοδηματικές ανισότητες είτε παραμένουν υψηλές είτε διευρύνονται.

β) Στις περισσότερες από τις ανεπτυγμένες οικονομίες του G20 οι πραγματικοί μισθοί παρέμειναν την τελευταία επταετία στάσιμοι ή υποχώρησαν.

γ) Στις αναδυόμενες οικονομίες του G20 τα υψηλά επίπεδα υποαπασχόλησης και μαύρης εργασίας συρρικνώνουν τόσο την τρέχουσα παραγωγή όσο και τη μελλοντική παραγωγικότητα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση στην απασχόληση είναι γενικευμένη… υπάρχει έλλειψη θέσεων εργασίας και θέσεων εξειδικευμένης εργασίας, ενώ εξίσου ανησυχητικό είναι ότι οι μισθολογικές και εισοδηματικές ανισότητες διευρύνονται σε πολλές χώρες…», σχολίασε ο Νάιτζελ Τουζ, αρμόδιος διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την απασχόληση.

«Βελτιώστε τους μισθούς»

Καθώς μόνο για την αντιμετώπιση της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού θα πρέπει να δημιουργηθούν 600 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας ώς το 2030, η μελέτη των διεθνών οργανισμών καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές που βελτιώνουν μισθούς, παραγωγικότητα, ευκαιρίες απασχόλησης, εισοδήματα, ειδικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Περαιτέρω δράση χρειάζεται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, των νέων και άλλων ομάδων στην αγορά εργασίας, όπως και στα πεδία της κοινωνικής πρόνοιας, του κοινωνικού διαλόγου, των εργασιακών δικαιωμάτων, της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: