Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτές είναι οι 9 μεγάλες αλλαγές που φέρνει η νέα "καταιγίδα" στο ασφαλιστικό

Αυτές είναι οι 9 μεγάλες αλλαγές που φέρνει η νέα "καταιγίδα" στο ασφαλιστικό

Της Μαίρης Λαμπαδίτη 
 
Αυστηρότερες προυποθέσεις για τη  χορήγηση της κατώτατης σύνταξης και κατάργηση των «προνοιακών» μπόνους μου ενίσχυαν μέχρι σήμερα τις χαμηλές συντάξεις  είναι οι βασικότερες επώδυνες αλλαγές  που προβλέπει η νέα ασφαλιστική παρέμβαση η οποία  θα ψηφισθεί  τον Οκτώβριο και θα εφαρμοστεί  από την 1/1/2015. 
 
Βασικό αξίωμα  της μεταρρύθμισης θα είναι η ενίσχυση της σχέσης ενιαίων  εισφορών και ενιαίων παροχών για  το σύνολο των ασφαλισμένων  καθώς και η εξάλειψη των αδικαιολόγητων εξαιρέσεων προκειμένου τα ταμεία να συντηρούνται  με ίδιους πόρους ώστε να μην απαιτείται η συνεισφορά των κρατικών επιχορηγήσεων οι οποίες θα βαίνουν  έτσι κι αλλιώς μειούμενες. 
 
Αυτό σημαίνει ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα λειτουργεί ως οιωνοί μοντέλο όχι μόνο για τις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ  αλλά και για την κύρια σύνταξη . 
 
Είναι προφανές ότι οι αναλογιστικές μελέτες και οι διαπιστώσεις- προτάσεις του ΚΕΠΕ θα αποτελέσουν το επιστημονικό άλλοθι για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται με όχημα την ενοποίηση των ταμείων .
 
Οι κυριότερες παρεμβάσεις που αναμένονται είναι οι εξής . 
 
· Αύξηση του ορίου κατώτατης σύνταξης από τη 15ετία στην 20ετία
 
· Κατάργηση κάθε μπόνους στην κατώτατη σύνταξη . Αυτό ,σύμφωνα με επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που υπογραμμίζει την ανάγκη «ενίσχυσης  της ανταποδοτικότητας μεταξύ των εισφορών και των χορηγούμενων κύριων συντάξεων», σημαίνει κατάργηση  του προνοιακου μπόνους το οποίο υπάρχει σήμερα στις κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ και στις παλαιές συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ. Αν καταργηθεί το μπόνους οι συγκεκριμένες συντάξεις θα μειωθούν κατά 30%-36% ενώ στο στόχαστρο θα μπει και το ΕΚΑΣ. Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους παλιούς η για τους νέους συνταξιούχους .  
 
· Η βασική σύνταξη από το 2015 θα είναι χαμηλότερη από 360 ευρώ. Ο νόμος Λοβέρδου προβλέπει τη βασική σύνταξη στα 360 ευρώ για το έτος 2010 και την ετήσια «αναπροσαρμογή» της στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Ετσι , βάσει του μαθηματικού τύπου , η βασική σύνταξη  το 2015 λόγω των συνεχών μειώσεων στο ΑΕΠ θα πρέπει να οριστεί περί τα 330 ευρώ.
 
· Περαιτέρω ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, αρχικά σε τρία μόνο (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) και από το 2017 σε ένα
 
· Συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης 
 
· Ενιαίος τρόπος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και  των φορολογικών εσόδων υπό τη φορολογική διοίκηση με την ενδιάμεση (έως τότε) συνδρομή του Kέντρου Eίσπραξης Aσφαλιστικών Oφειλών που συγκεντρώνει τα χρέη και τους οφειλέτες. Tα συναρμόδια υπουργεία έχουν, ήδη, «κλειδώσει» και το χρονοδιάγραμμα της μεγάλης αυτής αλλαγής, προβλέποντας ότι στις 31/12/2015 θα λειτουργεί Kεντρικό Mητρώο των υπόχρεων σε καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος φυσικών/νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, στις 31/12/2016 θα έχει δημιουργηθεί ενιαία βάση εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Tαμείων Kοινωνικής Aσφάλισης με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων/ασφαλιστικών κλάσεων και από την 1/7/2017 θα συγχωνευτεί η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση (γ.γ. Δημοσίων Eσόδων).
 
· Ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Απονομής Συντάξεων, όπου θ΄ απευθύνονται όλες οι αιτήσεις για σύνταξη. O νέος φορέας θα απονέμει τις συντάξεις για όλα τα Tαμεία, ενώ θα υποστηρίζεται από το πληροφοριακό σύστημα «Aτλας», που θα περιλαμβάνει, ψηφιοποιημένο, ολόκληρο τον εργασιακό βίο και τις διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς κάθε ασφαλισμένου.
   
· Ενιαίο δίκτυο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων  με σταδιακή λειτουργία ενιαίων δομών - υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους και  «συγκατοικήσεις» των κύριων Tαμείων.
 
· Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και στις εφάπαξ παροχές


Πηγή: Αυτές είναι οι 9 μεγάλες αλλαγές που φέρνει η νέα "καταιγίδα" στο ασφαλιστικό | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/64810/aytes-einai-oi-9-megales-allages-poy-fernei-i-nea-kataigida-sto-asfalistiko#ixzz3CoSuTRJK

Δεν υπάρχουν σχόλια: